Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Scheikunde

Scheikunde

Hoe kan de efficiëntie van zonnecellen worden vergroot? Kunnen we CO2 omzetten naar bruikbare grondstoffen? Is het mogelijk betaalbare bio-plastics te maken die 'gewone' plastics kunnen vervangen? In maatschappelijke thema’s als duurzame energie, klimaatverandering en voedseltekorten is chemische kennis onmisbaar.

Kom naar de Studiekeuze Kick-off

Houd me op de hoogte

Waar gaat Scheikunde over?

Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. In de bacheloropleiding gebruik je moderne technieken en theorieën om de structuur en eigenschappen van moleculen en grotere biochemische systemen in levende cellen te begrijpen. Je leert nieuwe moleculen ontwerpen en in het laboratorium produceren. Maar ook computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen en voorspellen. Met deze kennis kun je bestaande processen en materialen verbeteren.

Bekijk het studieprogramma

Studiebeurs voor talentvolle scholieren

Heb jij belangstelling voor de Bachelor Scheikunde in Amsterdam? Voor gemotiveerde, talentvolle scholieren met een bèta profiel zijn nu 20 studiebeurzen beschikbaar.

Heb jij een 8 gemiddeld voor de exacte vakken op basis van je schoolonderzoeken? Schrijf je dan in voor de Bachelor Scheikunde aan de UvA of VU en maak kans op een studiebeurs van 2500 euro.

Lees hier meer over de studiebeurs van het John van Geuns Fonds

Waarom Scheikunde in Amsterdam?

De bacheloropleiding Scheikunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je volgt onderwijs op twee locaties: het Science Park (UvA) en op de Zuidas (VU). Door onze krachten te bundelen bieden wij een opleiding die alle expertisegebieden binnen de scheikunde dekt. Zo krijg je een goed beeld van de diversiteit en mogelijkheden van scheikunde.

 

 • Innovatief onderzoek
  In Amsterdam wordt in élk expertisegebied innovatief onderzoek gedaan door UvA en VU onderzoekers die dit terug laten komen in het onderwijs. Hierdoor ben je vanaf het begin van je opleiding op de hoogte van alle recente ontwikkelingen binnen de chemie, zoals moleculaire machines en supramoleculaire katalyse.
   
 • Veel keuzevrijheid
  Je hebt veel ruimte om je opleiding in te richten zoals jij dat wilt. In je tweede en derde jaar kun je veel vakken zelf kiezen en zo je kennis verdiepen met vakken bij Scheikunde of verbreden bij andere opleidingen.
   
 • Afstand tussen docent en student is klein
  Hierdoor stap je gemakkelijk even bij een docent binnen als je een vraag hebt over de stof.
   
 • Begeleiding in tutorgroepen
  In het eerste jaar word je begeleid door een ouderejaarsstudent in een tutorgroep, zodat je snel je weg vindt in je studie. De groepen waarin je werkt zijn klein en hecht.
   
 • Veel zelfstandig onderzoek
  Je doet veel zelfstandig onderzoek, dit begint al in het eerste jaar. In je tweede en derde jaar doe je een eigen onderzoeksproject en stage, bijvoorbeeld bij het AMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) of een innovatieproject gericht op het bedrijfsleven. Je kunt je onderzoek ook in het buitenland uitvoeren.
   
 • Veel mogelijkheden na bachelor
  Je wordt uitstekend opgeleid voor alle moleculaire masteropleidingen in Nederland en daarbuiten. Ook een technische master behoort tot de mogelijkheden.

Scheikunde iets voor jou?

Wil jij weten wat de bouwstenen van leven zijn, hoe je met licht moleculen en hun eigenschappen zichtbaar kunt maken en wat chemie met gezondheid te maken heeft? Wil jij later deze kennis toepassen op het ontwikkelen van nieuwe materialen en duurzame oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem, voedseltekorten of de opslag van groene energie? Dan is Scheikunde misschien iets voor jou!

Daarnaast heb je:         

 • Aanleg om creatief te denken en verbanden te leggen
 • Een vwo-diploma, met de volgende profielen en vakken:
  • Natuur en techniek
  • Natuur en gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
  • Economie en maatschappij met  wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
  • Cultuur en maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde

Toelatingseisen en inschrijven

Mogelijke beroepen voor scheikundigen

Na de bachelor Scheikunde en een van de daarop aansluitende masters kun je terecht bij een groot aantal (semi-) overheidsinstellingen. Of bij een van de vele bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van de chemie, biochemie of geneeskunde.

Lees meer over mogelijke beroepen voor scheikundigen

Voorlichtingsdagen en contact Scheikunde

Wij kijken er naar uit om kennis met je te maken bij een van onze voorlichtingsativiteiten.

Voorlichtingsdagen en contact Scheikunde

Scheikunde
Diploma BSc Scheikunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 55012