Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Psychobiologie

Bachelor
Vergelijk

Waarom is het niet slim om een nacht door te leren voor je examen? Hoe kan het dat sommige mensen verslaafd raken aan alcohol of sigaretten en anderen niet? Kun je persoonlijkheid terugvinden in je brein? Wat is verliefdheid biologisch gezien eigenlijk? Dit soort vragen ga je leren beantwoorden aan de hand van theorie en onderzoek in de opleiding Psychobiologie.

Voertaal
Nederlands
Vorm
Voltijd
Locatie

🦄 Unieke studie in Nederland


okt01
Meelopen op Science Park
dec05
Proefstuderen
Bezoek een open dag of event

Waar gaat Psychobiologie over? 

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we al veel over de ontwikkeling en werking van de hersenen, maar er is ook nog ontzettend veel te ontdekken. Als student Psychobiologie bestudeer je de werking van het brein op alle niveaus: van molecuul tot de menselijke geest. Je leert bijvoorbeeld hoe het zenuwstelsel is opgebouwd, hoe neuronen werken en wat de relatie is tussen het brein en menselijk gedrag. Door technieken als EEG en fMRI, die hersenactiviteit zichtbaar maken, moleculaire technieken en proefdiermodellen kan een psychobioloog processen die zich afspelen in hersenen tijdens ontwikkeling, veroudering of ziekte onderzoeken. Ook leer je normaal menselijk gedrag te verklaren en afwijkingen te herkennen. 

Vijf redenen om Psychobiologie aan de UvA te studeren

Goede begeleiding tijdens de studie

Lees meer
In je eerste jaar word je in kleine groepen door een mentor begeleid. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.

Les van docenten met verschillende expertises

Lees meer
Je krijgt onderwijs van docenten en onderzoekers met expertises in de (neuro)biologie en psychologie.

Unieke studie in Nederland
 

Lees meer
De bachelor Psychobiologie is uniek in Nederland. Er zijn meer universiteiten die een combinatie van psychologie en biologie aanbieden, maar Psychobiologie is de enige bachelor waarin je je helemaal focust op het menselijke brein en al zijn eigenaardigheden.

Samenwerking met onderzoeksinstituten voor stages

Lees meer
De opleiding werkt samen met onderzoeksinstituten als het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) en het Amsterdam UMC (onderdeel van de Amsterdams Universitaire Medische Centra). Dit biedt uitstekende mogelijkheden om het geleerde tijdens je bachelorstage in de praktijk te brengen.

Dubbele bachelor Psychobiologie-Psychologie mogelijk

Lees meer
Behoefte aan extra uitdaging? Dan kun je het honoursprogramma volgen of kiezen voor een dubbele bachelor Psychobiologie - Psychologie.

Past Psychobiologie bij jou? 

  • Je hebt een vwo-diploma met het profiel Natuur en Gezondheid met natuurkunde of Natuur en Techniek met biologie
  • Je vindt biologie een leuk vak
  • Je hebt belangstelling voor mensen en hun gedrag
  • Je werkt graag mee aan het verkennen van een nieuwe wetenschap
  • Je ziet onderzoek als een uitdaging

Als je graag mensen met psychische klachten wil behandelen, kies dan voor Psychologie of Geneeskunde, niet voor Psychobiologie.


Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (donderdag 15 februari en maandag 19 februari)  en een toetsdag op zaterdag 9 maart 2024.

Let op: deze opleiding heeft een vroege inschrijfdeadline. Vanaf oktober tot uiterlijk 15 januari kun je je inschrijven voor de selectie voor studiejaar 2024-2025. 

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Psychobiologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50014
Locatie
Science Park