Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Toelating en inschrijving

Toelating en inschrijven

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding. Heb je vragen? Ga dan naar Veelgestelde vragen.

 • 1. Check de deadlines

  Inschrijven voor een bachelor? Doe dit dan uiterlijk vóór 1 juni via Studielink.

  Let op: als je wilt instromen op basis van een hbo-propedeuse (m.u.v. hbo propedeuse Rechten behaald binnen 1 jaar), dien je in het bezit te zijn van een vwo-certificaat Nederlands. De aanmelddeadline bij DUO is 31 december 2019.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Om rechten te kunnen studeren, dien je aan de onderstaande toelatingseisen te voldoen:

  Vwo-diploma

  Je kunt rechten studeren met een vwo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

  Hbo-diploma

  Je kunt rechten studeren met een afgerond hbo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

  Hbo-propedeusediploma

  Heb je wel een hbo-propedeusediploma maar geen vwo-diploma? Dan heb je een vwo-certificaat Nederlands nodig (aanmelding voor dit staatsexamen gaat via DUO). Let erop dat je je hier op tijd voor aanmeldt bij DUO. Heb je een propedeusediploma hbo-rechten (CROHO 39205) en heb je dat diploma binnen één studiejaar behaald? Dan kun je instromen zonder aanvullende eisen. Lees in de regeling toelating hbo p bachelor rechtsgeleerdheid 2020-2021 welke stappen je hiervoor dient te ondernemen.

  Ook studenten die door de coronamaatregelen in de laatste fase van hun hbo-propedeuse vertraging hebben opgelopen, kunnen onder bepaalde voorwaarden starten met de universitaire bachelor. Ga voor meer informatie naar de regeling toelating hbo p bachelor rechtsgeleerdheid nl 2020-2021.

  Colloquium doctum (toelatingsonderzoek)

  Ben je 21 jaar of ouder en heb je niet het juiste diploma? Dan bestaat de mogelijkheid om via een toelatingsonderzoek toegelaten te worden.

  Buitenlandse vooropleiding

  Met een buitenlandse vooropleiding verloopt de toelating via een andere procedure.

  Wanneer de buitenlandse vooropleiding onvoldoende blijkt te zijn voor de opleiding die je wilt volgen, kun je mogelijk gebruikmaken van de regeling van het colloquium doctum. Bij toelating op grond van een buitenlands diploma is een NT2-II-diploma altijd een aanvullende eis want NT2 is de ondergrens voor toelating.

  De rechtenstudie is een talige studie en vereist een zéér goede beheersing van het Nederlands. Zijn er twijfels over de Nederlandse taalvaardigheid, dan is een adviesgesprek met een studieadviseur aan te raden.

  Heb je vragen?

  Neem contact met ons op of raadpleeg onze antwoorden op veelgestelde vragen.

 • 3. Schrijf je in via Studielink
 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 5. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding, doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren. Zo test je of de opleiding echt bij je past. De UvA Matching van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zal vanwege COVID-19 in 2020 online plaatsvinden. Meer informatie hierover volgt zo snel mogeljik.

  Studeer je HBO-Rechten en wil je overstappen naar de UvA? Als alternatief voor UvA Matching organiseren we een speciale bijeenkomst voor HBO-Rechten studenten in juni, hierover ontvang je informatie in april. Je hoeft je niet aan te melden voor de reguliere Matching. Check voor de zekerheid ook de aanvullende toelatingseisen voor studenten die met een hbo–propedeusediploma willen instromen.

 

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Vul het intakeformulier in

  Ongeveer half juni krijg je het verzoek een intakeformulier in te vullen. Naar aanleiding van dit formulier word je ingedeeld in een jaargroep en aangemeld voor het onderwijs. Vlak voor de introductieweek ontvang je meer informatie over de jaargroepindeling, je rooster en het tijdstip waarop je verwacht wordt tijdens de (verplichte) onderwijsintroductie.

 • 9. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.