Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Natuur- en Sterrenkunde
Vergelijk

Open dagen en events

Wil je weten of Natuur- en Sterrenkunde echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Opname Meet & Ask-sessie Natuur- en Sterrenkunde tijdens UvA Bachelorweek maart 2023
Opname Meet & Ask-sessie Natuur- en Sterrenkunde

Wil jij weten hoe het is om Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam te studeren? Opleidingsdirecteur Anna Watts en studenten Stéphanie, Ylvie en Jelle vertellen je alles wat je moet weten in deze informatiesessie. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart.

Opname informatiesessie dubbele bachelor Wiskunde en Informatica - UvA Bachelorweek maart 2023
Opname informatiesessie dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde

Wil je meer informatie over de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde? In deze informatiesessie legt opleidingsdirecteur Raf Blockland legt uit hoe het programma in elkaar steekt. Studenten Femke en Finn vertellen hoe het is om twee studies tegelijk te doen. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart. 

Benieuwd hoe het is om Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam te studeren? Studenten Mon en Eline en docent Lex Kaper vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.
De bachelor Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam in beeld

Benieuwd hoe het is om Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam te studeren? Studenten Mon en Eline en docent Lex Kaper vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.

Practicum Sterrenkunde
Practicum Sterrenkunde

Sterren en planeten observeren vanaf het dak van het Science Park in Amsterdam? Eerstejaarsstudenten Natuur- en Sterrenkunde doen het tijdens het Practicum Sterrenkunde. Student Melika laat je zien hoe dat er aan toe gaat.

Meestgestelde vragen

 • Wat is een joint degree en wat merk ik daarvan?

  Een joint degree houdt in dat de UvA en VU samenwerken om één veelzijdig bachelorprogramma Natuur- en Sterrenkunde aan te bieden. Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.

  Je volgt vakken op locaties van beide universiteiten: het Amsterdam Science Park van de UvA en het VU-gebouw op de Zuidas. In het vierde blok heb je al je colleges op de Zuidas, tijdens de andere blokken volg je vakken op het Science Park. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van studieplekken en andere faciliteiten van beide instellingen.

 • Moet ik me bij de UvA én de VU inschrijven?

  Nee, je kunt in Studielink bij één van beide instellingen een verzoek tot inschrijving doen. Wij zorgen er voor dat je bij allebei de universiteiten wordt ingeschreven.

 • Hoeveel sterrenkunde vakken krijg ik?

  Je hebt één verplicht vak sterrenkunde en een practicum. In je keuzeruimte moet je minimaal één sterrenkunde vak kiezen. Daarnaast kun je er voor kiezen om je keuzeruimte helemaal of gedeeltelijk in te vullen met vakken in de sterrenkunde. In het tweede jaar zijn dat twee vakken, je derde jaar bestaat bijna volledig uit keuzeruimte. Zo bepaal je dus voor het grootste deel zelf hoeveel sterrenkunde er in je programma zit.

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  Een afgeronde studie in Natuur- en Sterrenkunde geeft je een mooie start op de arbeidsmarkt. Doordat je goed getraind bent in analytisch denken en het doorzien van complexe problemen, ben je interessant voor veel hightech bedrijven en onderzoeksinstellingen, zoals ASML, Philips en ESA, banken en consultancy, maar ook bij overheden, in het onderwijs of in de wetenschapscommunicatie. Een carrière in het wetenschappelijk onderzoek behoort ook tot je mogelijkheden. Een groot deel van de afgestudeerden gaat, na een master, door in het wetenschappelijk onderzoek via een promotietraject. Zo breed als het vakgebied is, zo veel richtingen kun je na je studie nog op.

 • Wat zijn de toelatingseisen voor de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde?

  Om toegelaten te worden tot de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde moeten je cijfers op het vwo bovengemiddeld zijn. Een richtlijn is een gemiddelde boven een 7 met minimaal een 8 voor Wiskunde B en Natuurkunde. Maar we kijken niet alleen naar cijfers. Je moet een aantoonbare interesse hebben in beide studierichtingen. Daarnaast is een ambitieuze studiehouding een vereiste omdat je ieder semester minimaal twee extra vakken doet.

Vlog Natuur- en Sterrenkunde
Een dag uit het leven van...

Studenten Jetske en Simo laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Ilvy, Simo en Stéphanie
Studenten Natuur- en Sterrenkunde
Finn
Student dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde
Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.