Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Master

Nederlandse taal en cultuur (Neerlandistiek)

Opslaan in favorieten

De masteropleiding Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam is een klassieke academische opleiding waarbinnen je zelf een accent kunt leggen op de Nederlandse taalkunde, letterkunde of taalbeheersing. Je ontwikkelt je tot een veelzijdige neerlandicus met een scherp oog voor de praktijk. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe schrijvers, politici, journalisten, voorlichters of academici met taal en literatuur willen inspireren, informeren en overtuigen.

De neerlandicus is harder nodig dan ooit

Maatschappelijke vraagstukken en culturele verschijnselen zijn onlosmakelijk verbonden met communicatie, taal en literatuur. Als professionele tekstexperts weten moderne neerlandici de samenleving in al haar facetten te analyseren en de vinger op de zere plek te leggen. Daar zit hun kracht. Hoe moeten we omgaan met literatuur en cultuur (of culturen) uit het heden en verleden, en wie kan daarin bemiddelen? Wie kan deskundig meepraten over de toon en inhoud van het debat, over geletterdheid en het Nederlands, in praktijk én beleid? Hoe pak je die ingewikkelde kwesties aan en hoe zet je je plannen en bevindingen goed op papier? Een master Nederlandse taal en cultuur maakt je breed inzetbaar bij culturele en educatieve instellingen, bedrijven, organisaties en de overheid.

Wat kenmerkt de master Neerlandistiek?

 • De master Nederlandse taal en cultuur is een klassieke, academische opleiding die je diepgang én profileringsmogelijkheden (taal, cultuur, educatie) biedt;
 • Klassiek, maar wel in een modern jasje, dus een studie die je helpt je academische kennis in te zetten in het werkveld (en andersom!);
 • Je wordt een veelzijdige, flexibele tekstprofessional die in alle breedte kan nadenken over taal en literatuur en die complexe vraagstukken op zelfstandige wijze kan benaderen.

Unieke sterke punten van het programma zijn onder meer:

 • Verdieping en verbreding
 • Vertaalslag tussen wetenschap en praktijk
 • Keuzeruimte en profilering
 • Betrokken medestudenten en docenten
 • Oriëntatie op professionele toekomst

Waarom Neerlandistiek aan de UvA?

Omdat onze locatie, aanpak, en inhoud je goed voorbereiden op je toekomst.

 • In Amsterdam komt alles wat de studie raakt tot leven; hier is de arbeidsmarkt voor neerlandici het sterkst. Amsterdam is dus bij uitstek een plek om na te denken over taal én over je eigen toekomst: waar ligt je interesse en hoe wil je later het verschil maken? We brengen je in contact met vraagstukken en professionals uit het werkveld, zoals de GGD, het Meertens Instituut, Noordhoff Uitgevers, het Stadsarchief, Stichting Lezen, de Volkskrant.
 • Hoe maak je wetenschappelijke inzichten op het terrein van de neerlandistiek toepasbaar voor de samenleving? In alle vakken kun je de vertaalslag maken tussen de wetenschap en de praktijk. Zo ontwikkel je je tot een flexibele, zelfstandige neerlandicus met een persoonlijk profiel dat goed aansluit bij de arbeidsmarkt.
 • Samen sterk: je krijgt de ruimte om (in kern- en keuzeruimte) je eigen belangstelling uit te diepen, en die te verbreden in de kernvakken waarin de verschillende domeinen van de neerlandistiek samen komen. Dit geeft je een stevige basis in je toekomstige werkveld, en de steun van een betrokken groep medestudenten en docenten.

Na je studie

Na deze studie kun je aan de slag op het gebied van taal, cultuur of educatie. Zo kun je gaan werken als redacteur, taaladviseur, literair recensent of als business intelligence specialist. Je kunt terecht bij educatieve en culturele instellingen, de overheid, de politiek, techbedrijven, in beleidsfuncties, of op communicatieafdelingen. 

Studentprofiel

Je komt in aanmerking voor deze master als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

 • Je hebt voldoende academische kennis op het gebied van de Nederlandse taalkunde, letterkunde en taalbeheersing
 • Je hebt wetenschappelijke interesse in communicatie, taal en literatuur
 • Je bent in staat om op bachelorniveau zelfstandig onderzoek te doen en theoretische kennis toe te passen.
 • Je beschikt over een uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands.

Nederlandse taal en cultuur in deeltijd

Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden en duurt in dat geval anderhalf jaar. Je volgt maximaal 40 EC per jaar (20 EC per semester). Het onderwijs volg je samen met de voltijdstudenten. Het programma van de deeltijdopleiding stel je in overleg met de programmacoördinator samen.

Diploma

Nederlandse taal en cultuur is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Neerlandistiek. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Neerlandistiek en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Neerlandistiek
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60849