Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Master
Onderwijswetenschappen
Opslaan in favorieten

Toelating en inschrijven

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.
Lees meer over inschrijven met een buitenlandse vooropleiding.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  2.1 Toelating met een bachelor of schakelprogramma (premaster)

  In het document Toelatingseisen masters POW 2022-2023 vind je een overzicht van de toelatingseisen voor alle mastertrajecten van afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen.

  2.2 Toelating met een hbo- of wo-lerarenopleiding, hbo-Pedagogiek of hbo-Opleidingskunde of wo-Maatschappij en gedrag

  Wanneer je een van deze opleidingen hebt afgerond, kun je toegelaten worden tot het schakelprogramma Onderwijswetenschappen. Als je deze behaald hebt, is toelating tot de master Onderwijswetenschappen mogelijk.

  Een schakelprogramma is een kortdurend programma met een maximale omvang van 60 ECTS studiepunten, dat erop gericht is om studenten uit een verwante discipline te laten voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor de master. Je dient te voldoen aan de wiskunde-eis en altijd eerst toelating aan te vragen!

  Toelating aanvragen tot de schakelprogramma's kan tot uiterlijk 30 april.

 • 3. Check het collegegeld

  Om aan de opleiding te mogen beginnen, moet je collegegeld betalen. Naast collegegeld moet je rekening houden met kosten voor boeken en ander studiemateriaal, een laptop en kosten van levensonderhoud. 

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 5 Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. Na je inschrijving in Studielink
 • 7. Voorlopige toelating met studievertraging

  1. Kandidaten die hun bachelordiploma niet tijdig kunnen afronden als gevolg van studievertraging die is ontstaan na de invoering van de COVID-19-maatregelen, kunnen onder de volgende voorwaarden verzoeken om voorlopige toelating tot de masteropleiding:

  • De af te ronden bachelor moet worden gevolgd aan een universiteit binnen de EER.
  • De studievertraging mag niet meer dan 15 EC bedragen.
  • Voeg (behalve indien je een bachelor doet bij Pedagogische en Onderwijswetenschappen aan de UvA) een verklaring van jouw onderwijsinstelling bij dat je met de opgegeven ontbrekende vakken inderdaad aan de afstudeervereisten voldoet.

  2. Kandidaten die hun premastertraject niet tijdig kunnen afronden als gevolg van studievertraging die is ontstaan na de invoering van de COVID-19-maatregelen, kunnen onder de volgende voorwaarden verzoeken om voorlopige toelating tot de masteropleiding:

  • Het af te ronden traject moet worden gevolgd aan een universiteit binnen de EER.
  • De studievertraging mag niet meer dan 20% van het totale premastertraject bedragen.

  Wel raden we je aan om goed na te denken of je met deze vertraging daadwerkelijk aan de master wilt beginnen. Je studiebelasting zal hoger zijn en we kunnen geen rekening houden met eventuele overlap in roosters en tentamens. Je hebt tot en met 31 augustus 2022 om je bachelor/premaster af te ronden. 

  Wil je gebruikmaken van deze regeling, dan dien je je zowel aan de UvA in te schrijven als bij de instelling waar je je vooropleiding afrondt (indien van toepassing). Je betaalt maar één keer collegegeld. 

  Vanaf 1 juli is het mogelijk om een ‘verzoek tot toelating met studievertraging’ te doen. Het formulier is hier beschikbaar. Het heeft alleen zin dit formulier in te vullen indien al je resultaten administratief verwerkt zijn.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 8. Meld je aan voor vakken

  Je moet je zelf aanmelden voor alle mastervakken, inclusief stage en scriptie. Dit kan alleen als je je hebt ingeschreven als masterstudent via Studielink (zie stap 3). De aanmeldperiode voor alle vakken is in juni voor het eerste semester en in december voor het tweede semester. De vakaanmeldingsprocedure vind je op de POW-studentenwebsite.

 • 10. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.