Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Pedagogische wetenschappen
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Meelopen

Wil je zeker weten of deze opleiding bij je past? Kom dan Meelopen! Ga met een student mee naar een college, stel al je vragen en ervaar hoe het is om aan de UvA te studeren.

Wat houdt deze studie in?

Student Jort Grobbe en docent Yoni Geerlings vertellen je er meer over in de video hiernaast.

Een dag uit het leven van een student Pedagogische wetenschappen

In een korte vlog laat Lenrine Dalmeijer zien hoe zij de studie, het studeren en het studentenleven ervaart.

Thema: Paarse vrijdag

Elke tweede vrijdag in december is het Paarse vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars hun steun geven aan seksuele en genderdiversiteit als norm. Lees de column en bekijk de kennisclip van Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth. En beluister de Podcast 'Seksuele en genderdiversiteit: Kunnen we met Paarse vrijdag de heteronormativiteit doorbreken?'

Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.

Online minicollege

In het tweedejaarsvak Psychopathologie wordt er ingegaan op psychische stoornissen die bij kinderen kunnen voorkomen, zoals ADHD, depressie of eetstoornissen. Docent Wieke de Vente vertelt je er meer over.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

 • Waarom Pedagogische Wetenschappen studeren in Amsterdam?

  Pedagogische wetenschappen aan de UvA is een kleinschalige opleiding met persoonlijke aandacht voor studenten en een leuke sfeer. We hebben een sterke klinische en academische vaardighedenlijn en vinden loopbaanoriëntatie heel belangrijk. Studenten krijgen dus al vroeg in de opleiding te maken met het werkveld en kunnen zich oriënteren op de arbeidsmarkt. We besteden aandacht aan het hele spectrum van normale tot (ernstig) afwijkende ontwikkeling van kinderen, adolescenten en (jong)volwassenen.

  De keuzeruimte in het derde jaar geeft studenten de mogelijkheid zelf te kiezen voor de gewenste verbreding of verdieping. De bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen aan de UvA vormt een uitstekende voorbereiding voor een aansluitende master, zoals de mastertracks Preventieve Jeugdhulp en opvoeding, Youth at Risk of de klinische mastertracks Orthopedagogiek en Forensische Orthopedagogiek.

 • Wat is het verschil tussen de bachelors Pedagogische wetenschappen en Psychologie?

  Een pedagoog bestudeert de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren in relatie tot  de omgeving waarin zij opgroeien. Je kunt dan denken aan het gezin, maar ook aan school en vrienden en vrije tijd. Dat we ons in de bachelor focussen op deze pedagogische omgevingen onderscheidt ons van de opleiding Psychologie. Psychologie richt zich naast volwassenen ook op kinderen en jongeren, maar dan meer op het individuele kind en in mindere mate op de interactie met de omgeving waarin kinderen opgroeien.

 • Wat is het verschil tussen Pedagogiek bij een hogeschool en Pedagogische wetenschappen aan een universiteit?

  De opleiding Pedagogiek bij een hogeschool is sterker gericht op praktijkvaardigheden. Bij Pedagogische wetenschappen aan de universiteit doe je veel wetenschappelijke kennis op over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, leer je hoe je een wetenschappelijk onderzoek kunt doen en oefen je professionele vaardigheden zoals gespreks- en diagnostische vaardigheden.

 • Wat zijn de stagemogelijkheden?

  Tijdens de bachelor is een stage een vast onderdeel in het tweede jaar. Door stage te lopen in de praktijk leer je waar je interesses liggen, leer je de in de opleiding opgedane kennis en vaardigheden toe te passen en zul je op zowel professioneel als persoonlijk vlak een ontwikkeling doormaken. Zo ontwikkel je, afhankelijk van de inhoud van de stage, onder andere relevante gespreks- en schriftelijke vaardigheden, onderzoeksvaardigheden, en vaardigheden gericht op zelfreflectie en omgaan met feedback.

  Stages worden gelopen in uiteenlopende instellingen en organisaties, waardoor de inhoud van de stages divers is. Je kan denken aan stages gericht op beleid of onderzoek, maar ook stages met meer klinische taken waarbij diagnostische taken of begeleiding van een jongere en/of ouders centraal staat. Studenten kunnen zelf een stage zoeken die bij hun wensen past en daarnaast worden er vanuit de UvA vacatures van instellingen verspreid. 

 • Wat voor keuzemogelijkheden heb je tijdens je studie?

  Het eerste semester van het derde jaar kun je zelf inrichten met keuzeonderwijs. Wij bieden enkele minoren met een programma van een half jaar waarbij je je kunt verdiepen in een bepaald thema dat aansluit bij een van onze masters. Een voorbeeld is de minor Kinderrechten en forensische jeugdzorg.

  We bieden ook een interdisciplinaire Engelstalige minor Violence aan die samen wordt gegeven met docenten van Sociale Wetenschappen.

  Daarnaast bieden we losse keuzevakken zoals de module Mindfulness en de module Licht verstandelijke beperking, jeugdhulp, en jeugdbescherming. Je heb daarnaast de mogelijkheid om vakken bij andere opleidingen te volgen of vakken te volgen in het buitenland. Bij de stage in het tweede jaar en de scriptie in het derde jaar heb je ook uitgebreide keuzemogelijkheden als het gaat om het vinden van een stageplaats of het kiezen van een scriptie-onderwerp.

 • Hoe kun je je tijdens de studie profileren?
  • Tijdens de studie kun je werkervaring op doen bij ons adviesbureau StudentWeetRaad. Dat is een bureau dat is opgericht door studenten, waarin studenten pedagogisch advies geven aan instellingen en opdrachtgevers uit de praktijk.
  • Daarnaast is het mogelijk om tijdens je studie bestuursstudent te worden en mee te werken aan de kwaliteit van de opleiding door bijvoorbeeld lid te worden van de opleidingscommissie.
 • Wat is de kans op een baan?

  Volgens landelijk onderzoek in 2020 (SEO Studie en Werk, 2020) heeft de helft van de afgestudeerde masterstudenten Pedagogische wetenschappen na 5,7 maanden een baan op niveau gevonden. Dit is gemiddeld als je het vergelijkt met alle andere studierichtingen.

 • Wat voor banenmogelijkheden zijn er?

  Tijdens de opleiding word je goed voorbereid op je loopbaan. Wil je direct na je bachelor de arbeidsmarkt op, dan zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden als pedagogisch medewerker of adviseur, gezinscoach/begeleider of trainer, beleidsadviseur of onderzoeksassistent. Rond je na de bachelor een aansluitende master af, dan geeft dat nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld als diagnosticus, behandelaar of behandel coördinator in de klinische praktijk, of als adviseur, trainer, onderzoeker of docent bij een hogere onderwijsinstelling.

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.