Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Rechtsgeleerdheid

Rechtsgeleerdheid

Wil jij leren hoe je het recht kunt inzetten voor een rechtvaardige samenleving? Wil je zelf een deel van je programma invullen en actief aan de slag met het recht? Kom dan rechten studeren aan de UvA. Bij ons leer je niet alleen de theorie, maar kom je vanaf dag één in aanraking met de rechtspraktijk.

Kom naar een open dag

Schrijf je in

Recht en maatschappij 

Als je rechten komt studeren aan de Universiteit van Amsterdam ben je jurist vanaf dag één. Je leert denken èn werken als een academisch opgeleid jurist, die het verschil kan maken. Je bestudeert alle rechtsgebieden, ook in Europese en internationale context, en leert dat je als jurist midden in de maatschappij staat. Het recht staat wat ons betreft altijd in verbinding met de veranderende wereld om ons heen. We dagen jou uit om kritische vragen te stellen over het rechtssysteem. Je leert hoe je het recht kunt inzetten voor verandering in de samenleving.

Video wordt geladen..
-

Waarom rechten studeren aan de UvA? 

Top 5 bijzondere kenmerken

 • Jurist vanaf dag één: je leert kritisch naar het recht te kijken en bestudeert hoe je het kunt inzetten voor een rechtvaardige samenleving.
 • De Amsterdam Law Firm en het Amsterdam Honours College of Law bieden de mogelijkheid om je kennis van het recht te verdiepen. Je gaat actief aan de slag als jurist en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
 • De Asser-werkgroepen: speciale jaargroepen waarmee je je optimaal voorbereidt op de toelating tot de Amsterdam Law Firm en/of het Honours College.
 • Een half jaar keuzeruimte die je zelf mag invullen met een minor bij rechten of een andere studie of een half jaar studeren in het buitenland.
 • Je krijgt een brede kijk op het recht en studeert in het juridische hart van Nederland, waar een groot deel van de docenten werkzaam is.
Video wordt geladen..

Het studieprogramma

• Het eerste jaar: inleiding in het recht
In het eerste jaar krijg je inleidende vakken van alle rechtsgebieden, zoals Inleiding privaatrecht en Inleiding strafrecht. Zo krijg je een goed beeld van hoe het rechtssysteem is opgebouwd. In het eerste semester maak je in het vak Zicht op de rechtspraktijk kennis met het werkveld. Je onderneemt diverse juridische activiteiten zoals een bezoek aan de rechtbank of een advocatenkantoor of het bijwonen van een vergadering van de Gemeenteraad. De juridische basisvaardigheden leer je in de werkgroepen van verschillende vakken. De nadruk ligt hierbij op schrijfvaardigheid.

• Het tweede jaar: verdieping
Vanuit de basiskennis van alle rechtsgebieden verdiep je je in het tweede jaar verder in het rechtssysteem. Je volgt vakken als Aansprakelijkheidsrecht en Internationaal publiekrecht. Ook kun je kiezen voor deelname aan een oefenrechtbank. Als je interesse hebt in zaken als vrijheid van meningsuiting en privacy kun je het vak Informatierecht volgen.

• Het derde jaar: minor of buitenland?
In het derde jaar kun je zelf je studie vormgeven. Kies jij een minor van rechten of van een andere studie? Of ga je een half jaar in het buitenland studeren aan een van de vele law schools waarmee wij samenwerken? De opleiding sluit je af met het schrijven van een bachelorscriptie. Na het behalen van je bachelordiploma kun je kiezen uit één van de 19 juridische masteropleidingen die de faculteit aanbiedt.

Bekijk het curriculum

Download de folder (pdf)

Is deze bachelor iets jou? 

De studie Rechtsgeleerdheid is iets voor jou als je je hierin herkent:

 • je hebt een vwo-diploma (ongeacht je profiel) of een hbo-Rechten propedeuse; 
 • je bent geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken;
 • je vindt het leuk om zaken te analyseren en tot een oplossing te komen; 
 • je kunt dit goed onder woorden brengen, mondeling en schriftelijk; 
 • je wilt leren hoe je onrecht kunt voorkomen of aanpakken;
 • je wilt graag mensen of bedrijven helpen bij juridische kwesties.

Direct aanmelden met DigiD

Meer informatie over toelating en inschrijving

Bachelor FdR studenten buiten REC A
'Amsterdam is het epicentrum van de rechtspraktijk.' Student Rogier Simons

Carrière

Na het behalen van je bachelor Rechtsgeleerdheid krijg je de titel Bachelor of Laws (LLB) en heb je kennis van alle basisgebieden van het recht. Voor het uitoefenen van de togaberoepen, zoals advocaat, rechter of officier van justitie, is het nodig om na je bachelor nog een juridische master te behalen.

Lees meer over de carrièremogelijkheden

Bekijk al onze juridische masters

Wist je dat …?

 • er verschillende studieverenigingen zijn met een eigen plek in ons gebouw? JFAS is de faculteitsvereniging voor alle rechtenstudenten. Zij organiseren lezingen, praktijkbezoeken, studiereizen en borrels. 
 • je studeert op de moderne Roeterseilandcampus in hartje Amsterdam? Er zijn innovatieve onderwijszalen, zoals de Active Learning Space en een Moot Court-zaal (oefenrechtbank). Maar er zitten ook veel gezellige cafés, restaurants en winkels. 

Heb je vragen?

Bel de Onderwijsbalie op: 020 525 3440 of stel je vraag online bij de Digitale Student Service Desk.

Kerngegevens

Rechtsgeleerdheid
Diploma LLB Rechtsgeleerdheid
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50700