Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)
Vergelijk

Je carrière

Masterdiploma

Het masterprogramma Staats- en bestuursrecht is een traject binnen de opleiding Publiekrecht. Na succesvolle afronding van het programma ontvang je het masterdiploma Publiekrecht en de bijbehorende titel Master of Laws (LLM).

Arbeidsmarkt & alumni

De carrièremogelijkheden voor staats- en bestuursrechtjuristen zijn zeer omvangrijk. In de rechtspraktijk bestaat veel behoefte aan juristen die in staat zijn complexe vraagstukken op te lossen, zonder daarbij de staats- en bestuursrechtelijke context waarbinnen die vraag speelt uit het oog te verliezen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een carrière binnen de advocatuur of rechterlijke macht (de zogenaamde togaberoepen), maar ook bij ministeries, de gemeente, de Autoriteit Persoonsgegevens, de SVB en het UWV zijn staats- en bestuursrechtjuristen hard nodig. Jouw kennis van het staats- en bestuursrecht zal op elk van deze plekken uitstekend van pas komen. Uiteraard is ook een wetenschappelijke carrière of een carrière in het onderwijs mogelijk.

Ben je geïnteresseerd in verhalen van onze alumni? Lees hieronder waar onze alumni terecht zijn gekomen.

Mw. mr. Rachèl Held, advocaat bij Stibbe

‘Ik heb voor de mastertrack Staats- en bestuursrecht aan de UvA gekozen, omdat je veel vrijheid hebt om te kiezen tussen uiteenlopende vakken. Ik heb destijds voor rechtspraktijkgerichte vakken gekozen, omdat ik al wist dat ik in de advocatuur wilde werken.

Ik vond het daarnaast fijn dat de mastertrack een relatief kleine master is, waardoor de werkgroepen niet te groot zijn en er relatief veel contactmomenten zijn. Zo kwamen er in de werkgroepen regelmatig interessante discussies op gang. Ook was er veel ruimte voor persoonlijk contact met de docenten, dit kan ook heel goed helpen met de oriëntatie op de arbeidsmarkt, aangezien docenten vaak een breed netwerk hebben.

Ik ben na mijn master begonnen als advocaat op de praktijkgroep Bestuursrecht bij Stibbe, waar ik mij met name focus op het ruimtelijk bestuursrecht.’

Mw. mr. Charlotte van Zuilekom, jurist bij de Raad van State

‘Deze master aan de UvA biedt de mogelijkheid om je zowel binnen het staatsrechtprofiel als binnen het bestuursrechtprofiel breed te oriënteren. Het veelzijdige bestuursrecht bleek allerlei interessante subgebieden te bevatten. Terwijl ik het mastervak Omgevingsrecht volgde, liep ik stage bij een juristenkantoor dat gespecialiseerd is in dat rechtsgebied. Na mijn afstuderen bleef ik er plakken, en mijn bestuursrechtelijke carrière was geboren.

Na een jaar kreeg ik de mogelijkheid terug te keren naar de UvA, dit keer als docent. Het geven van werkgroepen en begeleiden van scripties dwong me ertoe nog verder in het staats- en het bestuursrecht te duiken – ik moest per slot van rekening nu écht boven de stof staan. Per 1 januari 2021 ben ik jurist bij de Raad van State. Ik zal absoluut weer heel veel nieuwe dingen leren bij de hoogste bestuursrechter van ons land. Dat vind ik het leukste aan het bestuursrecht: door de veelheid aan regelgeving raak je nooit uitgeleerd, en je kunt er ontelbaar veel kanten mee op. Keuzestress hoeft dus zeker niet slecht te zijn! Door verschillende rechtsgebieden en werkplekken te onderzoeken, kom je er vanzelf achter wat bij je past.’

Alumna Laurien vertelt over werk als docent

Laurien volgde de master Staats- en Bestuursrecht aan de UvA, waar ze nu werkt als junior docent Staats- en Bestuursrecht. Wat geeft zij voor advies aan studenten die nadenken over hun toekomst?

Onderzoek en promoveren

Klaar met je master? Dan kun je naast de rechtspraktijk ook kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit: een proefschrift schrijven en promoveren. Als promovendus/promovenda doe je voornamelijk onderzoek, maar geef je ook onderwijs aan studenten. 

Maak in het onderstaande filmpje kennis met promovenda Tabitha Oost, waarin zij uitlegt dat het verrichten van promotieonderzoek ook een mooie stap is na het afronden van de master Staats- en bestuursrecht aan de UvA. 

Promovenda Tabitha Oost vertelt over haar onderzoek
Tabitha: 'Kiezen voor Staats- en bestuursrecht betekent dat de keuze reuze is.'

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van de laatste staats- en bestuursrechtelijke ontwikkelingen, onderhoud makkelijk contact met medestudenten en docenten en bekijk onze vacatures.

Naar de LinkedIn-pagina van Staats- en bestuursrecht