Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Scheikunde

Kan de efficiëntie van zonnecellen worden vergroot door innovatieve chemische processen? Kunnen we CO2 omzetten naar bruikbare grondstoffen? Is het mogelijk om betaalbare bio-plastics te maken die 'gewone' plastics kunnen vervangen?In de bachelor Scheikunde breng je dit soort vragen terug naar het niveau van de moleculen en leer je nieuwe processen en materialen ontwikkelen.

Waar gaat Scheikunde over?

Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. In de bacheloropleiding gebruik je moderne technieken en theorieën om de structuur en eigenschappen van moleculen en grotere biochemische systemen in levende cellen te begrijpen. Je leert nieuwe moleculen ontwerpen en in het laboratorium produceren. Maar ook computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen en voorspellen. Met deze kennis kun je bestaande processen en materialen verbeteren.

Vijf redenen om Scheikunde in Amsterdam te studeren

 1. Meest diverse Scheikunde opleiding van Nederland
  De bacheloropleiding Scheikunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Door onze krachten te bundelen, kun jij je verdiepen in vrijwel iedere denkbare richting binnen de scheikunde.

 

UvA-VU logo
 1. Onderwijs van toponderzoekers
  In Amsterdam zijn de docenten bijna allemaal ook onderzoeker, die aan innovatief onderzoek werken. Hierdoor ben je vanaf het begin van je opleiding op de hoogte van alle recente ontwikkelingen binnen de chemie, zoals moleculaire machines en supramoleculaire katalyse.
 2. Eigen onderzoek
  Ongeveer 25% van je opleiding bestaat uit practica en je doet al vroeg in je opleiding zelfstandig onderzoek. In het eerste jaar doe je een kort project en in het tweede en derde jaar werk je mee aan lopende onderzoeksprojecten en loop je stage, bijvoorbeeld bij het Amsterdam UMC , het Nederlands Kanker Instituut (NKI) of bij een bedrijf zoals DSM. 
 3. Veel keuzevrijheid
  Je hebt veel ruimte om je opleiding in te richten zoals jij dat wilt. In je tweede en derde jaar kun je veel vakken zelf kiezen en zo je kennis verdiepen met vakken bij Scheikunde of verbreden bij andere opleidingen.
 4. Begeleiding in tutorgroepen
  In het eerste jaar word je begeleid door een ouderejaarsstudent in een tutorgroep, zodat je snel je weg vindt in je studie. De groepen waarin je werkt zijn klein dus er is veel persoonlijke aandacht en je leert elkaar snel kennen.

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Scheikunde, heb je een vwo-diploma nodig met de volgende profielen en vakken:

 • Natuur en techniek
 • Natuur en gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
 • Economie en maatschappij met  wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
 • Cultuur en maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde

Studiebeurs voor talentvolle scholieren

Heb jij belangstelling voor de Bachelor Scheikunde in Amsterdam? Voor gemotiveerde, talentvolle scholieren met een bèta profiel zijn nu 20 studiebeurzen beschikbaar.

Heb jij een 8 gemiddeld voor de exacte vakken op basis van je schoolonderzoeken? Schrijf je dan in voor de Bachelor Scheikunde aan de UvA of VU en maak kans op een studiebeurs van 2500 euro.

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Na de bachelor Scheikunde en een van de daarop aansluitende masters kun je terecht bij een groot aantal (semi-) overheidsinstellingen. Of bij een van de vele bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van de chemie, biochemie of geneeskunde.

Open dagen en contact 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de bachelor Scheikunde in Amsterdam en wil je graag meer informatie en de sfeer komen proeven? Kom dan naar een UvA Bachelordag of kom proefstuderen. Je kunt ook een dag meelopen met een student.

Scheikunde
Diploma BSc Scheikunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 55012