Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Bachelor

Russische en Slavische studies

Opslaan in favorieten

In de bachelor Russische en Slavische studies word je opgeleid tot expert op het gebied van de taal, cultuur en maatschappij van Oost-Europa. Je krijgt grip op een regio die van groot belang is in de Europese en de wereldpolitiek. Na deze bachelor ben je breed inzetbaar op de internationale arbeidsmarkt.

Een brede en veelzijdige opleiding:

Tijdens de bachelor Russische en Slavische studies studeer je Russisch, Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch. Je onderzoekt de taal en cultuur, literatuur, kunst en media van Rusland en Oost-Europa. Dit doe je in het centrum van Amsterdam, maar in het tweede jaar breng je ook een heel semester in het buitenland door om je taalvaardigheid op een hoger niveau te tillen en om je kennis over de regio ter plaatse te verdiepen. Denk hierbij aan St-Petersburg, Praag of een andere Oost-Europese stad.

Je gebruikt historische kennis om na te gaan waar de wortels van het Slavisch liggen, maar ook om actuele problemen te analyseren. Bijvoorbeeld: waar komen de spanningen tussen Rusland en Centraal-Europa vandaan? En welke rol spelen schrijvers en intellectuelen in Oost-Europa? Je gebruikt jouw taal- en cultuurexpertise voor studie naar een tumultueuze regio. Daarbij is het goed om te weten dat Nederlandse expertise over Oost-Europa dringend nodig is.

Russische en Slavische studies uitgelegd
Hoe is het om Russische en Slavische studies te studeren? In deze video delen studenten, docenten en een alumnus hun ervaringen met de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam. 'Deze kennis is nu nodig!'

Russische en Slavische studies iets voor jou?

  • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen.
  • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
  • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in Sint Petersburg of aan een andere Oost-Europese universiteit te studeren.
Online Proefstuderen module
Je kunt ook online kennismaken met de opleiding Russische en Slavische studies. Dit kun je thuis doen, wanneer het jou uitkomt. Je kunt de module in een keer doorlopen, of onderbreken en op een later tijdstip verder gaan. Na het afleggen van alle onderdelen weet je of de opleiding bij jou past.

Waarom deze bachelor aan de UvA?

  • Deze bachelor is uniek in Nederland. Alleen aan de UvA kun je behalve Russisch ook Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch als hoofdtaal kiezen. 
  • Ter plaatse leer je de finesses van de taal pas echt goed kennen. Daarom ga je tijdens je studie op studiestage naar een stad in het land van je hoofdtaal, bijvoorbeeld Sint Petersburg, Zagreb, Krakau of Praag.
  • De opleiding biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. Onze alumni volgden stages en werken voor bijvoorbeeld de Volkskrant, het Parool, consulaten en ambassades, het Joegoslavië-Tribunaal, De Bezige Bij, de Europese Unie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • De UvA-opleiding Russische en Slavische studies heeft een sterk internationaal netwerk. We werken nauw samen met de universiteiten van Sint Petersburg, Praag, Warschau en Zagreb, maar ook met ambassades, Clingendael, het Letterenfonds, ministeries, NRC Handelsblad, NIOD en het Nederlands Instituut in Petersburg.
  • De Universiteitsbibliotheek van de UvA heeft een internationaal vermaarde collectie Slavische literaturen en talen, in print op locatie en via online abonnementen.
  • In de stad Amsterdam leeft de Slavische wereld ook buiten de UvA, in de Hermitage aan de Amstel, en in de vele toonaangevende debatcentra waar regelmatig internationale experts aantreden om actuele kwesties te bediscussiëren.
Barbara
Copyright: FGw / Greetje van der Werf
Als je ook maar enige interesse hebt in de Russische taal en cultuur, dan is dit echt de leukste studie die je kunt doen! Barbara Roggeveen, student Russisch en Slavische studies Lees het interview

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Russische en Slavische studies ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Slavische talen en culturen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56813