Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tijdens de colleges vakdidactiek leer je op welke manieren je het vak Spaans effectief kunt onderwijzen op de middelbare school en hoe je de communicatieve taalvaardigheden van je leerlingen ontwikkelt. We bestuderen verschillende taalverwervingstheorieën en theorieën over vakdidactiek en we bekijken hoe die ingezet kunnen worden in de onderwijspraktijk van nu en de toekomst. Hierbij leer je zelf ook lesopdrachten te ontwerpen.

Daarnaast krijg je een basis in pedagogiek en onderwijskunde. Het geleerde breng je meteen in de praktijk tijdens je stage op een middelbare school.

Bekijk het studieprogramma

Waarom de Lerarenopleiding Spaans aan de UvA?

informele sfeer en veel persoonlijk contact met docenten

Kleinschalig

je kennis meteen in de praktijk gebruiken

Praktisch

de studie aanpassen aan jouw wensen

Flexibel

Leerlingen leren zoveel meer dan de Spaanse taal. Het is een uitdaging om het leren van de taal steeds weer te combineren met aspecten van de Spaanstalige wereld.

Academische staf

Tijdens de opleiding word je begeleid door verschillende typen docenten. Een groot deel werkt zelf ook als leraar in het voortgezet onderwijs. Anderen werken als onderwijskundige of als onderzoeker aan de universiteit.

De vakdidactische colleges worden gegeven door de vakdidacticus Spaans, Carolina de Groot (a.c.degroot@uva.nl). Carolina werkt sinds 2018 aan de UvA. Daarnaast werkt ze op een middelbare school waar ze het vak Spaans heeft opgezet binnen een innovatieve leeromgeving en waar ze nog steeds met heel veel plezier de leerlingen meeneemt naar de Spaanstalige wereld.

Na je studie

Na je studie kan je meerdere kanten op. De meeste afgestudeerde studenten gaan direct aan de slag als leraar in het voortgezet onderwijs. Sommigen werken na hun studie bij de overheid of gemeente, als toetsdeskundige bij het CITO of als schrijver van lesmateriaal bij een uitgeverij.

Meer over je toekomstperspectief

Je krijgt tijdens de opleiding veel tools aangereikt om het vak van docent Spaans gevarieerd en met werkplezier vorm te geven.

Past de lerarenopleiding bij jou?

  1. Een afgeronde academische master of doctoraaldiploma.
  2. Minimaal 120 EC op het gebied van het schoolvak (behaald binnen de bachelor en/of master) - als je hier nog niet aan voldoet, is het mogelijk om voorafgaand/tijdens de opleiding extra vakken te volgen op het gebied van het schoolvak.
  3. Voldoende Nederlandse taalvaardigheid om onderwijs te kunnen verzorgen aan Nederlandstalige leerlingen.
  4. Voor sommige schoolvakken zijn er aanvullende eisen.

Ga naar Toelating en inschrijven

Feiten & cijfers
Diploma
MA Leraar VHO in de Taal- en Cultuurwetenschappen, track Spaans
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12-24 maanden
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Wo-vooropleiding
Start
Februari, september
CROHO-code
68534
Locatie
Roeterseilandcampus