Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Sociologie
Vergelijk

Toelating, inschrijving en matching

Als je je wilt inschrijven, doorloop je onderstaande stappen.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  De deadline voor inschrijving voor een bacheloropleiding, via studielink, is 1 mei.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Sociologie. Engels, wiskunde en geschiedenis komen goed van pas. 

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor maar de overstap naar de universiteit blijkt echter vaak moeilijk. Er kunnen aanvullende toelatingseisen gesteld worden. Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Colloquium doctum

  Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum. Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen. 

 • 3. Check het collegegeld en kosten

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld besteed je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd ook rekening met kosten voor boeken en ander studiemateriaal, een laptop en kosten van levensonderhoud etc.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel en verplicht onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze.

  Online

  UvA Matching vindt dit jaar online plaats in de eerste weken van juni 2024. Er zullen deadlines zijn op 5 en 9 en 12 juni 2024. Er zal een afsluitende (online) bijeenkomst zijn. Vanaf 6 mei 2024 zal het studiemateriaal al beschikbaar zijn op de Canvas pagina (zie hieronder) en kun je zelf een geschikt moment kiezen om te starten aan de opdrachten.

  Na je inschrijving via Studielink (uiterlijk 1 mei), ontvang je een bericht met je UvAnetID, en kun je je via je persoonlijke ‘checklist inschrijving' zelf aanmelden voor UvA Matching. Je krijgt in mei 2024 een e-mail met uitgebreide uitleg over de matching.

  De matching verloopt via onze digitale leer omgeving (Canvas). Daar kun je:

  • de instructies lezen;
  • de literatuur bestuderen;
  • online colleges bekijken;
  • de opdrachten maken;
  • Als je de matching hebt afgerond, ontvang je een beoordeling en een officieel persoonlijk (niet bindend) matchings advies. Let op: het is verplicht om aan de Matching deel te nemen.

  De opleiding bied je tijdens de Matching de mogelijkheid om kennis te maken met de opleiding op de UvA. Deze vrijwillige ‘Meet and Match’ zal plaats vinden op de Roeterseilandcampus op donderdag 13 juni 2024.

  Vragen?

  Heb je vragen over UvA Matching of lukt aanmelding niet, raadpleeg dan de FAQ op www.uva.nl/uvamatching of neem contact op met de Education Desk Social Sciences.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Vul het intakeformulier in

  Na toelating tot de opleiding vul je het intakeformulier in dat je per e-mail ontvangt. Het invullen van het intakeformulier is noodzakelijk om te worden aangemeld voor de vakken die je in het eerste semester volgt. Het formulier wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Het is dus belangrijk dat je e-mailadres correct in Studielink staat.

  De intake is verplicht voor iedereen die aan de opleiding begint, dus ook voor UvA-studenten die van studie wisselen.

 • 8. Doe mee aan de introductiedag

  Half juli ontvang je van de opleiding een bericht over de introductiedag en het begin van het studiejaar.

 • 9. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 10. Betaal het collegegeld

  Betaal het collegegeld om je inschrijving te voltooien.

  Lees meer over betaling van het collegegeld