Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Programmastructuur

Deze master combineert staatsrecht en bestuursrecht als één geheel, met de optie om je te specialiseren. Je volgt 30 EC aan verplichte vakken. Deze vakken besteden aandacht aan de samenhang en verschillen tussen de rechtsgebieden, internationaal en Europees recht, en academische en onderzoeksvaardigheden. Daarnaast kies je 18 EC uit 4 gebonden keuzevakken of een vak uit de keuzelijst. De master wordt afgesloten met een scriptie van 12 EC, waarvoor het scriptietraject al aan het begin van de master begint.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Democratie en rechtsstaat
  Blok 1
  6
 • Staats- en bestuursrecht in een samengestelde rechtsorde
  Blok 1
  6
 • Burger en overheid
  Blok 2
  6
 • Staats- en bestuursrecht carroussel
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  6
 • Staats- en bestuursrecht in de praktijk
  Blok 5
  6
 • Gebonden keuze
  Blok 2
  Blok 4
  18
 • Gebonden keuze
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
 • Scriptie Publiekrecht: Staats- en Bestuursrecht
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  12
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Staats- en bestuursrecht

De informatie op de website geldt voor het huidige studiejaar en kan voor het volgende jaar wijzigen. Vanaf mei is de informatie voor het volgende studiejaar op deze pagina te vinden.

Ontdek het honoursprogramma

Wil je meer uitdaging en academische verdieping? Dan is het honoursprogramma Academic Excellence Track iets voor jou!

 • Staats- en bestuursrecht en de actualiteit

  In de actualiteit verschijnen elke dag vraagstukken die om antwoorden vanuit het Staats- en bestuursrecht vragen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderopvangtoeslagaffaire, de (Europese) stikstofproblematiek, de woningcrisis, de opvang van asielzoekers of het uitsluiten van studenten van de energietoeslag. Binnen de master Staats- en bestuursrecht word je opgeleid om een cruciale functie te vervullen binnen de democratische rechtsstaat.  

  Wil je op de hoogte blijven van de staats- en bestuursrechtelijke actualiteit? Bekijk de blog Burger & Overheid

 • Diploma Publiekrecht

  Staats- en bestuursrecht is een traject van de geaccrediteerde masteropleiding Publiekrecht. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Publiekrecht en de titel Master of Laws (LLM).

 • Civiel effect

  Beschik je over een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau), dan voldoe je bij afronding van (de verschillende trajecten binnen) het masterprogramma Publiekrecht in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.

Ervaar de opleiding

Veelgestelde vragen
 • Wat is de Amsterdam Law Practice?

  De Amsterdam Law Practice is een uniek ervaringsonderwijsprogramma voor alle juridische masterstudenten. In de Amsterdam Law Practice leer je door te reflecteren op wie je bent als jurist en hoe je in de toekomst wilt bijdragen aan de maatschappij. Je past je academische kennis van het recht en je geleerde vaardigheden toe door in de huid van een jurist te kruipen in echte of nagebootste zaken.

  Om een masterdiploma aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te behalen, dien je ten minste één ALP-vak van 6 ECTS te volgen en maximaal 12 ECTS. Deze ALP-vakken kun je volgen in de vorm van clinics, waarbij je meewerkt aan echte zaken, of in simulaties of law Labs, waar de praktijk wordt nagebootst. Er bestaat ook de mogelijkheid om een stage in te brengen.

  De Amsterdam Law Practice won in 2022 een Nederlandse Hogeronderwijspremie voor vernieuwend onderwijs.

 • Kan ik deze master ook in deeltijd volgen?

  Het is ook mogelijk om deze master in deeltijd te volgen. De opleiding duurt dan 2 jaar. De meeste vakken worden echter niet ’s avonds aangeboden. Neem voor meer informatie contact op met de onderwijsbalie FdR via (020) 525 3440.

 • Wat is een track?

  Staats- en bestuursrecht is een track van de master Publiekrecht, een andere track binnen deze master is Strafrecht. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Publiekrecht en de titel Master of Laws (LLM).

 • Hoeveel uur college heb je per week?

  Dat verschilt, maar je kan per vak uitgaan van 2 bijeenkomsten per week van 3 uur per keer. De vakperiodes lopen per 7 weken, een tentamen of eindopdracht wordt meestal ingepland in week 8. Studenten geven aan dat de voorbereiding 6 uur per onderwijsbijeenkomst per week kost.

 • Wat zijn de mogelijkheden met deze master in het buitenland?

  De master Staats- en bestuursrecht biedt een goede basis om in de rechtspraktijk aan de slag te gaan, zowel in het binnen- als buitenland, bijvoorbeeld bij de Europese instellingen. In onze master gaan we o.a. in op de doorwerking van het EU-recht in het nationale staats- en bestuursrecht.

 • Is er een aanwezigheidsplicht?

  Ja, de hoorcolleges en werkgroepen zijn verplicht. We verwachten dat je vooraf het studiemateriaal bestudeert en actief deelneemt aan de werkgroepen.