Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Scheikunde
Vergelijk

Studieprogramma

Het studieprogramma van de bachelor Scheikunde is zo opgebouwd dat je stapsgewijs ontdekt welke richting binnen de chemie het beste bij jou past. In het eerste jaar leer je essentiële chemische principes en methoden leert die je in de rest van je studie en in je carrière nodig hebt. Je vakken zijn onderverdeeld in vier richtingen binnen de chemie; Synthesis and Sustainability, Chemistry of Life, Analytics and Photonics en Quantum and Computing. In je tweede jaar kies je twee richtingen waar je je in wilt verdiepen. In het derde jaar heb je een goed beeld van wat jou het meest interesseert en specialiseer je je in één richting. Je sluit de opleiding af met een onderzoeksstage bij een onderzoeksinstituut of bedrijf.

Opbouw studiejaar

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van acht weken en twee periodes van vier weken. Je volgt doorgaans in elke periode twee of drie vakken met hoorcolleges, werkcolleges en practica. Je bent ongeveer 40 uur per week met de studie bezig. Hiervan bestaat de helft uit hoor- en werkcolleges en practica. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie. 

Het onderwijs volg je op twee locaties: het Science Park (UvA) en de Zuidas (VU). Er zijn UvA- en VU-dagen zodat je per dag altijd op één locatie al je colleges of practica volgt. 

 • Jaar 1

  In het eerste jaar leer je de basisprincipes en -vaardigheden van de scheikunde. Bijvoorbeeld hoe je in een lab werkt en wat synthese inhoudt. Je legt een goede basis voor de komende jaren waarbij ook de natuurkunde- en wiskundevakken onmisbaar zijn. Je vakken zijn onderverdeeld in vier richtingen binnen de chemie. Een groot deel van je opleiding bestaat uit practica, waarin je de theorie leert toepassen.

  De vier richtingen zijn:

  Synthesis and Sustainability
  Synthese is het samenvoegen van verschillende chemische verbindingen om een nieuwe stof te ontwikkelen met zijn eigen, unieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe medicijnen, zonnebrandcrèmes of bestrijdingsmiddelen maar ook aan het maken van nieuwe materialen voor bijvoorbeeld OLEDs, zonnecellen of batterijen. In de richting Synthesis and Sustainability ligt de focus op het zo duurzaam mogelijk inrichten van dit proces. Katalyse, groene synthese en hergebruik van grondstoffen uit bijvoorbeeld afval spelen hierbij een belangrijke rol.  

  Chemistry of Life
  In de richting Chemistry of Life bestudeer je moleculen en chemische processen die noodzakelijk zijn voor het leven op aarde. Milieuvervuiling, veroudering van de samenleving en het ontstaan van resistente ziekteverwekkers vormen grote uitdagingen. Om hier oplossingen voor te vinden heb je is kennis over de onderliggende biochemische principes nodig. Je onderzoekt levende systemen op moleculair niveau en leert hoe je leert hoe je met behulp van die natuurlijke mechanismen bijvoorbeeld een nieuw medicijn kunt ontwikkelen.

  Analytics and Photonics
  Analytics and Photonics focust op de samenstelling van complexe stoffen en materialen en bestudeert de interactie van licht en materie. Hiervoor gebruik je de nieuwste (laser)technieken en leer je ook zelf methodes ontwerpen en beoordelen. Je analyseert stoffen tot op het niveau van moleculen en nanodeeltjes. Zo kun je bijvoorbeeld meten of ons drinkwater veilig is, of er DNA aanwezig is op een plaats delict en hoe goed een zonnebrandcrème nu echt beschermt tegen UV-straling.  

  Quantum and Computing
  In de richting Quantum and Computing kijk je op een theoretisch en fundamenteel niveau naar scheikundige processen. Je onderzoekt bijvoorbeeld waarom de processen altijd volgens een bepaalde volgorde verlopen of waarom de ene stof reactiever is dan de andere. Met behulp van modellen, machine learning en data-onderzoek leer je hoe je voorspellingen kunt doen voor moleculaire systemen, bijvoorbeeld omdat experimenten te kostbaar of te vervuilend zijn. Zo kun je voorspellen hoe een katalysator een reactie versnelt, of hoe een medicijnmolecuul aan een enzym bindt.

 • Jaar 2

  In het tweede jaar verdiep je je in twee van de vier richtingen. Daarnaast denk je in het vak Reflection on Chemistry na over de rol en verantwoordelijkheden van een chemicus in de maatschappij. Ook leer je de basis van data analyse en programmeren in Data Analysis and Programming. Met het vak Professional Skills in Chemistry bereid je je voor op keuzes binnen de opleiding, een toekomstige master en je carrièremogelijkheden. Het jaar sluit je af met een kort onderzoeksproject bij een onderzoeksgroep aan de UvA of VU. Je kunt bijvoorbeeld meedraaien bij een groep die onderzoekt hoe verfstoffen in een schilderij veranderen of bij een groep die katalysatoren verbetert. 

 • Jaar 3

  In je derde jaar weet je welke richting bij jou past en kies je een richting om je in te specialiseren. In het eerste semester kun je er ook voor kiezen om een minor bij een andere opleiding te volgen of een half jaar in het buitenland te studeren.

  Het derde jaar sluit je af met een literatuurstudie en het bachelorproject, waarin je een onderzoeksstage van drie maanden doet die je afrondt met een afstudeerverslag. Je krijgt dan de titel Bachelor of Science (BSc) en ontvangt een gezamenlijk diploma van UvA en VU.

  Curriculum schema Scheikunde jaar 3
Copyright: UvA
Scheikunde heeft mij onbewust eigenlijk altijd gefascineerd: Hoe bomen groeien, op wat voor manier de samenstelling de kleuren van vuurwerk beïnvloedt, wat de samenstelling is van verschillende materialen, waarom de lucht blauw is, noem het maar op. Scheikunde student Jens Tolboom Lees het verhaal van Jens en andere studenten

Keuzeruimte

Meer dan de helft van het derde jaar bestaat uit vrije keuzeruimte (42 EC), die je helemaal zelf kunt invullen. Dit geeft je de kans om je te specialiseren in een richting binnen de scheikunde of je juist te verdiepen op een nieuw onderwerp waar je graag meer over wilt leren. Maar je kunt deze tijd bijvoorbeeld ook gebruiken voor een uitwisseling naar het buitenland.

Studiebegeleiding

Tijdens je studie sta je er niet alleen voor.  Je krijgt in elke fase van je studie de persoonlijke begeleiding die past bij de specifieke vragen van dat moment.