Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ben je na het lezen van de informatie enthousiast geworden over de bachelor Psychologie? Schrijf je op tijd in! Psychologie hanteert een numerus fixus. Dit betekent dat elk studiejaar een maximum aantal studenten kan beginnen met de opleiding. Vanwege de Numerus Fixus geldt er een vervroegde aanmelddeadline (15 januari). Heb je je ingeschreven en voldoe je aan de toelatingseisen, dan word je uitgenodigd voor de selectieprocedure.

Inschrijfproces

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je het inschrijfproces voor studenten met een buitenlandse vooropleiding.

Heb je na het lezen van het stappenplan nog vragen over toelating, selectie of inschrijving check dan de FAQ.

 • 1. Check de deadlines

  Je kunt je inschrijven voor het academisch jaar 2024-2025 in de aanmeldperiode van 1 oktober 2023 tot en met 15 januari 2024. 

  De bachelor Psychologie hanteert een numerus fixus: we hebben 600 plaatsen beschikbaar. Naast Psychologie kun je je voor één andere numerus fixusopleiding inschrijven. Je mag één plaats accepteren, mocht je voor twee opleidingen zijn toegelaten.

   

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt je inschrijven voor de opleiding Psychologie als je beschikt over een van de volgende vooropleidingen.

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je binnen 48 uur een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. Selectie: aanmelden en deelnemen

  Om in aanmerking te komen voor toelating tot de opleiding moet je deelnemen aan de selectie.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Accepteer/weiger plaats

  Afhankelijk van je rangnummer wordt er een plaats aangeboden. Na het ontvangen van dit aanbod heb je 14 dagen (14x24 uur) de tijd om je plaats te accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt je plaats automatisch en wordt deze aangeboden aan een andere student.  

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 9. Doe mee aan de introductiedag

  De opleiding begint met een introductiemiddag in augustus tijdens de Intreeweek. Later ontvang je hier meer informatie over. 

 • 10. Betaal het collegegeld

  Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. Zorg ervoor dat je de betaling voor 31 augustus hebt geregeld.

Overstappen

Studeer je psychologie aan een andere universiteit en wil je overstappen naar de Universiteit van Amsterdam? Dat kan! Lees meer informatie over overstappen.

Geen Psychologie studeren? Zorg voor een plan B.

Wat als je straks niet door de selectieprocedure voor Psychologie komt? Zog voor een plan B en oriënteer je alvast op andere studies op het gebied van gedrag. Je kunt je voor twee studies tegelijk inschrijven. Word je niet geselecteerd voor Psychologie, dan sta je alvast ingeschreven voor een andere studie. Bekijk de studies hieronder.