Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Interdisciplinaire sociale wetenschap

Vanaf september 2020 heeft ons programma een naam die beter bij ons past: Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW). Op deze site verwijzen nog een aantal links (zoals de studiegids, filmpje etc.) naar het oude Algemene sociale wetenschap ( ASW). Alleen onze naam is veranderd, de inhoud van het programma blijft gelijk.

Toelating en inschrijven

Ga naar de voorlichting van Interdisciplinaire sociale wetenschap

Studiegids Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW)

Wat zijn grote hedendaagse maatschappelijke uitdagingen en hoe kunnen we inzichten uit verschillende sociaal- wetenschappelijk disciplines toepassen om deze vraagstukken op te lossen? Dit staat centraal in de bachelor Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW).

Als ISW student leer je om maatschappelijke problemen en vraagstukken vanuit een interdisciplinaire manier te bekijken, d.w.z. ISW benadert deze vraagstukken  vanuit  inzichten en theorieën uit verschillende sociale wetenschappen, zoals politicologie, psychologie, antropologie, sociologie en sociale geografie en planologie.

Tijdens de studie Interdisciplinaire sociale wetenschap leer je de verschillende sociaalwetenschappelijke disciplines kennen en werk je aan verklaringen voor wat je dagelijks om je heen en in het nieuws ziet gebeuren. Hierbij word je uitgedaagd om niet te vervallen in oppervlakkige verklaringen, je perspectief te verbreden en je creativiteit te ontwikkelen en te gebruiken. Het complexe samenspel tussen mens, samenleving, cultuur en regelgeving is onmogelijk vanuit één perspectief te begrijpen en sociale problemen passen nooit in het jasje van één discipline. Bij ISW leer je daarom op een interdisciplinaire wijze complexe problemen te analyseren. De theorieën uit de verschillende disciplines leer je hierbij samenhangend en geïntegreerd te gebruiken.

 • Inzichten uit verschillende wetenschappen

  Opgroeien in multiculturele wijken, groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, de toestroom van asielzoekers, de dreiging van terreur, radicalisering en de inzet van politie bij voetbalwedstrijden. Het zijn voorbeelden van onderwerpen waar we ons bij ISW over buigen. We geloven dat de uitdagingen van de moderne samenleving alleen te doorgronden zijn door inzichten uit verschillende wetenschappen te combineren. Tijdens de studieInterdisciplinaire sociale wetenschap word je gestimuleerd om dwarsverbanden tussen traditionele disciplines te leggen en creatief en out-of-the-box te denken over belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken.

 • Midden in de samenleving

  De opleiding ISW staat midden in de samenleving. Wetenschappelijk denken combineer je met maatschappelijke betrokkenheid. Je leert wetenschappelijke theorieën en onderzoeken toe te passen op concrete casussen met praktische relevantie. Daarbij begin je vaak met het nadenken over vraagstukken in een context zoals de stad Amsterdam, maar je doet ook kennis op over de bredere Nederlandse cultuur en andere culturen.

  Daarmee ben je goed uitgerust voor de samenleving van morgen, waarin de vraag naar interdisciplinair opgeleide professionals alleen maar zal toenemen.

 • Waarom Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de UvA?
  • Je volgt een innovatief, modern programma dat inzichten combineert uit met name politicologie, psychologie, sociologie, sociale geografie, en culturele antropologie. Daarnaast maken we ook ‘uitstapjes’ naar communicatie, filosofie, pedagogiek en andere disciplines. 
  • Je leert de belangrijke vraagstukken van moderne samenlevingen te onderzoeken met geavanceerde methodes.
  • Je leert kritisch te reflecteren op de samenleving waar je zelf onderdeel van uit maakt, en je leert de huidige problemen met behulp van uiteenlopende perspectieven te beschouwen en analyseren.
  • Je leert verslag te leggen van je onderzoek en je reflectie voor een uiteenlopend publiek te schrijven: een blog, een artikel of een essay enz.
  • Je bent onderdeel van een kleinschalige opleiding met een persoonlijke benadering en een programma op maat, dat individuele keuzes toestaat. Ondanks de grootte van de stad en de universiteit is ISW Amsterdam een kleine hechte opleiding waar de individuele student veel aandacht krijgt.
  • Onze docenten, tutoren en studieadviseurs helpen je met het invullen van jouw eigen studiepad dat optimaal is toegesneden op jouw voorkeuren en kwaliteiten.

  Lees hier nog 10 redenen om aan de UvA te studeren.

 • Na de bachelor... de master

  Na de bachelor kies je weloverwogen voor een master uit één van de vele sociale wetenschappen. Met de bachelor ISW kun je bij alle sociaalwetenschappelijke masters aan de UvA terecht. Je kunt kiezen voor een disciplinaire master, als je een aansluitingsprogramma hebt gevolgd, maar ook voor een interdisciplinaire master. Een greep uit de mogelijkheden: Sociologie, Sociale geografie, Sociale psychologie, Arbeid- en organisatiepsychologie, Politicologie, Opvoedingsondersteuning, Communicatiewetenschap, Culturele antropologie, Onderwijskunde of de Engelstalige interdisciplinaire research master Social Sciences (interdisciplinair), Urban Studies of International Development Studies. Uit de evaluaties  en de contacten met onze alumni weten we: je bent goed voorbereid, wat je ook kiest.

 • Je toekomst

  Na de master gaan sociale wetenschappers doorgaans aan het werk in beroepen die met maatschappelijke vraagstukken te maken hebben. Het werkveld is dan ook breed, hier een aantal voorbeelden:

  • Onderzoek: bijvoorbeeld expert onderzoeker jeugdcriminaliteit bij de politie 
  • Beleid: bijvoorbeeld adviseur op het ministerie van Infrastructuur en Milieu 
  • Onderwijs: bijvoorbeeld docent/onderzoeker aan de universiteit of docent maatschappijleer aan een middelbare school
  • Zelfstandig ondernemen: bijvoorbeeld consultant voor organisaties en bedrijven die de sociale cohesie willen bevorderen 
  • Journalistiek:bijvoorbeeld wetenschapsjournalist of documentairemaker
 • Is Interdisciplinaire sociale wetenschap iets voor jou?

  Je bent geïnteresseerd in het samenspel tussen mens, cultuur en samenleving. Je bent geïnteresseerd in menselijke interacties, handelingen, denkprocessen en motivaties en in de contexten die dit beïnvloeden. Je wilt graag vraagstukken bekijken vanuit meerdere invalshoeken en disciplines en je streeft naar een omvattende oplossing van problemen. Je bent op zoek naar een goed geïnformeerde en wel overwogen positie met betrekking tot belangrijke maatschappelijke vraagstukken en je wilt graag het daarvoor nodige onderzoek doen. Je bent nieuwsgierig en vindt het leuk creatief en intellectueel gestimuleerd te worden. Je wilt je graag ontwikkelen tot een innovatieve, out-of-the-box denker en doener.

 • In de stad, op de campus

  Toegankelijk gelegen vlakbij de dierentuin Artis staat het Roeterseilandcomplex: de splinternieuw verbouwde stadscampus van de UvA. Met het OV ben je zo op onze campus: een academisch dorp in de stad. Hier volg je de meeste van je colleges en ontmoet je je medestudenten.  

  Er buiten ontdek je de mooie Plantagebuurt en de bruisende binnenstad van Amsterdam; binnen vind je alle voorzieningen voor zelfs de meest veeleisende student of onderzoeker.

ISW Journal

Voorlichtingsdagen

Bekijk het studieprogramma

Lianne Schmidt - studentassessor
Lianne Schmidt

Lianne Schmidt: 'Dat was thuiskomen'

Bij veel studies miste ik de focus op sociale wetenschappen, die de opleiding ASW  wel bleek te bieden. Door een open dag te bezoeken en mee te lopen met een ASW-student kreeg ik een realistisch beeld van de studie.

Lees wat Lianne en andere studenten vertellen over Algemene sociale wetenschappen.

Studenten vertellen

Wat zijn de toelatingseisen?

Wat zijn het collegegeld en de studiekosten?

Voorlichting en contact

Brochure aanvragen

Houd me op de hoogte

Interdisciplinaire sociale wetenschap
Diploma BSc Interdisciplinaire sociale wetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56631