Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Toelating, inschrijving en matching

Sociologie

Toelating en inschrijven

Als je je wilt inschrijven, doorloop je onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Sociologie. Engels, wiskunde en geschiedenis komen goed van pas. 

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor maar de overstap naar de universiteit blijkt echter vaak moeilijk. Er kunnen aanvullende toelatingseisen gesteld worden. Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Colloquium doctum

  Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum. Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen. 

 • 3. Schrijf je in via Studielink

  Inschrijven voor een bacheloropleiding of masteropleiding gaat via Studielink. Je hebt hiervoor (als je in Nederland woont) een DigiD nodig.

  PLEASE NOTE: this information is only mandatory for applicants whose prior education was completed at a Dutch educational institution.

  Studielink

  Inschrijven voor een bachelor- of masteropleiding gaat via Studielink. Nadat je de inschrijving via Studielink hebt ingediend, ontvang je instructies over hoe je je aanmelding moet vervolgen. Woon je in Nederland, dan moet je in Studielink inloggen met je DigiD.

  Toelichting inschrijven Studielink

  • Inschrijfdeadlines checken
   Schrijf je je in voor een bachelor? Doe dit dan uiterlijk 1 mei via Studielink. Na 1 mei is inschrijven niet meer mogelijk, alleen nog in specifieke gevallen.
   LET OP: een aantal studies heeft eerdere inschrijfdata, dat zijn: AUC, Biomedische wetenschappen, Geneeskunde, Kunstmatige intelligentie, PPLE, Psychobiologie, Psychologie, Tandheelkunde. Bekijk de inschrijfdata van de selectieve bachelors.

  • Schrijf je je in voor een master? Check dan je opleiding voor de inschrijfdeadlines.

  • DigiD aanvragen
   Het is aan te raden je DigiD ten minste drie weken voor de inschrijfdeadline van je opleiding aan te vragen en te activeren.
  • Inloggen Studielink
   Ga naar Studielink en log in met je DigiD.
  • Persoonlijke gegevens invoeren/checken 
   Let goed op en check je gegevens.
  • Controle gegevens door Studielink
   Studielink controleert de door jou ingevulde persoons- en vooropleidingsgegevens en stuurt ze naar de UvA. Als je gegevens niet (allemaal) automatisch geverifieerd kunnen worden, vraagt Studielink je om bepaalde documenten op te sturen naar de UvA-Studentenadministratie. Vermeld bij correspondentie je studentnummer. Als je dat nog niet hebt ontvangen, vermeld dan je volledige naam en geboortedatum op de documenten. Ook de UvA stuurt je mails over de status van je inschrijving zolang je inschrijving nog niet definitief is.
  • Nieuwe inschrijving toevoegen
   Klik op 'Nieuwe inschrijving toevoegen'. Kies in het dropdownmenu voor de juiste opleiding. Wil je je voor meerdere studies inschrijven, dan moet je voor elke opleiding apart de inschrijfprocedure bij Studielink doorlopen.
  • E-mailadres in Studielink
   De UvA stuurt berichten over je inschrijving naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Zorg daarom altijd voor een actueel e-mailadres in Studielink.

 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 5. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze.

  Aanmelding

  UvA matching vindt weer plaats in 2020 (data variëren). Na je inschrijving via Studielink (uiterlijk 1 mei) ontvang je een bericht met je UvAnetID, en kun je je via je persoonlijke Checklist inschrijving zelf aanmelden voor UvA Matching.

  Programma Matching Sociologie

  De Matchingsprocedure bij Sociologie vindt online plaats. Om te voldoen aan de matching doorloop je de volgende stappen:

  • Zelfstudie
  • Het maken van een toets
  • Meet & Greet op locatie (optioneel) 5 juni van 14.00 – 16.00.

  De matching zal plaatsvinden tussen 25 mei en 5 juni.

  Voorbereiding

  Informatie over eventuele voorbereiding volgt. 

  Vragen?

  Heb je vragen over UvA Matching of lukt aanmelding niet, raadpleeg dan de FAQ op www.uva.nl/uvamatching of neem contact op met de Education Desk Social Sciences.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Betaal het collegegeld

  Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).

  • Controleer altijd bij je opleiding of je je apart moet inschrijven voor vakken (de uiterlijke datum van inschrijving voor vakken kan al vóór 1 september of 1 februari liggen!).
  • Pas wanneer je bent ingeschreven, kun je gebruikmaken van de onderwijs- en studentenvoorzieningen en tentamens afleggen.
  • Studielink houdt je tussentijds op de hoogte van de status van je inschrijving.

  Lees meer over betaling van het collegegeld