Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master

Pedagogische wetenschappen: Forensische orthopedagogiek (track)

Vergelijk

Als student Forensische Orthopedagogiek hou je je bezig met vraagstukken over jeugd- en gezinsgerelateerde problematiek, die zich kenmerkt door (dreigende) civiel- en strafrechtelijke maatregelen en het toezicht hierop. Deze juridische of forensische betrokkenheid vraagt om specifieke expertise en analyserend vermogen. Je begeeft je dan ook op diverse studiegebieden: (ortho)pedagogiek, criminologie, recht en bestuurs- en beleidskunde.

Evenementen

Kennismaken met Forensische Orthopedagogiek? Meld je aan voor de eerstvolgende Masterweek of meld je aan voor nieuwsupdates over de opleiding.

 

Het studieprogramma

De maatschappij heeft behoefte aan deskundigen op het gebied van preventie, risicotaxatie, diagnostiek en behandeling van jeugdcriminaliteit en ernstige opvoedproblematiek, zoals kindermishandeling en verwaarlozing.

In dit mastertraject komen niet alleen specifieke thema's en ontwikkelingen in de forensische orthopedagogiek aan bod, maar ook de effectiviteit van preventie en interventie en wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt als je werkt met jongeren en gezinnen aan wie civielrechtelijke en/of strafrechtelijke maatregelen zijn opgelegd.

'Na heel veel twijfels, heb ik toch voor een klinische stage gekozen, omdat mijn hart echt bij direct contact met jongeren ligt.'

Fabiënne Harteveld, student Forensische Orthopedagogiek

Waarom Forensische orthopedagogiek aan de UvA?

Focus op zowel op civielrechtelijke als strafrechtelijke domein

Uniek programma

Toegang tot diverse registraties (NVO, SKJ)

Klinische opleiding

Onderwijs gecentreerd op twee dagen

Laagdrempelig contact

Docenten uit de klinische praktijk

Academische staf

De mensen die je tijdens de opleiding begeleiden, bestuderen verschillende aspecten van de ontwikkeling van kinderen en adolescenten in relatie tot hun opvoedings- en onderwijscontexten. De inzichten die zij tijdens het onderzoek verwerven, integreren zij in het onderwijs.

Na je studie

Er is een toenemende vraag naar specifiek opgeleide en tegelijkertijd multidisciplinair denkende (gedrags)deskundigen. Forensisch orthopedagogen voldoen bij uitstek aan dit profiel. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag bij de volgende instanties en organisaties:

  • Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
  • (Justitiële) Jeugdinrichtingen en Jeugdzorg
  • Jeugdzorgaanbieders
  • Raad voor de Kinderbescherming
  • (Speciaal) onderwijs
  • Overheid
'Vanuit het hbo door met de premaster, waarna nu bijna afgestudeerd als Forensisch Orthopedagoog.'

Esmee Praas, student Forensische Orthopedagogiek

Past Forensische orthopedagogiek bij jou?

  • Je hebt academische kennis op het gebied van pedagogiek op basis van een afgeronde wo-bachelor Pedagogische wetenschappen, een hbo-opleiding op dit gebied in combinatie met het schakelprogramma  (Forensische) orthopedagogiek, of een aanverwante opleiding in de sociale wetenschappen met een aanvullende uitgebreide minor of schakelprogramma  (Forensische) orthopedagogiek.
  • Je bent instaat om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek op gevorderd (bachelor)niveau uit te voeren.
  • Je beschikt over een uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands en een goede vaardigheid in het lezen van (Engelstalige) academische teksten.
Feiten & cijfers
Diploma
MSc Pedagogische wetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
66607
Locatie
Roeterseilandcampus