Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Na je bachelor

Masteropleidingen

Bijna alle studenten kiezen ervoor om na de bachelor Natuur- en Sterrenkunde nog een aansluitende masteropleiding te volgen. De UvA en de VU hebben een zeer ruim aanbod aan masterprogramma‘s

 • Master Forensic Science

  Als je tijdens de bachelor een vakkenpakket hebt gekozen met de nadruk op experimentele fysica en stochastiek (kansberekening en statistiek), dan heb je vaak ook toegang tot de master Forensic Science.

  Master Forensic Science

Op de website van Studiekeuze123 kun je checken welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam.

Beroepen voor natuur- en sterrenkundigen

Een afgeronde studie in Natuur- en Sterrenkunde geeft je een mooie start op de arbeidsmarkt. Doordat je goed getraind bent in het analytisch denken en het doorzien van complexe problemen ben je interessant voor veel bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zo breed als het vakgebied is, zo veel richtingen kun je na je studie nog op.

 • Onderzoeker/promovendus

  Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek aan een universiteit of onderzoeksinstituut zoals Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica) of AMOLF (Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica), maar dat kan ook bij een research and development afdeling van een bedrijf zoals bijvoorbeeld Philips of DSM.

  Lees hier het verhaal van Chris de Weerd, promovendus aan de UvA

 • Data scientist

  Als data scientist maak je uit grote hoeveelheden data statistische analyses en modellen. Jouw analyses leiden ertoe dat werkprocessen efficiënter ingericht kunnen worden.

 • Klinisch fysicus

  Als klinisch fysicus houd je je voornamelijk bezig met de kwaliteit van de medische apparatuur in een ziekenhuis. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van richtlijnen en werkinstructies, het doen van kwaliteitsmetingen aan de apparatuur, adviseren bij de aanschaf van nieuwe apparatuur of juist het oplossen van problemen met de huidige apparatuur of het geven van adviezen voor individuele patiënten.

 • Product ontwikkelaar

  Als productontwikkelaar (of  product developer) houd je je bezig met het bedenken en verbeteren van producten. Ook kijk je welke nieuwe toepassingen er van bestaande producten mogelijk zijn. Door je natuurkundige achtergrond ben je vaak betrokken bij de technische kant van de ontwikkeling en werk je binnen een bedrijf samen met mensen van verschillende afdelingen, zoals management, marketing en sales.  

 • Consultant

  Als consultant adviseer je bedrijven hoe zij hun organisatie en processen het beste kunnen inrichten. Daarvoor analyseer je eerst het probleem dat een organisatie heeft of het proces dat verbeterd moet worden en op basis van jouw analyse stel je een advies op.

 • Leraar

  Naast bedrijfsleven en onderzoek kun je ook het onderwijs in. Aan academisch opgeleide wiskundeleraren bestaat nu al een tekort, en dat tekort wordt alleen maar groter. Je kunt in de bachelor via de minor educatie een tweedegraadsbevoegheid halen. Met de educatievariant in de masteropleiding behaal je dan je eerstegraadsbevoegdheid. Ook bestaat er de mogelijkheid om na je master via een combinatietraject (met onderzoek, met lesgeven of met werken in het bedrijfsleven) een eerstegraadsbevoegdheid te halen.