Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Pedagogische wetenschappen

Wil jij bijdragen aan een betere wereld voor kinderen en jongeren? Denk bijvoorbeeld aan de juiste opvoeding, zorg en onderwijs voor elk kind, het opvangen van kinderen van vluchtelingen, of het voorkómen van jeugdcriminaliteit. Kies dan voor Pedagogische wetenschappen!

Voorlichting

De bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen heeft een aantal online voorlichtingsactiviteiten ontwikkeld om je een zo compleet mogelijke indruk te geven. Ontdek wat de opleiding inhoudt, kijk rond op de campus en stel je vragen aan studenten van de opleiding.

Wat zijn Pedagogische wetenschappen?

Bij Pedagogische wetenschappen bestudeer je de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de context waarin zij opgroeien (het gezin, het onderwijs, vrienden en vrije tijd). Daarnaast bestudeer je ondersteuning en hulpverlening aan deze groepen. Je kijkt daarbij naar de invloed van de omgeving en naar de verhouding van kinderen en jongeren met hun opvoeders, leraren en leeftijdgenoten.

Jongeren. Maak er je studie van.

Waarom Pedagogische wetenschappen aan de UvA?

In september 2017 is een geheel vernieuwd programma van de bachelor Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam van start gegaan. Met dit programma leiden we je op tot een maatschappelijk betrokken pedagoog met kennis van opvoeding, ontwikkeling en onderzoek. Naast je inhoudelijke pedagogische vakken, word je uitgebreid getraind in klinische en academische vaardigheden. Al tijdens je studie maak je kennis met de arbeidsmarkt voor pedagogen via stages en vragen en opdrachten vanuit maatschappelijke instellingen. Via het honourstraject en keuzeruimte kun je je verder profileren en specialiseren. Deze specialisatie kun je voortzetten in een van onze mastertracks van Pedagogische wetenschappen: Preventieve jeugdhulp en opvoeding, Orthopedagogiek, Forensische orthopedagogiek en Youth at Risk.

Onderzoeken om situatie van jongeren te verbeteren

Binnen Pedagogische wetenschappen onderzoek je wat een 'normale' opvoedingssituatie is, hoe je die nog verder kunt verbeteren en hoe die zich verhoudt tot de opvoeding vroeger of in andere samenlevingen. Daarnaast verdiep je je ook in de problemen die zich in de ontwikkeling en opvoeding (kunnen) voordoen: de 'belemmerende' opvoedingssituatie. Sommige daarvan leiden vaak tot voorpaginanieuws, zoals de toenemende radicalisering en jeugdcriminaliteit of de opvang van vluchtelingenkinderen.

Wat is het verschil tussen Pedagogische wetenschappen, Onderwijswetenschappen en de Universitaire Pabo?

  • Bij Pedagogische wetenschappen bestudeer je de ontwikkeling en opvoeding van kinderen binnen gezinnen en andere opvoedingssituaties.
  • Onderwijswetenschappers houden zich bezig met het leren en de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen binnen onderwijs en opleiding.
  • Voor de Universitaire Pabo kies je, als je naast het leren over opvoeding, ontwikkeling en onderwijs ook wilt leren lesgeven. 
Pedagogische wetenschappen
Diploma BSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56607