Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Universitaire Pabo van Amsterdam
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze studie in?

Student Yara Meinen en docent Anne-Marijn Bruijn  vertellen je er meer over in de video hiernaast.

Thema: Paarse vrijdag

Elke tweede vrijdag in december is het Paarse vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars hun steun geven aan seksuele en genderdiversiteit als norm. Oud-student Koen van der Wielen vertelt waarom diversiteit in en voor de klas zo belangrijk is. Lees ook de column en bekijk de kennisclip van Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth. En beluister de podcast 'Seksuele en genderdiversiteit: kunnen we met Paarse vrijdag de heteronormativiteit doorbreken?'

Thema: Wereld Filosofiedag

Op de derde donderdag van november wordt de Wereld Filosofiedag gevierd. Het filosoferen met kinderen is een prachtige manier om kinderen aan het denken te zetten. Wij stelden Maaike Merckens-Bekkers, mededocent van het vak Wetenschapsfilosofie aan de UPvA, drie vragen over filosofie. En vierdejaars UPvA-studente Annemarijn vertelt over hoe zij filosofeert met de kinderen uit haar klas.

Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.

Online minicollege

Nederlandse basisscholen moeten vanaf 2020 allemaal het vak Wetenschap en Techniek (W&T) aanbieden. W&T en Onderwijs in onderzoekend en ontwerpend leren komt bij de UPvA terug in verschillende vakken, waaronder Mens en wereld 2. Docente Anne-Marijn Bruijn vertelt er meer over in deze video.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

 • 1. Wanneer begin je met je stage?

  Vanaf de derde week in het eerste jaar ga je al stage lopen: je gaat leren op de werkvloer. Tijdens de startdagen in de eerste twee weken van het collegejaar bereiden we je hierop voor. Tijdens de stage word je intensief begeleid door de opleiding en je mentor op de stageschool. Om de week heb je een bijeenkomst met je academisch schoolopleider en je medestudenten, die bij hetzelfde schoolbestuur stage lopen.

 • 2. Moet ik zelf een stageplek zoeken?

  Vanuit de opleiding delen we je in op een stageschool, je hoeft je stageplek dus niet zelf te regelen. Op de UPvA werken wij samen met vaste opleidingsscholen. Studenten van de UPvA lopen altijd stage op een van deze opleidingsscholen. De opleidingsscholen zijn verspreid over heel Amsterdam en Zaandam. Gedurende de opleiding krijg je zo de kans om in verschillende stadsdelen en bij verschillende schoolbesturen ervaring op te doen.

 • 3. Wat wordt er bedoeld met een geïntegreerd programma?

  Je volgt alle vakken samen met je jaargenoten van de UPvA op de UPvA en loopt stage bij UPvA-stagescholen. Tijdens de opleiding proberen we steeds de verbinding te leggen tussen de praktijk en de theorie. Wat je leert tijdens de colleges, kun je in de praktijk brengen op je stage en wat je tegenkomt tijdens je stage kun je beter begrijpen door de wetenschappelijke theorieën die je hebt geleerd in de colleges. De UPvA heeft een eigen onderwijsprogramma dat is samengesteld uit de onderwijsprogramma’s van de vrije bachelor Pedagogische wetenschappen (UvA) en de hbo-bachelor leraar basisonderwijs (HvA). Er zijn ook vakken die speciaal voor de UPvA zijn ontworpen. Bepaalde hoorcolleges volg je samen met de studenten van de reguliere bachelor Pedagogische wetenschappen.

 • 4. Zijn er mogelijkheden om in het buitenland te studeren of stage te lopen?

  Als je vakken wilt volgen in het buitenland, kan dat alleen extra-curriculair. Dat wil zeggen dat je deze vakken extra volgt, bovenop het programma van de UPvA.

  Tijdens de keuzestage in je derde jaar kun je stage lopen in het buitenland. Je kunt zelf stagemogelijkheden zoeken in overleg met de studentbegeleiders en de stagecoördinator. Elk jaar is er een keuzestagemarkt, waar een aantal organisaties buitenlandse keuzestages aanbieden.

 • 5. Op welke locaties heb ik onderwijs?

  Het UPvA-onderwijs wordt zoveel mogelijk gegeven op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. In bepaalde gevallen maken we gebruik van vaklokalen in het Kohnstammhuis van de Hogeschool van Amsterdam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Muziek, Beeldende vorming en N&T-onderwijs. UPvA-studenten kunnen gebruik maken van de voorzieningen van beide instellingen (studieplekken, bibliotheek, ICT-faciliteiten etc.).

 • 6. Wat is het verschil tussen de reguliere Pabo en de Universitaire Pabo?

  Bij de UPvA word je opgeleid tot een academisch geschoolde, onderzoekende leerkracht. Dit betekent dat er, naast het ontwikkelen van je leerkrachtvaardigheden, veel aandacht is voor onderzoek. Tijdens de colleges onderzoeksvaardigheden leer je hoe je een onderzoek moet opzetten en uitvoeren en hoe je de wetenschappelijke theorie vanuit de colleges kan verbinden met de onderwijspraktijk in je stage. Bij de schoolvakken (bijvoorbeeld rekenen, aardrijkskunde en taal) ligt de nadruk meer op de vakdidactiek en minder op de vakinhoud dan bij de reguliere pabo.

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.

Het Onderwijsloket

Het Onderwijsloket is een initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Op dit online platform vind je alle informatie over werken in het onderwijs. Het Onderwijsloket beantwoordt al je vragen en geeft informatie over welke routes er voor jou mogelijk zijn, welke functies je binnen een school kunt vervullen en met welke praktische zaken je rekening kunt houden als je in het onderwijs wilt werken.