Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Pedagogische wetenschappen

Pedagogische wetenschappen

Bij Pedagogische wetenschappen bestudeer je de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren en het onderwijs en de hulpverlening aan deze groepen. Je kijkt daarbij naar de invloed van de omgeving en naar de verhouding van kinderen en jongeren met hun opvoeders, leraren en leeftijdgenoten.

Houd me op de hoogte

Download brochure

Direct naar: Toelating en inschrijving

Direct naar: Voorlichting en contact

Jongeren. Maak er je studie van.

Waarom Pedagogische wetenschappen aan de UvA?

Vanaf september 2017 start een geheel vernieuwd programma van de bachelor Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Met dit programma leiden we je op tot een maatschappelijk betrokken pedagoog met kennis van opvoeding, ontwikkeling en onderzoek. Naast je inhoudelijke pedagogische vakken, word je uitgebreid getraind in klinische en academische vaardigheden. Al tijdens je studie maak je kennis met de arbeidsmarkt voor pedagogen via stages en vragen en opdrachten vanuit maatschappelijke instellingen. Via het honourstraject en keuzeruimte kun je je verder profileren en specialiseren. Deze specialisatie kun je voortzetten in een van onze mastertracks van Pedagogische wetenschappen: Preventieve jeugdhulp en opvoeding, Orthopedagogiek, Forensische orthopedagogiek en Youth at Risk.

Onderzoeken om situatie van jongeren te verbeteren

Zo onderzoek je wat een 'normale' opvoedingssituatie is, hoe je die nog verder kunt verbeteren en hoe die zich verhoudt tot de opvoeding vroeger of in andere samenlevingen. Je verdiept je ook in de problemen die zich in de ontwikkeling en opvoeding (kunnen) voordoen: de 'belemmerende' opvoedingssituatie. Sommige daarvan leiden vaak tot voorpaginanieuws, zoals de toenemende radicalisering en jeugdcriminaliteit of de opvang van vluchtelingenkinderen.

Wat is het verschil tussen Pedagogische wetenschappen, Onderwijswetenschappen en de Universitaire Pabo?

  • Bij Pedagogische wetenschappen bestudeer je de ontwikkeling en opvoeding van kinderen binnen gezinnen en andere opvoedingssituaties.
  • Onderwijswetenschappers houden zich bezig met het leren en de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen binnen onderwijs en opleiding.
  • Voor de Universitaire Pabo kies je, als je naast het leren over opvoeding, ontwikkeling en onderwijs ook wilt leren lesgeven. 

Annebel, tweedejaarsstudent

'In de studie worden kinderen en hun omgeving vanuit verschillende disciplines bekeken, wat ik heel boeiend vind. Vanuit de neurobiologie heb ik bijvoorbeeld geleerd dat het belangrijk is om de mogelijkheden van de hersenen mee te nemen in een behandeling. Vanuit een filosofisch vak heb ik geleerd om vraagstukken anders te belichten. Een voorbeeld van zo’n vraagstuk is “moeten ouders een test doen om ouder te mogen zijn?”. Vaak is er geen pasklaar antwoord te geven, maar ik vind het heel interessant en het opent mijn ogen voor andere invalshoeken.’ Annebel vertelt hier haar verhaal.

 

Kerngegevens

Pedagogische wetenschappen
Diploma BSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56607