Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Journalistiek en media aan de UvA

De master Journalistiek en media is enerzijds gericht op de verwerving van journalistieke compententies en anderzijds op wetenschappelijke reflectie op de journalistiek en de uitdagingen en kansen die nieuwe media bieden. De opleiding is een duaal masterprogramma: een academische masteropleiding gecombineerd met praktijkonderwijs en een intensieve stage van drie maanden.

De opleiding heeft twee afstudeerrichtingen, met zowel gemeenschappelijke als trackspecifieke doelstellingen. Studenten kiezen tussen Journalistiek en Research en redactie.

  • De afstudeervariant Journalistiek is primair gericht op het opleiden van schrijvende journalisten: landelijke dagbladen en tijdschriften en andere journalistieke (online) platformen met een breed publiek.
  • De variant Research en redactie is een uniek programma dat professionals opleidt op het gebied van research en redactie voor audiovisuele media, waaronder nieuws- en actualiteitenprogramma’s, documentaires, educatieve tv-programma’s en internetsites.
Ervaring student Journalistiek en Media
UvA-master Journalistiek en media uitgelegd

In deze video vertelt David meer over de master Journalistiek en media en waarom hij ervoor heeft gekozen.

Duaal programma

Academisch en praktijkgericht onderwijs

Werkervaring

Lange stageperiode

Arbeidsmarkt

Goede aansluiting met de beroepspraktijk

Netwerk

Samenwerking met media en andere instellingen

Samenwerking met de media

Het programma Journalistiek en media wordt aangeboden in samenwerking met media zoals de landelijke dagbladen, de publieke en commerciële omroepen, en diverse andere mediaplatformen. De opleiding is stevig ingebed in de stad Amsterdam en onderhoudt een rijk en relevant netwerk met het wetenschappelijke en journalistieke veld.

De opleiding onderscheidt zich door een sterke beroepsgerichtheid en een grote verwevenheid met de praktijk. Studenten waardeerden in de Nationale Studenten Enquête 2019 het punt 'aansluiting met de beroepspraktijk' met een 4,8 (op een totaal van 5). Ook op andere indicatoren van de NSE staat de duale master Journalistiek en media al jaren aan de top.

Na je studie

De duale master Journalistiek en media biedt een goed perspectief op de arbeidsmarkt. De master bestaat uit een combinatie van studie en praktijkervaring, waardoor je wordt opgeleid tot een academisch geschoolde journalist. 

Een geaccrediteerde opleiding

Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Mediastudies en de titel Master of Arts (MA). Lees hier het samenvattend oordeel van het visitatiepanel.

Feiten & cijfers
Diploma
MA Mediastudies
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
90 EC, 18 maanden
Voertaal
Nederlands
CROHO-code
60831
Locatie
Universiteitskwartier