Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De bacheloropleiding Onderwijswetenschappen is een uitstekende eerste stap op weg naar een succesvolle carrière. Je kunt direct aan het werk, maar je kunt je ook specialiseren door een master te volgen, of een onderzoeksmaster en vervolgens promoveren. Lees hieronder verder over de verschillende mogelijkheden.
Aansluitende masteropleidingen
Copyright: Cathelijne van Oeffelt
In Onderwijswetenschappen kijk je niet alleen naar onderwijs op scholen, maar naar leren in allerlei contexten Lees de ervaring van Cathelijne

Waar werk je als onderwijswetenschapper?

Een veelgehoord misverstand is dat je bij Onderwijswetenschappen wordt opgeleid tot leraar. Dat is niet zo. Ook werk je als onderwijswetenschappers niet altijd op een school. Maar waar kom je dan wel te werken? 4 oud-studenten delen hun verhaal!

Beroepen voor Onderwijswetenschappers

De bachelor Onderwijswetenschappen biedt een uitstekende basis voor de arbeidsmarkt. Als afgestudeerd Onderwijswetenschapper kun je aan de slag bij onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, onderwijsadviesbureaus, de overheid, de media, educatieve uitgeverijen en vakbonden. Je toekomstige werkveld is dus zeer uitgebreid. 

Je gaat daar bijvoorbeeld aan de slag als:

 • ontwikkelaar van leermiddelen
 • onderwijskundig- of opleidingsadviseur
 • toetsontwikkelaar
 • trainingscoördinator
 • learning & development specialist
 • ontwerper van educatieve software
 • beleidsmedewerker
 • onderwijsonderzoeker

Goede kans op een interessante baan

Een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van mensen

Copyright: Voor ons gemaakt en akkoord voor gebruik op de website
Individuen en groepen blijven zich altijd ontwikkelen. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan mag leveren! Lees de ervaring van Rosa

Carrièrebegeleiding tijdens je bachelor 

Voor professionele begeleiding tijdens je (studie)loopbaan, online workshops, tips en voorlichting  verwijzen we je naar het Student Careers Centre van de UvA .

Carrière-evenementen 

 • Jaarlijks organiseren de POW-bestuursstudent en studievereniging Comenius het 'Build Your Future'-event voor studenten Pedagogische en Onderwijswetenschappen: verschillende organisaties vertellen over het werkveld, er is een informatiemarkt en er zijn workshops waarbij je vaardigheden leert die je voorbereiden op de arbeidsmarkt.
 • Voor Nederlandstalige masterstudenten of derdejaars bachelorstudenten organiseren de faculteiten FEB, FGW en FMG van de UvA het online mentoringprogramma 'Meet your mentor', waarmee je een begin kunt maken om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, beter leert te presenteren en je focus te bepalen voor jouw toekomst.
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt na het volgen van de studie Onderwijswetenschappen?

  Onderwijswetenschappers doen het heel goed op de arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar afgestudeerde onderwijswetenschappers in uiteenlopende functies. De meeste afgestudeerde studenten vinden dan ook binnen een half jaar een goed betaalde baan.

  Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als (zelfstandig) onderwijskundig adviseur of als coördinator van opleidingen in het bedrijfsleven. Je kunt er ook voor kiezen om leermiddelen, examens of educatieve software te ontwikkelen of educatieve programma’s te maken voor musea of televisie. Ook kun je je bezighouden met onderwijsbeleid, bijvoorbeeld binnen een schoolbestuur of bij het ministerie van OCW.