Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Onderwijswetenschappen
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  Schrijf je voor 1 mei in via Studielink (zie stap 3).

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Pedagogische wetenschappen. Ook een hbo-(propedeuse)diploma of een gelijkwaardig diploma voldoen.

  Engels komt goed van pas omdat veel van het studiemateriaal in deze taal is geschreven. Je hebt verder wiskundekennis nodig op 5 havo- of 6 vwo-niveau.

  Wiskunde

  Heb je lange tijd niets aan wiskunde gedaan of heb je helemaal geen wiskundekennis, dan raden we je aan dit voor de start van de studie op te halen.
  Lees verder over de mogelijkheden.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor. De opleiding stelt geen aanvullende eisen. De opleiding blijkt wel vaak te zwaar te zijn voor een hbo-propedeuse student. Je kunt ook je hbo-bachelor voltooien en gebruikmaken van een van de mogelijkheden om door te studeren in een universitair masterprogramma.

  Voor veel masterprogramma’s moet je een premaster (ook wel schakelprogramma genoemd) volgen na het behalen van je hbo-bachelordiploma. Om toegang te krijgen tot de premasters van Pedagogische en Onderwijswetenschappen, moet je wiskunde op 5 havo- of 6 vwo-niveau hebben behaald.
  Meer informatie over het schakelprogramma POW voor hbo-studenten.

  Colloquium Doctum

  Ben je 21 jaar of ouder en heb je onvoldoende vooropleiding? Via een colloquium doctum kun je eventueel alsnog toelating krijgen tot de opleiding.
  Meer informatie.

  Vragen?

  Neem voor meer informatie over de aansluitmogelijkheden contact op met de studieadviseurs

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. Doe mee met UvA Matching

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren en zo test je of de opleiding echt bij je past. 

  Lees meer over UvA Matching

  UvA Matching vindt plaats in de periode van dinsdag 30 mei t/m woensdag 14 juni 2023. Volg de link hieronder voor het programma voor Matching bij de bacheloropleiding Onderwijswetenschappen.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Meld je aan voor vakken

  Elk semester meld je je aan voor je vakken. Zonder vakaanmelding kun je geen onderwijs volgen. De vakaanmelding verloopt via de applicatie GLASS.
  De aanmeldperiode voor alle vakken van het eerste semester start in juni; de vakaanmelding voor het tweede semester start in december.

  De vakaanmeldingsprocedure vind je op de studentensite op de pagina Vakaanmelding via GLASS (kies bovenaan in het dropdown menu eerst je opleiding).

 • 8. Doe mee aan de introductiedag

  De opleiding begint met een introductiedag in de laatste week van augustus. Ook wordt er in het najaar een introductiekamp georganiseerd door studievereniging Comenius. In juni ontvang je per e-mail meer informatie hierover van de onderwijsadministratie.

 • 9. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.