Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Kunstgeschiedenis (Kunst- en cultuurwetenschappen)
Vergelijk

Carrière

Deze opleiding biedt je een uitstekende basis voor uiteenlopende functies in de kunst- en cultuursector (zie voorbeelden hieronder). Maar ook in andere sectoren ben je met een universitaire master in de geesteswetenschappen een aantrekkelijke kandidaat werknemer. Je hebt, naast je vakinhoudelijke kennis, ook algemene academische vaardigheden als analytisch denken, informatie verzamelen en presenteren, en zelfstandig werken, evenals werken in teamverband. Door je vertrouwdheid met de kunst- en cultuursector en het netwerk dat je tijdens je studie hebt opgebouwd, heb je ook goede mogelijkheden om aan de slag te gaan in de creatieve sector.

Een breed carrièreperspectief

Onze alumni werken bij instellingen voor kunst, cultuur en erfgoed en in de media, maar dankzij hun brede inzetbaarheid zijn kunsthistorici overal op de arbeidsmarkt te vinden waar behoefte is aan kritische denkers en doeners.  Studenten die bij ons zijn afgestudeerd zijn werkzaam als, onder meer:

  • conservator, educator, communicatiedeskundige, cultureel producent bij musea, galeries, bedrijfscollecties, veilinghuizen, mediabedrijven, culturele fondsen en adviesraden, architectuurcentra en architectenbureaus, monumenten- en erfgoedorganisaties;
  • zelfstandig cultureel producent die adviseert, publiceert, lezingen en cursussen geeft, onderzoek doet en evenementen en projecten organiseert op het gebied van kunst, cultuur en architectuur;
  • projectleider en beleidsmedewerker bij overheids- en onderwijsinstellingen.

Voorbeelden van het huidige werk van studenten die in de afgelopen twee jaar zijn afgestudeerd: projectmedewerker Stedelijk Museum, Amsterdam; office manager Manifesta Biënnale, Amsterdam; coördinator Jaap Bakema Study Center for Architectural Studies van Het Nieuwe Instituut, Rotterdam; registrar assistant Rembrandthuis, Amsterdam; public relations officer Mondriaan Fonds, Amsterdam.

Kennis en vaardigheden

In de master Kunstgeschiedenis heb je kennis ontwikkeld van beelden en objecten in een historische en actuele context. Je bent getraind in zelfstandig en zelfsturend werken, kunt analytisch denken en verschillende informatiestromen snel én grondig verwerken. Je hebt een kritische houding en kunt mondeling en schriftelijk goed communiceren, plannen en organiseren. Deze vaardigheden komen je op de arbeidsmarkt uitstekend van pas.

Een carrière in educatie en lesgeven

Lijkt het je leuk om les te geven? Of wil je meer kennis en ervaring op het gebied van de kunst- en museumeducatie opdoen? Na afronding van de master Kunstgeschiedenis kun je doorstromen naar de eenjarige master Lerarenopleiding Kunstgeschiedenis, Culturele en Kunstzinnige Vorming/Kunst Algemeen aan de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) van de UvA. Je behaalt hiermee een eerstegraadslesbevoegdheid.

Een academische carrière

Als je door wilt in het wetenschappelijk onderzoek en een academische carrière ambieert, dan kun je het beste een research master volgen. Het is mogelijk om vanuit de eenjarige master door te stromen naar een research master.