Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Interdisciplinaire sociale wetenschap

Vanaf september 2020 heeft ons programma een naam die beter bij ons past: Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW). Op deze site verwijzen nog een aantal links (zoals de studiegids, filmpje etc.) naar het oude Algemene sociale wetenschappen ( ASW). Alleen onze naam is veranderd, de inhoud van het programma blijft gelijk.

Wat zijn grote hedendaagse maatschappelijke uitdagingen en hoe kunnen we inzichten uit verschillende sociaal- wetenschappelijke disciplines toepassen om deze vraagstukken op te lossen? Dit staat centraal in de bachelor Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW).

Als ISW student leer je om maatschappelijke problemen en vraagstukken vanuit een interdisciplinaire manier te bekijken, d.w.z. ISW benadert deze vraagstukken vanuit inzichten en theorieën uit verschillende sociale wetenschappen, zoals politicologie, psychologie, antropologie, sociologie en sociale geografie en planologie.

Tijdens de studie Interdisciplinaire sociale wetenschap leer je de verschillende sociaalwetenschappelijke disciplines kennen en werk je aan verklaringen voor wat je dagelijks om je heen en in het nieuws ziet gebeuren. Hierbij word je uitgedaagd om niet te vervallen in oppervlakkige verklaringen, je perspectief te verbreden en je creativiteit te ontwikkelen en te gebruiken. Het complexe samenspel tussen mens, samenleving, cultuur en regelgeving is onmogelijk vanuit één perspectief te begrijpen en sociale problemen zijn nooit alleen te verklaren vanuit één discipline. Bij ISW leer je daarom op een interdisciplinaire wijze complexe problemen te analyseren. De theorieën uit de verschillende disciplines leer je hierbij samenhangend en geïntegreerd te gebruiken.

 • Inzichten uit verschillende wetenschappen

  Opgroeien in multiculturele wijken, groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, de toestroom van asielzoekers, de dreiging van terreur, radicalisering en de inzet van politie bij voetbalwedstrijden. Het zijn voorbeelden van onderwerpen waar we ons bij ISW over buigen. We geloven dat de uitdagingen van de moderne samenleving alleen te doorgronden zijn door inzichten uit verschillende wetenschappen te combineren. Tijdens de studie Interdisciplinaire sociale wetenschap word je gestimuleerd om dwarsverbanden tussen traditionele disciplines te leggen en creatief en out-of-the-box te denken over belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken.

 • Midden in de samenleving

  De opleiding ISW staat midden in de samenleving. Wetenschappelijk denken combineer je met maatschappelijke betrokkenheid. Je leert wetenschappelijke theorieën en onderzoeken toe te passen op concrete casussen met praktische relevantie. Je leert ook hoe je op een gestructureerde wijze oplossingsrichtingen kunt ontwerpen voor maatschappelijke vraagstukken. Daarbij begin je vaak met het nadenken over vraagstukken in een context zoals de stad Amsterdam, maar je doet ook kennis op over de bredere Nederlandse cultuur en andere culturen.

  Daarmee ben je goed uitgerust voor de samenleving van morgen, waarin de vraag naar interdisciplinair opgeleide professionals alleen maar zal toenemen.

 • Waarom Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de UvA?
  • Je volgt een innovatief, modern programma dat inzichten combineert uit met name politicologie, psychologie, sociologie, sociale geografie, en culturele antropologie. Daarnaast maken we ook ‘uitstapjes’ naar communicatie, filosofie, pedagogiek en andere disciplines. 
  • Je leert de belangrijke vraagstukken van moderne samenlevingen te onderzoeken met geavanceerde methodes.
  • Je leert kritisch te reflecteren op de samenleving waar je zelf onderdeel van uit maakt, en je leert de huidige problemen met behulp van uiteenlopende perspectieven te beschouwen en analyseren.
  • Je leert je inzichten toe te passen op de praktijk, en ontwikkelt oplossingsrichtingen voor externe opdrachtgevers.
  • Je leert verslag te leggen van je onderzoek en je reflectie voor een uiteenlopend publiek te schrijven: een blog, een artikel of een essay enz.
  • Je bent onderdeel van een kleinschalige opleiding met een persoonlijke benadering en een programma op maat, dat individuele keuzes toestaat. Ondanks de grootte van de stad en de universiteit is ISW Amsterdam een kleine hechte opleiding waar de individuele student veel aandacht krijgt.
  • Onze docenten, tutoren en studieadviseurs helpen je met het invullen van jouw eigen studiepad dat optimaal is toegesneden op jouw voorkeuren en kwaliteiten.

  Lees hier nog 10 redenen om aan de UvA te studeren.

 • Na de bachelor... de master

  Na de bachelor ISW kunnen onze studenten terecht bij een grote diversiteit aan discplinaire en interdisciplinaire (research) masterprogramma’s binnen en buiten de Universiteit van Amsterdam.

  Afhankelijk van de minor die ISW studenten kiezen in het derde jaar van hun studie, bereiden zij zich voor op een toekomstig masterprogramma. De bachelor ISW geeft aansluiting tot alle 21 masterprogramma’s van de Graduate School of Social Sciences. Dit zijn Masterprogramma’s op het gebied van Politicologie, Sociologie, Antropologie, Ontwikkelingstudies en Sociale Geografie en Planologie. Ben je nieuwsgierig naar deze Masters? Bekijk dan www.gsss.uva.nl

  Beperkt jou interesse zich niet tot de sociale wetenschappen? Onze studenten komen ook op heel veel andere plekken terecht. Veel van onze studenten kiezen voor een masterprogramma van Pedagogiek, Onderwijskunde, Communicatiewetenschap, Filosofie of één van de mogelijke mastertracks van Psychologie, zoals Social Influence, Coaching & Vitality in Organisations of andere. Neem eens een kijkje bij deze masterprogramma’s op www.uva.nl.

  Ook veel masterprogramma’s buiten de UvA staan open voor ISWers, mits je de voorbereidende minor hebt gedaan binnen je vrije keuze ruimte. Dit geldt zowel voor Nederlandse als voor buitenlandse masters.

  Heb je de smaak van onderzoek doen te pakken? Met ISW kun je ook doorstromen naar Research Masterprogramma’s aan de UvA, of daarbuiten.

  Maar je kunt met een afgeronde Bachelor ISW ook direct de arbeidsmarkt op. Uit de evaluaties  en de contacten met onze alumni weten we: je bent goed voorbereid, wat je ook kiest.

 • Je toekomst

  Na de master gaan sociale wetenschappers doorgaans aan het werk in beroepen die met maatschappelijke vraagstukken te maken hebben. Het werkveld is dan ook breed, hier een aantal voorbeelden:

  • Onderzoek: bijvoorbeeld expert onderzoeker jeugdcriminaliteit bij de politie 
  • Beleid: bijvoorbeeld adviseur op het ministerie van Infrastructuur en Milieu 
  • Onderwijs: bijvoorbeeld docent/onderzoeker aan de universiteit of docent maatschappijleer aan een middelbare school
  • Zelfstandig ondernemen: bijvoorbeeld consultant voor organisaties en bedrijven die de sociale cohesie willen bevorderen.
 • Is Interdisciplinaire sociale wetenschap iets voor jou?

  Ben je geïnteresseerd in het samenspel tussen mens, cultuur en samenleving?  En denk je graag na over menselijke interacties, handelingen, denkprocessen en motivaties en de contexten die dit beïnvloeden? Vind je het interessant om vraagstukken te bekijken vanuit meerdere invalshoeken en disciplines en streef je ernaar een  oplossingen voor problemen te zoeken?. Ben je hierbij op zoek naar een goed geïnformeerde en wel overwogen positie met betrekking tot belangrijke maatschappelijke vraagstukken en wil je graag daarvoor het nodige onderzoek doen? Ben je ook nog nieuwsgierig en vind je het leuk creatief en intellectueel gestimuleerd te worden? Dan is ISW vast iets voor jou.  ISW helpt jou graag je te ontwikkelen tot een innovatieve, out-of-the-box denker en doener, een echte ISW-er.

 • In de stad, op de campus

  Toegankelijk gelegen vlakbij de dierentuin Artis staat het Roeterseilandcomplex: de splinternieuw verbouwde stadscampus van de UvA. Met het OV ben je zo op onze campus: een academisch dorp in de stad. Hier volg je de meeste van je colleges en ontmoet je je medestudenten.  

  Er buiten ontdek je de mooie Plantagebuurt en de bruisende binnenstad van Amsterdam; binnen vind je alle voorzieningen voor zelfs de meest veeleisende student of onderzoeker.

 • Veelgestelde vragen

  Kan ik met een HBO propedeuse instromen bij ISW?

  Ja dit kan met elke HBO-propedeuse. Alle informatie over de toelatingseisen en aanmelding voor onze opleiding vind je hier: https://www.uva.nl/programmas/bachelors/interdisciplinaire-sociale-wetenschap/toelating-inschrijving-en-matching/toelating-inschrijving-en-matching.html

  Wat is het verschil tussen ISW aan de UvA en aan de Universiteit Utrecht?

  Beide opleidingen zijn gericht op het onderzoeken van (complexe) sociaal maatschappelijke vraagstukken. Maar de opleidingen verschillen ook van elkaar in disciplines, thematiek en opbouw.

  ISW UvA: Van multi- naar interdisciplinariteit

  De opleiding ISW aan de UvA start in jaar één met de introductie van alle verschillende disciplines die we  behandelen, te weten Sociologie, Culturele Antropologie, Psychologie, Politicologie en Sociale Geografie & Planologie. Je krijgt dan een stevige basis mee van hoe er vanuit deze discipline wordt gekeken naar bepaalde thema's, zoals duurzaamheid en diversiteit. En op welke manieren er onderzoek wordt gedaan. Dat is vanuit Psychologie anders dan bijvoorbeeld vanuit Antropologie.  Aan het eind van elk semester leer je de perspectieven van de geleerde disciplines te integreren door een opdracht uit te voeren die gericht is op een maatschappelijk vraagstuk. Hierbij mag je aan de slag voor een externe opdrachtgever en krijg je de kans om ook ervaring in de praktijk op te doen.

  In het tweede jaar ga je leren hoe je al deze disciplines verder integreert om op een interdisciplinaire manier te kunnen kijken naar vraagstukken. Hoe kun je verschillende brillen opzetten om een bepaald vraagstuk anders en misschien wel beter te ontrafelen om zo tot een geïntegreerde allesomvattende oplossing of advies te komen.

  In het derde jaar heb je bij ISW in Amsterdam de keuze tussen een wetenschappelijk  of een toegepast  afstudeerprofiel.

  Bij de Universiteit Utrecht verwerf je kennis uit de disciplines psychologie, sociologie, pedagogiek en antropologie. De maatschappelijke thema’s en opbouw van het ISW programmma aan de Universiteit Utrecht verschillen ook van die van onze opleiding ISW aan de Universiteit van Amsterdam. In Amsterdam kun je je in het tweede jaar specialiseren in de volgende thema’s:

  • Conflict
  • Gender en Sexualiteit
  • Stedelijke vraagstukken
  • Gezondheid
  • Jeugdstudies

  Het is dus verstandig om beide programma’s goed te bekijken om zo een goede keuze te maken welk ISW programme het beste bij jou past.

Lianne Schmidt - studentassessor
Lianne Schmidt

Lianne Schmidt: 'Dat was thuiskomen'

Bij veel studies miste ik de focus op sociale wetenschappen, die de opleiding ASW  wel bleek te bieden. Door een open dag te bezoeken en mee te lopen met een ASW-student kreeg ik een realistisch beeld van de studie.

Lees wat Lianne en andere studenten vertellen over Algemene sociale wetenschappen.

Interdisciplinaire sociale wetenschap
Diploma BSc Interdisciplinaire sociale wetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56631