Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Nederlandse taal en cultuur

Nederlandse taal en cultuur

Op talloze plaatsen in de Nederlandse samenleving zijn mensen nodig die weten hoe taal en teksten doeltreffend kunnen worden ingezet. Deze bachelor leidt je op tot een professional in de Nederlandse taal: een grondige lezer, overtuigende spreker en een schrijver op wetenschappelijk niveau.

Kom naar de UvA Bachelordag op 12 oktober

Houd me op de hoogte

Wat leer je? Taal, literatuur, argumentatie en veel meer

In deze studie maak je je een wetenschappelijke blik op de Nederlandse taal en cultuur eigen. Je leert de Nederlandse taal analyseren en begrijpen. Je bekijkt van dichtbij hoe kinderen en anderstaligen de taal leren en hoe het Nederlands met de maatschappij mee verandert. Ook bestudeer je de werking ervan in twee bijzondere contexten: in literaire teksten en in argumentatieve discussies. Je leest verhalen en gedichten van de Middeleeuwen tot nu, ontdekt welke plaats ze hebben in de cultuur en hoe ze de maatschappij hebben beïnvloed. Ook bestudeer je hoe mensen een betoog gebruiken, in professionele en in dagelijkse contexten, en je leert zelf op een wetenschappelijke manier argumenteren.

Het studieprogramma heeft een grote keuzeruimte, waarin je je inhoudelijk kunt profileren. Taal en cultuur spelen in alle domeinen van de Nederlandse samenleving een belangrijke rol en daarom zijn er veel terreinen waarop je de academische houding die je hebt verworven kunt inzetten. Dit kun je doen door direct van de beroepspraktijk te proeven tijdens een stage. Je kunt ook vakken volgen bij andere opleidingen, aan andere universiteiten, en zelfs in het buitenland.

Uiteindelijk begrijp je de Nederlandse taal grondig en weet je hoe je ermee werkt in de meest uiteenlopende situaties: in een politieke speech of een toneeldialoog, in een gesprek met anderstaligen of een juridisch geschil, tijdens een les Nederlands of op de redactie van een literaire uitgeverij. 

Bekijk het studieprogramma

Nederlandse taal en cultuur iets voor jou?

  • Ja, zeker als je later wilt gaan werken in een functie waarin je de Nederlandse taal overtuigend of creatief gebruikt, waarin je taalbeleid vormt, of waarin je anderen leert dit te doen, of waarin je er wetenschappelijk onderzoek naar doet.
  • In deze bachelor leer je de Nederlandse taal perfect beheersen, zowel mondeling als schriftelijk. Het is daarom handig als je over een goede schrijfvaardigheid beschikt en voor een groep durft spreken – of bereid bent hieraan te werken.
  • Ook is het in je voordeel als je taalvaardigheid (met name je leesvaardigheid) in het Engels goed is. Deze bacheloropleiding leert je immers aan te sluiten bij internationale wetenschappelijke discussies.

Wat zijn de toelatingseisen?

Floortje Grooten

'De studie Nederlands kan van alle talenstudies de meeste diepgang bieden, omdat je de taal en cultuur meteen op een hoog niveau kunt bestuderen, vanaf de eerste week ga je diep op teksten in.'
- Floortje Grooten, student Nederlandse taal en cultuur

Lees het interview

Waarom Nederlandse taal en cultuur aan de UvA?

  • Aan de UvA krijg je les van docenten die de zelf meedraaien in de binnen- en buitenlandse taalwetenschap, literatuurwetenschap en taalbeheersing.
  • Toch kun je de docenten en de studiebegeleiders gemakkelijk benaderen: de sfeer is persoonlijk en problemen zijn altijd bespreekbaar. Er is bovendien een levendige studievereniging: Helios.
  • Studeren aan de UvA brengt je dicht bij het culturele en literaire leven in de stad Amsterdam. Hier zijn de belangrijkste Nederlandse literaire uitgeverijen en grote kranten- en mediaredacties gevestigd, evenals veel toonaangevende toneel- en cultuurpodia. Een goede stageplaats is hier gemakkelijk te vinden.
  • Je studeert in een gevarieerde wereldstad en leert zo vanzelf veel naast wat je opleiding aanbiedt.

Lees hier over de keuzeruimte en minors

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Nederlandse taal en cultuur ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Voorlichting en contact

Download brochure
Nederlandse taal en cultuur
Diploma BA Nederlandse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56804