Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Sociologie
Opslaan in favorieten

Toelating, inschrijving en matching

Als je je wilt inschrijven, doorloop je onderstaande stappen.

In september start je aan de UvA. Hoe ziet het onderwijs eruit? Lees de updates op de pagina voor aankomende/nieuwe studenten.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Sociologie. Engels, wiskunde en geschiedenis komen goed van pas. 

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor maar de overstap naar de universiteit blijkt echter vaak moeilijk. Er kunnen aanvullende toelatingseisen gesteld worden. Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Colloquium doctum

  Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum. Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen. 

 • 3. Check het collegegeld en kosten

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze.

  Online

  UvA Matching vindt dit jaar online plaats van 30 mei t/m 11 juni 2021.

  Na je inschrijving via Studielink (uiterlijk 1 mei), ontvang je een bericht met je UvAnetID, en kun je je via je persoonlijke ‘checklist inschrijving' zelf aanmelden voor UvA Matching. Je krijgt in mei een e-mail met uitleg over de matching.

  De matching verloopt via onze Digitale Leer Omgeving (Canvas)

  Daar kun je:

  • de instructies lezen
  • de literatuur bestuderen
  • een online college bekijken
  • de opdrachten maken

  Als je de matching hebt afgerond, ontvang je een beoordeling en een officieel persoonlijk (niet bindend) matchings advies.

  Vragen?

  Heb je vragen over UvA Matching of lukt aanmelding niet, raadpleeg dan de FAQ op www.uva.nl/uvamatching of neem contact op met de Education Desk Social Sciences.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Vul het intakeformulier in

  Na toelating tot de opleiding vul je het intakeformulier in dat je per e-mail ontvangt. Het invullen van het intakeformulier is noodzakelijk om te worden aangemeld voor de vakken die je in het eerste semester volgt. Het formulier wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Het is dus belangrijk dat je e-mailadres correct in Studielink staat.

  De intake is verplicht voor iedereen die aan de opleiding begint, dus ook voor UvA-studenten die van studie wisselen.

 • 9. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 10. Betaal het collegegeld

  Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).

  • Controleer altijd bij je opleiding of je je apart moet inschrijven voor vakken (de uiterlijke datum van inschrijving voor vakken kan al vóór 1 september of 1 februari liggen!).
  • Pas wanneer je bent ingeschreven, kun je gebruikmaken van de onderwijs- en studentenvoorzieningen en tentamens afleggen.
  • Studielink houdt je tussentijds op de hoogte van de status van je inschrijving.

  Lees meer over betaling van het collegegeld

Flexstuderen

Voor dit programma is het mogelijk om te flexstuderen. Als je voldoet aan de criteria van de pilot kan je je hiervoor inschrijven. Selecteer in Studielink de optie 'flexstuderen'. Bekijk voor meer informatie over flexstuderen en de voorwaarden de webpagina hieronder.