Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)

Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)

De mastertrack Staats- en Bestuursrecht (Publiekrecht) is een praktijkgerichte opleiding met een breed toekomstperspectief. Je kan na je studie aan de slag in de advocatuur, bij de overheid, in de rechterlijke macht of in de wetenschap.

Inschrijven

Houd me op de hoogte

Aandachtsgebieden

Actuele, maatschappelijke kwesties
Hoe kunnen banken gereguleerd worden? Welke asielzoekers hebben recht op toelating tot Nederland? Is het boerkaverbod in strijd met de vrijheid van godsdienst? Wat zijn voor- en nadelen van referenda? Staats- en bestuursrecht speelt een prominente rol bij allerlei actuele maatschappelijke kwesties.

De overheid
Elke burger en elk bedrijf heeft regelmatig te maken met de overheid. Denk aan praktische zaken zoals de voorwaarden voor een beurs, subsidie, uitkering of vergunning, maar ook aan kwesties als de winkelier die schade lijdt door de uitvoering van grote projecten zoals de aanleg van de Noord-Zuidlijn: heeft zo’n winkelier recht op schadevergoeding?

Staats- en bestuursrecht bij de UvA

De mastertrack Staats- en bestuursrecht kan zowel voltijd als in deeltijd worden gevolgd en je kunt je afzonderlijk specialiseren in staatsrecht of bestuursrecht. In onze kleinschalige opleiding combineren wij wetenschap van hoog niveau met een helder perspectief op de beroepspraktijk. Je krijgt bijvoorbeeld college van (gast)docenten die veel praktijkervaring meebrengen.

Download de brochure
Heb je vragen over de opleiding of locatie? Kijk in het menu bij Contact. We helpen je graag.

De inhoud van de opleiding Staats- en bestuursrecht

Je begint met het vak Beginselen van de democratische rechtsstaat; hierna kun je je gaan specialiseren. Als je kiest voor Staats- en bestuursrecht aan de UvA volg je een traject dat zich duidelijk onderscheidt van andere universiteiten. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • afzonderlijke specialisatiemogelijkheden voor staatsrecht óf bestuursrecht; de combinatie blijft natuurlijk ook mogelijk
  • kleine groepen en laagdrempelig contact met docenten en medestudenten
  • actieve ondersteuning bij academische keuzes
  • stagemogelijkheden door samenwerking met de Rechtbank Amsterdam
  • het kernvak Staatsrecht of Bestuursrechten de mogelijkheid je te specialiseren door keuzevakken als handhavingsrecht, omgevingsrecht, vreemdelingenrecht of overheidsaansprakelijkheid.

Bekijk het curriculum

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Als je interesse hebt in politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, in staatsrecht of in bestuursrecht, dan is deze mastertrack een goede keuze. Bestuursrecht spreekt een steeds bredere groep studenten aan, omdat het vakgebied steeds belangrijker wordt bij advocatenkantoren. Daarnaast is deze track interessant voor ambtenaren die werkzaam zijn bij gemeenten en provincies of bijvoorbeeld bij toezichthouders.

Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Er zijn schakelprogramma's voor wo- en hbo-studenten.

Direct inschrijven met DigiD

Meer informatie over toelating en inschrijving

Twee rechtenstudenten op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Carrièremogelijkheden

Goede staats- en bestuursrechtjuristen zijn altijd welkom: in de advocatuur, als jurist bij een ministerie of een gemeente, als wetgevingsjurist via de Academie voor Wetgeving, in de rechtspraak of in de wetenschap.

Meer over je carrièremogelijkheden

Studenten

Maak kennis met een aantal masterstudenten Staats- en bestuursrecht. Ze vertellen over hun masteropleiding aan de UvA. Een selecte groep studenten krijgt de kans om deel te nemen aan de beroemde VAR-pleitwedstrijd en het Studentenparlement.

Lees wat onze studenten vertellen

Kerngegevens

Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)
Diploma LLM Publiekrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 60220