Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Pedagogische wetenschappen
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze studie in?

Student Jort Grobbe en werkgroepdocent Yoni Geerlings vertellen je er meer over in de video hiernaast.

Thema: Safer internet day

Op 9 februari is het Safer internet day, een dag waarop we stil staan bij een veilige online omgeving voor kinderen. We stelden Inge Wissink, Universitair Docent bij de afdeling Forensische Orthopedagogiek, drie vragen over dit thema.

Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.

Online minicollege

In het tweedejaarsvak Psychopathologie wordt er ingegaan op psychische stoornissen die bij kinderen kunnen voorkomen, zoals ADHD, depressie of eetstoornissen. Docent Wieke de Vente vertelt je er meer over.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

 • Waarom Pedagogische Wetenschappen studeren in Amsterdam?

  Pedagogische wetenschappen aan de UvA is een kleinschalige opleiding met persoonlijke aandacht voor studenten en een leuke sfeer. We hebben een sterke klinische en academische vaardighedenlijn en vinden loopbaanoriëntatie heel belangrijk. Studenten krijgen dus al vroeg in de opleiding te maken met het werkveld en kunnen zich oriënteren op de arbeidsmarkt. We besteden aandacht aan het hele spectrum van normale tot (ernstig) afwijkende ontwikkeling van kinderen, adolescenten en (jong)volwassenen. Daarnaast hebben we een sterke programmagroep Forensische Orthopedagogiek die uniek is voor de UvA. Deze groep houdt zich bezig met ernstige gedrags- en opvoedingsproblematiek van jongeren die als gevolg daarvan in aanraking komen met justitie.

 • Wat is het verschil tussen de bachelors Pedagogische wetenschappen en Psychologie?

  De pedagogische wetenschappen vindt de omgeving waarin kinderen opgroeien belangrijk. Je kunt dan denken aan het gezin waarin kinderen opgroeien, maar ook aan school en vrienden en vrije tijd. Dat we in de bachelor ons focussen op deze pedagogische omgevingen onderscheidt ons van de opleiding Psychologie. Psychologie richt zich naast volwassenen ook op kinderen en jongeren, maar dan meer op het individuele kind en in mindere mate op de omgeving waarin kinderen opgroeien.

 • Wat zijn de stagemogelijkheden?

  Tijdens de bachelor is een stage een vast onderdeel in het tweede jaar. Door stage te lopen in de praktijk leer je waar je interesses liggen, leer je de in de opleiding opgedane kennis en vaardigheden toe te passen en zul je op zowel professioneel als persoonlijk vlak een ontwikkeling doormaken. Zo ontwikkel je, afhankelijk van de inhoud van de stage, onder andere relevante gespreks- en schriftelijke vaardigheden, onderzoeksvaardigheden, en vaardigheden gericht op zelfreflectie en omgaan met feedback.

  Stages worden gelopen in uiteenlopende instellingen en organisaties, waardoor de inhoud van de stages divers is. Je kan denken aan stages gericht op beleid of onderzoek, maar ook stages met meer klinische taken waarbij diagnostische taken of begeleiding van een jongere en/of ouders centraal staat. Studenten kunnen zelf een stage zoeken die bij hun wensen past en daarnaast worden er vanuit de UvA vacatures van instellingen verspreid. 

 • Wat voor keuzemogelijkheden heb je tijdens je studie?

  Het eerste semester van het derde jaar kun je zelf inrichten met keuzeonderwijs. Wij bieden enkele minoren met een programma van een half jaar waarbij je je kunt verdiepen in een bepaald thema dat aansluit bij een van onze masters. Een voorbeeld is de minor Kinderrechten en forensische jeugdzorg.

  We bieden ook een interdisciplinaire Engelstalige minor Violence aan die samen wordt gegeven met docenten van Sociale Wetenschappen.

  Daarnaast bieden we losse keuzevakken zoals de module Mindfulness en de module Gehandicaptenzorg over jongeren met een (licht)verstandelijke handicap. Je heb daarnaast de mogelijkheid om vakken bij andere opleidingen te volgen of een extra stage te lopen of vakken te volgen in het buitenland. Bij de stage in het tweede jaar en de scriptie in het derde jaar heb je ook uitgebreide keuzemogelijkheden als het gaat om het vinden van een stageplaats of het kiezen van een scriptie-onderwerp. 

 • Hoe kun je je tijdens de studie profileren?
  • Wij bieden een honoursprogramma. Dit is een uitdagend verdiepend en verbredend programma, waarbij je naast het reguliere programma extra vakken volgt. Deze extra vakken kun je bij Pedagogische Wetenschappen volgen maar ook bij andere opleidingen.
  • Daarnaast is het mogelijk om tijdens je studie bestuursstudent te worden en mee te werken aan de kwaliteit van de opleiding door bijvoorbeeld lid te worden van de opleidingscommissie.
  • Bovendien is het mogelijk om werkervaring op te doen bij ons adviesbureau StudentWeetRaad. Dat is een bureau dat is opgericht door studenten, waarin studenten pedagogisch advies geven aan instellingen en opdrachtgevers uit de praktijk.
 • Wat is de kans op een baan?

  Volgens landelijk onderzoek in 2020 (SEO Studie en Werk, 2020) heeft de helft van de afgestudeerde masterstudenten Pedagogische wetenschappen na 5,7 maanden een baan op niveau gevonden. Dit is gemiddeld als je het vergelijkt met alle andere studierichtingen.

 • Wat voor banenmogelijkheden zijn er?

  Tijdens de opleiding wordt je goed voorbereid op je loopbaan. Dat kan een loopbaan zijn in de jeugdzorg of klinische praktijk, waar de meeste studenten voor kiezen, maar ook als beleidsmedewerker of als onderzoeker.

  Veel studenten gaan door met een masteropleiding en sommigen gaan aan het werk als pedagoog. Dit zijn een paar voorbeelden. Je kunt begeleider van kinderen met autisme worden. Je kunt pedagoog worden bij het Nederlands Jeugdinstituut, een instituut dat kennis verzamelt en deelt aan jeugdzorgprofessionals met het doel het leven voor kinderen en jongeren te verbeteren. Of je kunt beleidsmedewerker worden bij een jeugdzorginstelling, bij de overheid of de politie. Je kunt manager worden van een kinderdagverblijf of zelf je eigen bureau beginnen voor opvoedadvies, bureau Bloei is opgericht door één van onze oud-studenten.

Een dag uit het leven van een student Pedagogische wetenschappen

In een korte vlog laat Lenrine Dalmeijer zien hoe zij de studie, het studeren en het studentenleven ervaart.

Vragen? Stel ze aan onze studenten

Jort Grobbe
tweedejaarsstudent Pedagogische wetenschappen
Hoi, ik ben Jort en ik ben tweedejaars Pedagogische wetenschappen.
Je kunt me alles vragen over de studie!
Stel je vraag aan Jort
Jennifer Niekel
eerstejaarsstudent Pedagogische wetenschappen
Ik ben Jennifer en ik ben dit jaar begonnen met de bachelor Pedagogische wetenschappen.
Heb je vragen over de opleiding of over het studentenleven?
Stuur me een berichtje via Instagram

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.