Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Gezondheidsrecht

Gezondheidsrecht

Gezondheidsrecht is een veelzijdige masteropleiding die je opleidt tot een breed georiënteerde gezondheidsjurist. De master wordt per september a.s. zelfstandig, met een aangepast en verbeterd programma.

Inschrijven

Houd me op de hoogte

Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond het klachtrecht van de patiënt? Zijn er juridische regels die houvast bieden bij een conflict tussen het bestuur van een ziekenhuis en een maatschap? Waar moet je rekening mee houden bij medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen? En wat zijn de juridische consequenties van de huidige marktwerking in de zorg?

De master Gezondheidsrecht kent een brede benadering van het vakgebied, onder meer gebaseerd op de actuele onderwerpen in het werkveld. Je verdiept je in de rechtsposities van patiënten en beroepsbeoefenaren. Ook bestudeer je de inrichting van het zorgstelsel in Nederland en de verhouding tussen recht en ethiek. In dat kader komen elementen uit het publiekrecht, privaatrecht en strafrecht samen.

Download de brochure

De inhoud van de opleiding Gezondheidsrecht

Tijdens onze masteropleiding verkrijg je inzicht in de juridische verhoudingen tussen partijen binnen de gezondheidszorg: de patiënt, de zorgverzekeraar, de beroepsbeoefenaar, de medisch onderzoeker en de zorginstelling.

De belangrijkste kenmerken van de opleiding aan de UvA zijn: 

  • kleinschalig: veel aandacht voor de individuele student.
  • veel focus op actuele onderwerpen. Deze vormen een geïntegreerd deel van het studieprogramma.
  • je ontwikkelt academische onderzoeksvaardigheden.
  • je raakt goed thuis in de relatie tussen juridische en ethische aspecten.
  • onderwijs van vakdocenten met veel praktijkervaring.

De praktijk rondom gezondheidsrecht is constant in beweging. Dit betekent dat de inhoud van de vakken regelmatig wordt geactualiseerd.

Bekijk het curriculum

Elsemarie van Zanten

Iedereen heeft met de gezondheidszorg te maken

– Masterstudent Elsemarie van Zanten

Voor wie is de opleiding Gezondheidsrecht bedoeld?

Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van de gezondheidszorg en de impact van juridische regels op de positie van mensen in kwetsbare posities? Wil je iets betekenen voor mensen in de maatschappij? Wil je meer weten over medisch tuchtrecht, aansprakelijkheid en bijzondere medisch-juridische situaties zoals euthanasie en hou je van indringende casuïstiek? Dan is deze studie zeker iets voor jou.

Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Er zijn schakelprogramma's voor wo- en hbo-studenten.

Voor studenten die voor 1 september 2019 zijn gestart met de toenmalige track Gezondheidsrecht (Publiekrecht) bevat de OER een overgangsbepaling.

Direct inschrijven met DigiD

Meer informatie over toelating en inschrijving

Carrièremogelijkheden

Het belang van Gezondheidsrecht en het aantal functies binnen het vakgebied zijn groeiende. Je kunt denken aan functies als jurist in een ziekenhuis of bij een koepel- of brancheorganisatie, secretaris van een klachtencommissie, lid van een tuchtcollege of rechtshulpverlener voor patiënten of zorgaanbieders.

Meer informatie over de carrièremogelijkheden

Heb je vragen over de opleiding of locatie? Kijk in het menu bij Contact. We helpen je graag.

Kerngegevens

Gezondheidsrecht
Diploma LLM Gezondheidsrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 60516