Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Scandinavië studies

Vergelijk

In de bachelor Scandinavië studies specialiseer je je in de Deense, Noorse of Zweedse taal, cultuur, geschiedenis én actualiteit. Je leert de Scandinavische talen goed beheersen en de cultuur, de politiek en de geschiedenis van de Scandinavische regio grondig kennen. Zo word je een echte Scandinavië-specialist.

Taal en cultuur van het hoge Noorden

Scandinavië associeer je gemakkelijk met Vikingen, Lego, de Nobelprijs, fjorden, design, Henrik Ibsen, Stieg Larsson en IKEA. De belangstelling voor Scandinavië wordt ook aangewakkerd door tv-series als Borgen, The Killing, The Bridge en Wallander. Al deze series, schrijvers, bedrijven en middeleeuwse figuren vertellen ons iets over Scandinavië, maar wat precies? En waarom kijken Nederlandse politici, wetenschappers, media, uitgeverijen, culturele instituten en bedrijven zo vaak naar Scandinavië?

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Scandinavië studies uitgelegd

Ontdek in 3 minuten wat de bachelor Scandinavië studies aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van student Floris en docent Tanja Bouwman.

Volg een deel van de studie in Scandinavië

Buitenland

ca. 25-30 eerstejaars

Persoonlijk

Unieke opleiding in de Benelux

Onderscheidend

Noors, Zweeds of Deens

Kies jouw taal

Waarom Scandinavië studies aan de UvA?

  • Unieke opleiding in de Benelux
    Scandinavië studies aan de UvA is de enige opleiding in de Benelux die een volledig bachelor aanbiedt voor de drie grootste Scandinavische talen: Deens, Noors en Zweeds. Je kiest een van de drie talen als hoofdtaal.
  • Spreken, schrijven, lezen én verstaan
    Het intensieve taalverwervingsprogramma zorgt ervoor dat je in korte tijd het Deens, Noors of Zweeds op hoog niveau leert spreken, schrijven, lezen en verstaan. De andere twee talen leer je lezen en verstaan. Je bestudeert het ontstaan en de ontwikkeling van alle drie de Scandinavische talen. Onderwerpen zijn o.a. de taal en cultuur van de Vikingen, maar ook de taal van de hedendaagse nieuwe media en digitale cultuur. Aan het einde van het tweede jaar is je taalvaardigheid in je hoofdtaal zo goed dat je in het derde jaar tijdens een verblijf aan een Scandinavische universiteit onderwijs in het Deens, Noors of Zweeds kunt volgen.
  • Opleiding tot professional
    Je bestudeert de Scandinavische cultuur, literatuur en maatschappij, uiteenlopend van de sociaaleconomische, politieke en maatschappelijke verhoudingen, migratievraagstukken, het Arctisch gebied, verstedelijking, de post-moderne detective, film- en televisiedrama tot de onderlinge verstaanbaarheid in Scandinavië. In een drietal interdisciplinaire hoorcolleges over Europese cultuurgeschiedenis word je vaardig in de methoden en technieken voor wetenschappelijk onderzoek. Je volgt deze colleges samen met studenten van andere taalopleidingen en Europese studies, waardoor je ook profiteert van de expertise van docenten uit andere vakgebieden.
Wat zijn de toelatingseisen?

Na je bachelor

Na je bachelor Scandinavië studies kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van letterkunde, kunst en cultuur, geschiedenis, politiek of taalkunde. Alumni van Scandinavië komen terecht in functies in bijvoorbeeld de journalistiek, het onderwijs of het internationale bedrijfsleven.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Scandinavië studies

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Scandinavische talen en culturen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56807
Locatie Universiteitskwartier