Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Pedagogische wetenschappen: Forensische orthopedagogiek (track)

In 2007 was de Universiteit van Amsterdam de eerste Nederlandse universiteit om een mastertrack Forensische orthopedagogiek aan te bieden: een volledig programma waarin forensisch orthopedagogische vraagstukken centraal staan. Docenten werken intensief samen met de klinische praktijk wat tot uiting komt in de sterk ontwikkelde klinische lijn binnen de master.

Een brug tussen opvoeding, jeugdhulp en recht

De maatschappij heeft behoefte aan deskundigen op het gebied van preventie, risicotaxatie, diagnostiek en behandeling van jeugdcriminaliteit en ernstige opvoedproblematiek, zoals kindermishandeling en verwaarlozing.

De maatschappelijke betrokkenheid bij deze jeugd- en gezinsgerelateerde problematiek kenmerkt zich door (dreigende) civiel- en strafrechtelijke maatregelen en het toezicht hierop. Deze juridische of forensische betrokkenheid vraagt om specifieke expertise en analyserend vermogen.

In dit mastertraject komen daarom niet alleen specifieke thema's en ontwikkelingen in de forensische orthopedagogiek aan bod, maar ook de effectiviteit van preventie en interventie en wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt als je werkt met jongeren en gezinnen aan wie civielrechtelijke en/of strafrechtelijke maatregelen zijn opgelegd.  Je begeeft je dan ook op diverse studiegebieden:

  • (ortho)pedagogiek
  • criminologie
  • recht
  • bestuurs- en beleidskunde

Forensische orthopedagogiek in deeltijdtempo

De master is ook in deeltijdtempo te volgen. Het onderwijs, evenals de begeleiding tijdens onderzoek en stage, wordt echter uitsluitend overdag gegeven.

In deeltijdtempo kun je het programma in twee jaar volgen, vanwege de volgordeverplichting. Je volgt eerst de vakken die behaald moeten zijn voor de scriptie. In het tweede semester schrijf je dan een scriptie op het terrein van de forensische orthopedagogiek. In het tweede jaar volg je onder andere nog de modules Forensische Diagnostiek en Behandeling, gevolgd door de stage in het laatste semester. Je kunt er ook voor kiezen om wel alle mastermodulen in het eerste jaar te behalen en daarna de stage en scriptie na elkaar te doen; dan duurt de master 1,5 jaar.

Diploma 

Forensische orthopedagogiek is een traject van de master Pedagogische wetenschappen. Deze master is positief getoetst (geaccrediteerd) door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Dat betekent dat je na succesvolle afronding van de opleiding een wettelijk erkend masterdiploma Pedagogische wetenschappen en de titel Master of Science (MSc) ontvangt.

Pedagogische wetenschappen: Forensische orthopedagogiek (track)
Diploma MSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66607