Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Theaterwetenschap

Vergelijk

De magie van het theater is moeilijk in woorden te vatten. Elke theatervoorstelling is een complex geheel van tekst, geluid, decor, kostuums, belichting en het spel van de acteurs. Als theaterwetenschapper bestudeer je alle elementen die een theatervoorstelling tot een magisch geheel maken.

Theater in theorie en praktijk

Het woord ‘theater' roept associaties op met rood pluche, de geur van schmink, staande ovaties en beroemde acteurs. Tegelijkertijd is ook ons dagelijks leven vol van theater. Kranten berichten graag over politieke ‘drama’s’ en hoe vaak wordt iemand er niet van beticht ‘toneel te spelen’?

Als theaterwetenschapper leer je te ontrafelen hoe een voorstelling in elkaar steekt en kijk je naar het effect van de voorstelling op het publiek. Het kan daarbij om toneel gaan, maar ook opera, cabaret, mime of dans. Je bestudeert de afzonderlijke elementen van een voorstelling, maar ook de werking van een voorstelling op het publiek en de verbinding van het theater met de wereld om ons heen.  De focus ligt enerzijds op de theorie, analyse en geschiedenis van theater en performance. Anderzijds is er ook aandacht voor de praktische kant van het theatervak en voor de dramaturgie, de verbinding van theorie en praktijk.

Theaterwetenschap is een studie die je voorbereidt op een functie in de theaterwereld, of breder in de wereld van kunst en cultuur. Na de studie kun je in de theaterwereld, het onderwijs of de journalistiek aan de slag, bijvoorbeeld als dramaturg, programmeur, journalist, docent of wetenschapper.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Theaterwetenschap uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Theaterwetenschap aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van docent Cock Dieleman en studenten Rixt en Sarnia.

Universiteitstheater

Experimenteer

Samenwerking met culturele instellingen

Amsterdam

ca. 30 eerstejaarsstudenten

Betrokken studenten

Verbinding tussen theorie en praktijk

Brede focus

Waarom Theaterwetenschap aan de UvA?

 • Unieke opleiding in Nederland
  De UvA heeft de enige opleiding Theaterwetenschap in Nederland. De opleiding richt zich op de ontwikkelingen van het theater in het Nederlandse taalgebied, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar theater in Europa en de rest van de wereld.
 • Eigen Universiteitstheater
  De UvA heeft een eigen Universiteitstheater in de Nieuwe Doelenstraat, waar studenten naar hartenlust kunnen experimenteren.
 • Ideale studieomgeving
  Amsterdam telt veel theaterzalen en theatergroepen. Het onderzoeksobject van de theaterwetenschapper, de voorstelling, is in Amsterdam dan ook altijd dichtbij. Bijna alle voorstellingen die in Nederland gespeeld worden, kun je in Amsterdam zien.
 • Theorie en praktijk
  Binnen de opleiding ligt de focus ligt enerzijds op de theorie, analyse en geschiedenis van theater en performance. Anderzijds is er ook aandacht voor de praktische kant van het theatervak en voor de dramaturgie, de verbinding van theorie en praktijk.
 • Contact en samenwerking in binnen én buitenland
  Theaterwetenschap onderhoudt uitstekende contacten met theaters als het Muziektheater, Internationaal Theater Amsterdam, de Brakke Grond en Frascati en met vooraanstaande theater- en dansgezelschappen als ITA, ICK en de Toneelmakerij. Theaterwetenschap werkt ook nauw samen met de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans en andere theateropleidingen in binnen- en buitenland. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats van studenten en docenten van verschillende universiteiten in Europa en de rest van de wereld.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: UvA / FGw / Theaterwetenschap
Het is echt heel gaaf hoeveel verschillende soorten theater en theatervormen er in Amsterdam te vinden zijn. Louka Hakvoort, student Theaterwetenschap Lees het interview

Na je bachelor

Na je bachelor Theaterwetenschap kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van kunst en cultuur of taalkunde. Alumni van Theaterwetenschap komen terecht in functies in bijvoorbeeld de culturele instellingen als theatergezelschappen, theaters en festivals, maar ook organisatiebureaus, redacties van diverse media, de overheid en het onderwijs.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Theaterwetenschap

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Theaterwetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
CROHO-code 56702
Locatie Universiteitskwartier