Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Internationaal en Europees belastingrecht (Fiscaal recht)

Opslaan in favorieten

Bij de mastertrack Internationaal en Europees belastingrecht ligt de focus op de fiscale problematiek van het grensoverschrijdend ondernemen. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor multinationals? Wil je een internationale loopbaan waarbij je advies geeft aan en over het internationale bedrijfsleven? Dan is dit de ideale studie.

Open huis

Meld je aan

Wil je de masteropleiding International en Europees belastingrecht gaan volgen? Zorg er dan voor dat je je op tijd aanmeldt. De aanmelddeadline is 1 juni 2021.

Bekijk ook de Open huis-pagina's. Daar vind je onder andere video's, de meestgestelde vragen en kun je via Instagram vragen stellen aan een student.

Is Nederland een belastingparadijs? Hoeveel belasting betaalt een multinational die in meerdere landen opereert in ons land? En welke maatregelen zijn er genomen naar aanleiding van de Panama Papers? Tijdens deze opleiding leer je om dit soort belastingvragen in een internationale context te beantwoorden. Zo krijg je een diep inzicht in relevante belastingverdragen, het Europese belastingrecht, het vestigingsbeleid van bedrijven en fiscale transacties tussen aan elkaar gelieerde organisaties. Het programma sluit goed aan bij actuele maatschappelijke vragen over hoe belastingplichtigen, die grensoverschrijdende activiteiten ontplooien, belasting betalen.

Wat houdt de studie in?
Student Guido Bakker vertelt over de mastertrack Internationaal en Europees recht van de master Fiscaal recht.

Waarom Internationaal en Europees belastingrecht aan de UvA? 

  1. De opleiding onderscheidt zich door specifieke aandacht voor het internationale belastingrecht, Europese belastingrecht én Transfer Pricing.
  2. Het merendeel van de docenten is als onderzoeker werkzaam bij het Amsterdam Centre for Tax Law. Dit instituut verricht uniek onderzoek en is nauw betrokken bij het onderwijs. 
  3. De aansluiting tussen leerstof en onderwijs is veelal maatwerk. Er wordt veel gebruikgemaakt van lesboeken die door de docenten van de leerstoelgroep zelf zijn geschreven. 
  4. De opleiding geeft toegang tot het (aspirant) lidmaatschap van de beroepsorganisaties NOB en RB.
  5. Het onderwijs is dynamisch en gericht op toepassing in de praktijk. Zo leer je hoe je een fiscale procedure voor de rechter voert en hoe je een fiscaal advies schrijft.

Het studieprogramma

De opleiding richt zich op de maatschappelijke vraagstukken die nu kenmerkend zijn voor het grensoverschrijdende verkeer. Hierbij wordt diepgaand het internationale belastingrecht behandeld en het steeds belangrijker wordende Europese belastingrecht. Een ander thema is de invloed van het EU-recht op ons nationale belastingrecht. Dit wordt grondig verkend, vooral wat betreft de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting.

Het vak Formeel Belastingrecht (inclusief Fiscaal Proces) is een onderdeel van de Amsterdam Law Practice. Hier ervaar je de complexiteit van je rol als jurist in de context van een ingewikkelde, realistische casus in het formele belastingrecht.

Masterstudent Belastingrecht
Copyright: geen
De docenten werken bijna allemaal ook in de praktijk en geven tijdens colleges actuele voorbeelden Masterstudent Yolanda Wu Lees de verhalen van studenten

Is deze master iets jou? 

Ben je geïnteresseerd in de fiscale wet- en regelgeving? Houd je uit persoonlijke belangstelling de internationale en Europese ontwikkelingen bij? En vind je goede arbeidsvooruitzichten belangrijk? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Internationaal en Europees belastingrecht is direct toegankelijk voor studenten met een universitair bachelordiploma van de UvA of van een andere Nederlandse universiteit. Maar ook voor werkende juristen met een afgerond juridisch diploma. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving. Er zijn schakelprogramma's voor wo- en hbo-studenten.

Illustratie van bitcoins

Na je studie

Deze track biedt veel kansen op de arbeidsmarkt. Alumni maken carrière in het fiscale werkveld, bijvoorbeeld bij belastingadvieskantoren, de belastingdienst, de overheid, het bedrijfsleven en de rechterlijke macht. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van deze master in principe aan de civiel effect-vereisten.

Feiten & cijfers
Diploma LLM Fiscaal recht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 66827