Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Wiskunde

Vergelijk

Wist je dat we veilig internet te danken hebben aan de getaltheorie, dat het weer wordt voorspeld met numerieke wiskunde en dat de financiële wereld gebruik maakt van kansrekening en statistiek? In de bachelor Wiskunde aan de UvA maak je kennis met de veelzijdigheid van wiskunde en leer je om op een wiskundige manier te denken en oplossingen te verzinnen.

Waar gaat Wiskunde over?

Wiskunde is een manier van denken. Als student Wiskunde bestudeer je niet alleen getallen en formules op zich, maar probeer je oplossingen te bedenken voor wiskundige problemen. Dit doe je door logisch te redeneren en verbanden te leggen, en door structuren en patronen te herkennen. Dit maakt wiskunde aan de universiteit anders dan je gewend bent van school. Wiskunde is enerzijds heel abstract: als wiskundige wil je bijvoorbeeld begrijpen waaróm er oneindig veel priemgetallen bestaan en leer je denken in meer dan drie dimensies. Anderzijds is er de toegepaste wiskunde: denk bijvoorbeeld aan digitale ondertekening voor blockchain of beveiligingssystemen voor bankpassen.

Hou jij van abstracte vraagstukken? Vind je het leuk om ingewikkelde puzzels op te lossen? En geef je niet snel op als je de oplossing niet direct ziet? Dan is de bachelor Wiskunde zeker iets voor jou.

Ontdek Wiskunde aan de UvA

In de bachelor Wiskunde aan de UvA maak je kennis met de veelzijdigheid van wiskunde en leer je om op een wiskundige manier te denken en oplossingen te verzinnen. In deze video vertellen studenten en docenten wat je kunt verwachten van de opleiding.

Vijf redenen om Wiskunde te studeren aan de UvA
 

 1. Veel keuzemogelijkheden
  Je start je studie met het leggen van een gedegen, solide basis in de wiskunde. Gaandeweg ontdek je welk type wiskunde het best bij jou past. In het tweede en derde jaar zijn er veel keuzemogelijkheden om je in te verdiepen.
 2. Kleinschalig en persoonlijk contact
  Doordat Wiskunde aan de UvA kleinschalig is, leer je je medestudenten snel kennen en is het contact met docenten informeel. 
 3. Eerste plaats in ranglijst van Keuzegids
  De opleiding wordt zeer goed beoordeeld en staat op de eerste plek in de ranglijst van Keuzegids. Met het wiskundig onderzoek staat de UvA als enige brede universiteit in Nederland in de top 100 van de QS World University Ranking for Mathematics.
 4. Begeleiding door tutor
  In je eerste jaar word je in kleine groepen door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat en werk je veel samen. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.
 5. Honoursprogramma of dubbele bachelor
  Behoefte aan extra uitdaging? De UvA heeft twee sterke en goed georganiseerde dubbele bachelorprogramma's waarin je Wiskunde combineert met Natuurkunde of Informatica. Of je kiest voor het disciplinaire of interdisciplinaire honoursprogramma.
Copyright: UvA
Ik vind het fijn dat wiskunde zo waterdicht is. Als je iets hebt bewezen, is dat gewoon een waarheid aangezien het berust op logische stappen waar je niet tegen in kan gaan. Studente Wiskunde, Chinook Felix
Een voorbeeld van wiskunde aan de UvA

Hoe kan het dat onze vrienden gemiddeld meer vrienden hebben dan wij? Mariska Heemskerk doet promotieonderzoek naar netwerken en geeft in deze video het antwoord.

Wil je nog meer zien van het soort wiskunde waar je aan de universiteit mee aan slag gaat? Bekijk dan ook onze minicolleges.

Toelating en inschrijven

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Wiskunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde B.

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

De vraag naar afgestudeerde wiskundigen vanuit het bedrijfsleven en bij onderzoeksinstellingen is de enorm. Als wiskundige ben je getraind om kwantitatieve problemen gestructureerd te analyseren, classificeren en oplossen. Yara van Schaik werkt bijvoorbeeld als Consultant Forensic Technology bij KPMG:

Wat kan ik met Wiskunde gaan doen?

Consultant Forensic Technology Yara van Schaik licht deze vraag in de video toe.

Dubbele bachelor

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde of informatica? Dan kun je kiezen voor een van onze dubbele bachelorprogramma's: 

Feiten & cijfers
Diploma BSc Wiskunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56980
Locatie Science Park