Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Wiskunde

Wist je dat we veilig internet te danken hebben aan de getaltheorie, dat het weer wordt voorspeld met numerieke wiskunde en dat de financiële wereld gebruik maakt van kansrekening en statistiek? In de bachelor Wiskunde aan de UvA maak je kennis met de veelzijdigheid van wiskunde en leer je om op een wiskundige manier te denken en oplossingen te verzinnen.

Waar gaat Wiskunde over?

Wiskunde is een manier van denken. In de bachelor Wiskunde bestudeer je niet alleen getallen en formules op zich, maar probeer je oplossingen te bedenken voor mathematische problemen. Dit doe je door logisch te redeneren en verbanden te leggen, en door structuren en patronen te herkennen. Dit maakt wiskunde aan de universiteit anders dan je gewend bent van school, waar je vooral de rekenregels leert van kansrekening en statistiek (wiskunde A) of integreren en differentiëren (wiskunde B). Qua vakgebied is wiskunde enerzijds heel abstract: als wiskundige wil je bijvoorbeeld begrijpen waaróm er oneindig veel priemgetallen bestaan en leer je denken in meer dan drie dimensies. Anderzijds is er de toegepaste wiskunde: denk bijvoorbeeld aan digitale ondertekening voor blockchain of beveiligingssystemen voor bankpassen.

Hou jij van abstracte vraagstukken? Vind je het leuk om ingewikkelde puzzels op te lossen? En geef je niet snel op als je de oplossing niet direct ziet? Dan is de bachelor Wiskunde zeker iets voor jou.

Ontdek Wiskunde aan de UvA

Een goed voorbeeld van het soort wiskunde waarmee je op de universiteit aan de slag gaat is het bestuderen van netwerken. Mariska Heemskerk doet promotieonderzoek op dit onderwerp en geeft in deze video antwoord op de vraag 'Hoe kan het dat onze vrienden gemiddeld meer vrienden hebben dan wij?

Wil je nog meer zien van het soort wiskunde waar je aan de universiteit mee aan slag gaat? Bekijk dan ook onze minicolleges.

Vijf redenen om Wiskunde te studeren aan de UvA

 1. Eigen studiepad kiezen
  Je kunt in deze opleiding je eigen studiepad kiezen dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in algebra, analyse, stochastiek (een verzamelnaam voor kansrekening en statistiek), modelleren, logica of didactiek. Er is ook veel ruimte voor keuzevakken of een minor en je hebt de optie om een deel van je studie in het buitenland te volgen.
 2. Informele sfeer
  De sfeer binnen de opleiding is informeel. Je hebt veel persoonlijk contact met je docenten en doordat er in kleine groepen gewerkt wordt leer je je medestudenten snel kennen.
 3. Begeleiding door tutor
  In je eerste jaar word je in kleine groepen door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.
 4. Onderwijs van hoge kwaliteit
  Het onderwijs aan de UvA is van hoge kwaliteit. Je verdiept je in vele soorten wiskunde: van zuivere tot toegepaste wiskunde en statistiek. Je krijgt les van wetenschappers van de UvA. Ons onderzoek blinkt uit op het gebied van algebra, logica, meetkunde en mathematische fysica.
 5. Honoursprogramma of dubbele bachelor
  Behoefte aan extra uitdaging? Dan kun je ervoor kiezen het disciplinaire of interdisciplinaire honoursprogramma te volgen. Het is ook mogelijk om een dubbele bachelor te doen in Wiskunde en Natuurkunde of Wiskunde en Informatica.

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Wiskunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde B.

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

De vraag naar afgestudeerde wiskundigen vanuit het bedrijfsleven en bij onderzoeksinstellingen is de enorm. Als wiskundige ben je getraind om kwantitatieve problemen gestructureerd te analyseren, classificeren en oplossen. Yara van Schaik werkt bijvoorbeeld als Consultant Forensic Technology bij KPMG:

Meer weten over de mogelijkheden die je als afgestudeerde wiskundige hebt? Kijk bij Na je bachelor

Open dagen en contact

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de bachelor Wiskunde aan de UvA en wil je graag meer informatie en de sfeer komen proeven? Kom dan naar een UvA Bachelordag of kom proefstuderen. Je kunt ook een dag meelopen met een student. 

Dubbele bachelor Wiskunde-Natuurkunde of Wiskunde-Informatica

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde of informatica? Dan kun je kiezen voor een van onze dubbele bachelorprogramma's: 

Wiskunde
Diploma BSc Wiskunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56980