Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Master

Pedagogische wetenschappen: Forensische orthopedagogiek (track)

Opslaan in favorieten

In 2007 was de Universiteit van Amsterdam de eerste Nederlandse universiteit om een mastertrack Forensische orthopedagogiek aan te bieden: een volledig programma waarin forensisch orthopedagogische vraagstukken centraal staan. Docenten werken intensief samen met de klinische praktijk wat tot uiting komt in de sterk ontwikkelde klinische lijn binnen de master.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Ontdek de masteropleiding en tracks 

Binnen de master Pedagogische wetenschappen specialiseer je je in een van de vier volgende tracks:

Het studieprogramma

De maatschappij heeft behoefte aan deskundigen op het gebied van preventie, risicotaxatie, diagnostiek en behandeling van jeugdcriminaliteit en ernstige opvoedproblematiek, zoals kindermishandeling en verwaarlozing.

De maatschappelijke betrokkenheid bij deze jeugd- en gezinsgerelateerde problematiek kenmerkt zich door (dreigende) civiel- en strafrechtelijke maatregelen en het toezicht hierop. Deze juridische of forensische betrokkenheid vraagt om specifieke expertise en analyserend vermogen.

In dit mastertraject komen daarom niet alleen specifieke thema's en ontwikkelingen in de forensische orthopedagogiek aan bod, maar ook de effectiviteit van preventie en interventie en wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt als je werkt met jongeren en gezinnen aan wie civielrechtelijke en/of strafrechtelijke maatregelen zijn opgelegd.  Je begeeft je dan ook op diverse studiegebieden:

  • (ortho)pedagogiek
  • criminologie
  • recht
  • bestuurs- en beleidskunde
'Na heel veel twijfels, heb ik toch voor een klinische stage gekozen, omdat mijn hart echt bij direct contact met jongeren ligt. ''
Fabiënne Harteveld, student Forensische Orthopedagogiek

Academische staf

De mensen die je tijdens de opleiding begeleiden.

Na je studie

Er is een toenemende vraag naar specifiek opgeleide en tegelijkertijd multidisciplinair denkende (gedrags)deskundigen. Forensisch orthopedagogen voldoen bij uitstek aan dit profiel. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag bij de volgende instanties en organisaties:

  • Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
  •  (Justitiële) Jeugdinrichtingen en Jeugdzorg
  • Jeugdzorgaanbieders
  • Raad voor de Kinderbescherming
  • (Speciaal) onderwijs
  • Overheid
'Vanuit het hbo door met de premaster, waarna nu bijna afgestudeerd als Forensisch Orthopedagoog.'
Esmee Praas, student Forensische Orthopedagogiek

Past Forensische orthopedagogiek bij jou?

Feiten & cijfers
Diploma MSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66607