Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Na je bachelor

Benieuwd naar de mogelijkheden na het afronden van de bachelor Oudheidwetenschappen? Lees hier meer over aansluitende masters, de arbeidsmarkt en promotieonderzoek.

Culturele en maatschappelijke vraagstukken trekken steeds diepere kloven door onze samenleving en roepen om nieuwe perspectieven. Vanuit de politiek, de publieke sector en het bedrijfsleven bestaat er grote behoefte aan een kritische langetermijnvisie op culturele kwesties in en rond Europa. De interdisciplinaire opleiding Oudheidwetenschappen bereidt je bij uitstek voor op een carrière in bestuurlijke, culturele en educatieve functies die zich met deze vraagstukken bezighouden.

Vaardigheden

Na afronding van de opleiding beschik je over vaardigheden die in je verdere carrière van pas komen: 

 • Het toepassen van een breed, kritisch perspectief op hedendaagse vraagstukken
 • Het combineren van verschillende soorten bronnen en theorieën in interdisciplinair onderzoek
 • Schriftelijk en mondeling communiceren in academisch Engels
 • Presenteren via nieuwe media, zoals vlogs en video-essays
 • Creatief en wetenschappelijk schrijven
Copyright: martijn-icks
Het leuke aan het geven van een werkcollege is om te zien met wat voor ideeën studenten komen wanneer we van gedachten wisselen over een bepaalde tekst of bron die iedereen heeft gelezen of bekeken. Soms komen mensen met dingen waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht had. Dat is misschien wel het meest inspirerende aan mijn werk. Martijn Icks, coördinator & docent Oudheidwetenschappen

De arbeidsmarkt

Met een Oudheidgerelateerd masterdiploma kun je op veel plekken aan de slag:

 • Overheid en bedrijfsleven: denk aan een traineeship bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of de EU, een baan als consultant of projectleider bij een bedrijf.
 • Culturele sector: je kunt bijvoorbeeld archeoloog, museumcurator of erfgoedmanager bij UNESCO worden.
 • Journalistiek en literatuur: je kunt aan de slag als journalist, redacteur bij een uitgeverij, of tekstschrijver voor een politieke partij.
 • Onderwijs: je kunt docent klassieke talen of geschiedenis worden, manager op een school, of werken als begeleider op culturele reizen.
 • Wetenschap: je kunt onderzoeker worden aan een universiteit en je zo nog verder specialiseren.
Copyright: UvA
Mijn onderzoek gaat over wat de epische verhalen van onze tijd zijn en hoe zij gebruik maken van de epische verhaalstructuren uit de Oudheid. Koen Vacano, promovendus Oudheidwetenschappen

Promotieonderzoek

Na een onderzoeksmaster kun je kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan de universiteit en promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek, geeft onderwijs aan de universiteit en schrijft een proefschrift. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Je kunt onderzoek doen naar onder meer:

 • Doorwerking van de Oudheid tot nu: epische verhaalpatronen in moderne films; de verbeelding van de antieke wereld in games; klassieke retorica in de Amerikaanse politiek.
 • Vergelijkingen tussen Oudheid en latere tijden: democratie door de eeuwen heen; antieke en moderne genderverhoudingen; identiteitsfilosofie van Plato tot Nietzsche.
 • Relaties tussen antieke culturen: globalisering in het rijk van Alexander de Grote; de politieke liefde tussen Caesar en Cleopatra; etnische stereotypering van ‘Oosterse’ culturen.