Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Dual Master

Journalistiek en media (Mediastudies)

Opslaan in favorieten

Of het nu gaat om de overspannen woningmarkt, immigratie en integratie, de impact van algoritmes, of handelsconflicten tussen grootmachten: de onderwerpen waarover de media berichten zijn vaak ingewikkeld. Dit stelt hoge eisen aan de journalistiek. In de master Journalistiek en media leer je om zelfstandig onderzoek te doen, complexe problemen te analyseren en resultaten te vertalen in een journalistiek product dat toegankelijk is voor een breed publiek, zowel binnen traditionele als nieuwe media.

Journalistiek en media aan de UvA

De master Journalistiek en media is enerzijds gericht op de verwerving van journalistieke compententies en anderzijds op wetenschappelijke reflectie op de journalistiek en de uitdagingen en kansen die nieuwe media bieden. De opleiding is een duaal masterprogramma: een academische masteropleiding gecombineerd met praktijkonderwijs en een intensieve stage van drie maanden.

De opleiding heeft twee afstudeerrichtingen, met zowel gemeenschappelijke als trackspecifieke doelstellingen. Studenten kiezen tussen Journalistiek en Research en redactie. De afstudeervariant Journalistiek is primair gericht op het opleiden van schrijvende journalisten: landelijke dagbladen en tijdschriften en andere journalistieke (online) platformen met een breed publiek. De variant Research en redactie is een uniek programma dat professionals opleidt op het gebied van research en redactie voor audiovisuele media, waaronder nieuws- en actualiteitenprogramma’s, documentaires, educatieve tv-programma’s en internetsites.

Samenwerking met de media

Het programma Journalistiek en media wordt aangeboden in samenwerking met media en andere instellingen, zoals de landelijke dagbladen, Beeld en Geluid, AT5, de publieke en de commerciële omroepen. De opleiding is stevig ingebed in de stad Amsterdam en onderhoudt een rijk en relevant netwerk met het wetenschappelijke en journalistieke veld.

De opleiding onderscheidt zich door door een sterke beroepsgerichtheid en een grote verwevenheid met de praktijk. Studenten waardeerden in de Nationale Studenten Enquête 2019 het punt 'aansluiting met de beroepspraktijk' met een 4,8 (op een totaal van 5). Ook op andere indicatoren van de NSE staat de duale master Journalistiek en media al jaren aan de top.

Studentprofiel

Je komt in aanmerking voor de master Journalistiek en media als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • Je hebt de duidelijke ambitie en motivatie om journalist te worden;
  • Je hebt aantoonbare journalistieke affiniteit, blijkens eerdere publicaties of stages bij journalistieke media;
  • Je hebt een academisch denkniveau en wilt dit verder uitdiepen;
  • Je hebt bij voorkeur een bijzondere interesse of specialisatie, bijvoorbeeld in design, politicologie, economie of bèta-vakken;
  • Je bent in staat om zowel zelfstandig als in groepen te werken.

Een geaccrediteerde opleiding

Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Mediastudies en de titel Master of Arts (MA). Lees hier het samenvattend oordeel van het visitatiepanel.

Feiten & cijfers
Diploma MA Mediastudies
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 90 EC, 18 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60831