Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Psychologie: Training & Development (track)

Opslaan in favorieten

De track Training & Development verenigt theorieën en toepassingen uit de Sociale, Klinische en Arbeids- en organisatiepsychologie. Deze track binnen de master Psychologie is geschikt voor jou, wanneer je een breed beroepenveld als trainer binnen de psychologie zoekt. Je maakt bij Training & Development namelijk gebruik van uiteenlopende theoretische en praktische invalshoeken. De track biedt twee startmomenten: september of februari.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Video wordt geladen..
master psychologie

De mastertrack die psychologen opleidt in het begeleiden en opzetten van trainingen in professionele en persoonlijke ontwikkeling

Social Skills Lab

Het Social Skills Lab verzorgt sinds 1987 de mastertrack Training & Development binnen de opleiding Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een selecte groep studenten kan deze mastertrack volgen waarbij studenten theoretisch en praktisch worden opgeleid tot psycholoog-trainer. Het doel van de mastertrack is om trainers op te leiden die breed inzetbaar zijn, gewend zijn om kritisch naar zichzelf te kijken en met een wetenschappelijke blik opdrachten weten te benaderen.

Groepsprocessen begeleiden

Afgestudeerden van de track bezitten de kennis en vaardigheden om groepsprocessen te begeleiden. Training & Development levert trainers die op zorgvuldige en motiverende wijze groepen werknemers of werkgevers tot verandering kunnen brengen. Ze kunnen opleidingsdoelen omzetten in concrete trainingsprogramma’s. Door hun kennis en sensitiviteit voor de effecten van sociaal gedrag en hun vaardigheid in het omgaan met lastige groepsprocessen tijdens de training, vallen deze wetenschappelijk geschoolde trainers positief op in het totale werkveld van de trainer.

Applying Research Methods

Deze cursus volg je ter ondersteuning van het maken van de masterthese. Je leert welke onderzoeksmethode je kunt gebruiken om onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar het effect van je training.

Masterthese

Je start de opleiding met het maken van een masterthese, waar je zelfstandig onderzoek doet. Op deze manier kun je je verdiepen en specialiseren in een onderwerp dat relevant is voor het trainerschap.

Trainerspracticum 

In het Trainerspracticum wordt de basis voor het trainerschap gelegd. Je leert om vanuit je eigen stijl groepsprocessen te begeleiden. Je zet door middel van experiential learning artikelen om in een interactieve les en een oefening die je zelf begeleidt. Zo kun je direct de literatuur toepassen en de relevantie van de aangereikte kennis inzien en ervaren. 

Stage

Uniek aan deze trainersopleiding is dat je direct trainerservaring opdoet tijdens je stageperiode waarin je een practicum begeleidt voor tweedejaarsstudenten. Je wordt hierin middels supervisie begeleid waar cases uit de stage worden besproken en relevante theorie wordt aangereikt. Let op: de trainersstage moet in principe in het Engels worden uitgevoerd.

Literatuuropdracht

Naar aanleiding van de reflecties uit de stageperiode, schrijf je een paper waarin je door middel van literatuuronderzoek een kritische analyse doet van je eigen leerdoel. 

Ontwikkelen van trainingen 

Nadat je meer inzicht hebt verkregen in de basistrainerstechnieken en de stage hebt doorlopen, volg je het vak Ontwikkelen van trainingen. Hier doe je literatuuronderzoek naar een sociaal psychologisch onderwerp. Dit zet je om in leerdoelen en vervolgens in een workshop die je daadwerkelijk uitvoert.

Specifieke vragen die gaandeweg in de opleiding geëxploreerd worden:

  • Op welke manier motiveer je (individuen in) een groep tot zelfinzicht en gedragsverandering?
  • Wat zijn de eigen motieven in het professioneel handelen voor de groep? Welke consequenties verbind je hieraan?
  • Welke trainersstijl past het beste bij je?
  • Hoe beweeg je mee met de behoefte van de groep zonder daarbij authenticiteit kwijt te raken?
  • Waar ligt de balans tussen een veilige leeromgeving creëren en professioneel optreden?
  • Wat zijn de grenzen van de veranderbaarheid van gedrag en wanneer is het schadelijk?

Diploma

Training & Development is een traject van de geaccrediteerde masteropleiding Psychologie. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Psychologie en de titel Master of Science (MSc).

Feiten & cijfers
Diploma MSc Psychologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari , september
CROHO-code 66604