Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Wetenschappelijk onderlegd en didactisch vaardig

Door te kiezen voor de combinatie van educatie en taal vergroot je op een bijzondere manier je kennis van taal en cultuur. Je volgt een programma waarbij je meer expertise opdoet in algemene didactiek, vakdidactiek, taalkunde, Nederlandse literatuur en cultuur. Je komt in aanraking met innovatieve en inspirerende manieren om over het onderwijs na te denken. Je wordt geschoold in pedagogiek, waardoor je didactisch verantwoorde keuzes leert maken, communicatieve vaardigheden leert ontwikkelen en je lessen goed leert in te richten. Je wordt hierbij uitgebreid begeleid door zowel docenten van de FGw als de docenten van de lerarenopleiding (ILO).

UvA-master Frans (Educatie en communicatie) uitgelegd

In deze video delen een docent en (oud-)studenten van de master Educatie en communicatie hun ervaringen met de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Unieke combinatie

Taal en educatie

Didactiek

Ontwikkel een eigen onderwijsstijl

Praktijkervaring

Stage van 1,5 jaar

Persoonlijk

Uitgebreide begeleiding

Vaardigheden van onschatbare waarde

Als eerstegraads docent beschik je over een groot arsenaal aan vaardigheden. Het leraarschap vergt flexibiliteit, samenwerking met anderen, en een onderzoekende, analytische, kritische en reflectieve houding. Het is een dynamisch en uitdagend beroep dat vraagt om mensen die kunnen innoveren en anderen kunnen inspireren het beste uit zichzelf te halen. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde in allerlei contexten. Je leert een vak waarmee je veel kanten uit kunt.

Veel praktijk binnen het onderwijs

Om je goed voor te bereiden op het leraarschap en de arbeidsmarkt, bieden we je de mogelijkheid om veel ervaring in de praktijk op te doen door middel van een stage van in totaal 1,5 jaar. Daarnaast heb je binnen het programma keuzeruimte die je kunt gebruiken om je te specialiseren in taal, literatuur of didactiek. Denk bijvoorbeeld aan een keuzevak of een stage of onderzoek in het buitenland. Daarmee verbreed je je kennis en ervaring, ontwikkel je vaardigheden en doe je inspiratie op voor je eigen positie.

Waarom Frans (Educatie en communicatie) aan de UvA?

  • Theorie en praktijk
    In de master wordt nauw samengewerkt door de lerarenopleiding (ILO) en de Faculteit der Geesteswetenschappen om de inhoudelijke kennis die je hebt opgedaan over Franse taal en cultuur te vertalen naar concrete lessen.
  • Ideale studie- en werkomgeving
    De stad Amsterdam met al zijn musea, erfgoedinstellingen, uitgeverijen en bedrijvigheid maakt het extra aantrekkelijk hier te studeren en te werken.

Na je studie

Na je studie heb je veel mogelijkheden. Je kunt natuurlijk gaan werken als leraar in het middelbare onderwijs. Ook kun je terecht op diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Extra jaar studiefinanciering

Als je de tweejarige master Educatie en communicatie gaat volgen kun je in aanmerking komen voor een extra jaar studiefinanciering. Lees de voorwaarden om te bepalen of je gebruik kunt maken van deze regeling.

Diploma

Educatie en communicatie in de Taal- en cultuurwetenschappen is een geaccrediteerde masteropleiding. Na succesvolle afronding van het programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Educatie en communicatie in Frans en de titel Master of Arts (MA).

Met dit diploma ben je eerstegraadsbevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Dit betekent dat je aan de slag kunt in de boven- en onderbouw van vmbo, havo en vwo. Daarnaast ben je uitstekend voorbereid op andere functies in de educatieve sector. Zo kun je bijvoorbeeld onderwijs geven aan volwassenen.

Feiten & cijfers
Diploma
MA Educatie en communicatie in de Taal- en cultuurwetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
120 EC, 24 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
67086
Locatie
Universiteitskwartier