Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Fiscaal recht

Opslaan in favorieten

De master Fiscaal recht is opgebouwd rond het centrale thema ondernemerschap. Je verdiept je in de werking van de fiscale regels en wetten en leert wat belastingen betekenen voor ondernemers en hun ondernemingen. Het is de ideale opleiding voor functies in de Nederlandse belastingpraktijk.

Open huis

Meld je aan

Wil je de masteropleiding Fiscaal recht gaan volgen? Zorg er dan voor dat je je op tijd aanmeldt. De aanmelddeadline is 1 juni 2021.

Bekijk ook de Open huis-pagina's. Daar vind je onder andere video's en de meestgestelde vragen.

Betaalt een social influencer belasting en zo ja hoeveel? In hoeverre verandert de fiscale behandeling als een onderneming grensoverschrijdend gaat werken? En wat zijn de fiscale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen in het privéleven van een ondernemer, zoals een huwelijk, scheiding of emigratie? In de opleiding Fiscaal recht leer je antwoorden te vinden op dergelijke fiscale vraagstukken. Hierbij wordt ingegaan op de directe heffingen die de ondernemer raken, zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en erf- en schenkbelasting. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de omzetbelasting in Nederlands en Europeesrechtelijk verband.

Wat houdt de studie in?
In deze video vertelt student Guido Bakker wat je kunt verwachten van de master Fiscaal recht.

Het studieprogramma

Tijdens de opleiding verdiep je je in de belangrijkste fiscale heffingswetten en het formele belastingrecht: het fundament van het Nederlandse belastingstelsel. Door verbanden te leggen tussen de rechtsgebieden, krijg je inzicht in het fiscale domein en de rol die de fiscaliteit binnen het (inter)nationale rechtsstelsel inneemt. Daarbij staat ondernemerschap centraal. Om je zo goed mogelijk op de beroepspraktijk voor te bereiden, leer je ook een commerciële en fiscale boekhouding lezen en analyseren wat de fiscale gevolgen zijn.

Het vak Formeel Belastingrecht (inclusief Fiscaal Proces) maakt deel uit van de Amsterdam Law Practice. Hier ervaar je de complexiteit van je rol als jurist in de context van een ingewikkelde, realistische casus in het formele belastingrecht.

Waarom Fiscaal recht aan de UvA? 

Als je kiest voor Fiscaal recht aan de UvA volg je een traject dat zich duidelijk onderscheidt van andere universiteiten. De belangrijkste kenmerken zijn:

  1. De master Fiscaal recht is opgebouwd rond ondernemerschap. De focus ligt op het midden- en kleinbedrijf dat in en vanuit Nederland opereert over de wereld.
  2. Het onderwijs is dynamisch en sterk gericht op toepassing in de praktijk. Docenten werken in de fiscale praktijk als rechter, fiscalist van een belastingadvieskantoor, belastinginspecteur of onderzoeker.
  3. De opleiding vormt een academische gemeenschap met het Amsterdam Centre for Tax Law. Verschillende ACTL-onderzoekers zijn ook docent, zodat je in aanraking komt met hun baanbrekende onderzoek.
  4. De aansluiting tussen leerstof en onderwijs is veelal maatwerk. Er wordt veel gebruikgemaakt van lesboeken die door de docenten van de leerstoelgroep zelf zijn geschreven. 
  5. De specialisatie Fiscaal recht is zowel relevant voor juristen met een aantal jaar werkervaring als voor bachelorstudenten en kan als voltijd- of deeltijdstudie worden gevolgd.
Masterstudent Fiscaal recht
Copyright: FdR
Het fiscaal inrichten en stroomlijnen van bedrijven, hoe kunnen zij belastingtechnisch de onderneming ideaal inrichten is in het kort waar deze master over gaat. Masterstudent Ivan Verheijen Lees de verhalen van studenten en docenten

Is deze master iets jou? 

Ben je geïnteresseerd in de fiscale wet- en regelgeving? Ben je maatschappelijk betrokken, houd je van aanpakken, heb je de nodige zelfdiscipline en ambieer je een goede functie in de fiscale wereld? Dan is deze master interessant voor jou. Als je al werkzaam bent als jurist kun je de studie eventueel in deeltijd volgen.

De opleiding Fiscaal recht is direct toegankelijk voor studenten met een universitair juridisch bachelordiploma van de UvA of van een andere Nederlandse universiteit. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving. Er zijn schakelprogramma’s voor wo- en hbo-studenten.

Na je studie

Fiscaal recht biedt een uitstekend carrièreperspectief. Alumni werken bij belastingadvieskantoren, de belastingdienst en andere overheidsinstellingen. Maar ook bij de rechtelijke macht, de advocatuur en in het bedrijfsleven, want met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van de master in principe aan de civiel effect-vereisten.

Feiten & cijfers
Diploma LLM Fiscaal recht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 66827