Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bachelor Scheikunde

Na je bachelor

Na de bachelor Scheikunde en een van de daarop aansluitende masters kun je terecht bij een groot aantal (semi-) overheidsinstellingen. Of bij een van de vele bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van de chemie, biochemie of geneeskunde.

Afgestudeerden kunnen werkzaam zijn op veel verschillende plaatsen:

 • Onderzoeksorganisaties
  Zoals TNO en het RIVM. Hier zijn ze verantwoordelijk voor het toegepaste chemisch, milieuchemisch of biochemisch onderzoek.
 • Bedrijfsleven
  Waar chemici op allerlei fronten worden ingezet. Zo leveren ze een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van processen voor de productie van chemische grondstoffen, het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor het maken van geneesmiddelen en het ontwikkelen van nieuwe materialen zoals polymeren met bijzondere eigenschappen. Je kunt denken aan bedrijven als Shell, Dow Chemicals, DSM, Solvay en Avantium.
 • Universiteiten
  Bij een onderzoeksgroep. Als je verder wilt in het wetenschappelijk onderzoek werk je eerst vier jaar als promovendus aan een onderzoek waarop je promoveert tot doctor. Je kunt werken aan veel verschillende onderwerpen, zoals het ontwikkelen van nieuwe analysemethoden om kanker vroegtijdig op te sporen, het nabootsen van fotosynthese als alternatieve energiebron of het ontwerpen van duurzame syntheseroute voor nieuwe materialen. Veel gepromoveerden gaan verder met onderzoek of krijgen leidinggevende functies bij universiteiten, de chemische industrie of de overheid.
 • Overig onderwijs
  Als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.
 • Organisaties met  bèta-achtergrond
  Zoals milieuadviesbureaus, banken of ICT-bedrijven.

Lees verhalen van afgestudeerden Scheikunde