Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)
Opslaan in favorieten

Studieprogramma

Programmastructuur

Het uitgangspunt van deze master is de complexe en samengestelde rechtsorde. Voor 30 EC volg je verplichte vakken die het fundament vormen. Daarnaast kun je voor 18 EC kiezen uit diverse keuzevakken die aansluiten bij de expertisegebieden van de docenten. De verbinding met de praktijk is door de hele master aanwezig, bijvoorbeeld door onderwijs van gastdocenten of door het uitvoeren van opdrachten uit de praktijk. Tot slot wordt het programma afgesloten met een scriptie van 12 EC.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Democratie en rechtsstraat
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Politieke grondrechten
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Burger en overheid in rechtsvergelijkend perspectief
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Staats- en bestuursrecht in een samengestelde rechtsorde
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Staats- en bestuursrecht in de praktijk
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Gebonden keuze
  4—5
  12
 • Gebonden keuze
  3—5
  6
 • Gebonden keuze
  1—6
 • Scriptie Publiekrecht: Staats- en Bestuursrecht
  1—6
  12
UvA Studiegids: Staats- en bestuursrecht
 • Ervaringsonderwijs: de Amsterdam Law Practice 

  In de vakken van ons unieke ervaringsonderwijs pas je je academische kennis van het recht en de geleerde vaardigheden toe door diverse juridische rollen aan te nemen, in de praktijk of in nagebootste situaties. Door te reflecteren op wie je bent als jurist werk je aan je professionele beroepsidentiteit. De vakken slaan daarmee een brug naar de samenleving en het toekomstige werkveld. 

  In de master Staats- en bestuursrecht worden de volgende vakken aangeboden binnen de Amsterdam Law Practice:

 • Scriptie Publiekrecht: Staats- en Bestuursrecht (12 EC)

  De Masterscriptie bestaat uit de volgende twee onderdelen:

  1. het verrichten en schriftelijk vastleggen van een wetenschappelijk onderzoek;
  2. het mondeling presenteren van dit wetenschappelijke onderzoek.

  Het vak Masterscriptie omvat vaardighedenonderwijs met betrekking tot het schrijven van een juridische masterscriptie. Dit vaardighedenonderwijs wordt rond januari (september-instroom) en rond juni (februari-instroom) gegeven. Aanvullend wordt in de periode voorafgaand aan de mondelinge presentatie een werkcollege presenteren aangeboden.

De informatie op de website geldt voor het huidige studiejaar en kan voor volgend jaar wijzigen. Vanaf mei is de informatie voor het volgende studiejaar hier te vinden.

Staats- en bestuursrecht en de actualiteit

Het staats- en bestuursrecht anticipeert continu op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. In de media verschijnen iedere dag vraagstukken die om antwoorden vanuit het staats- en bestuursrecht vragen. Denk bijvoorbeeld aan de avondklok of de mondkapjesplicht, maar ook aan de stikstofproblematiek, het reguleren van AIRBNB, of aan de kinderopvangtoeslagenaffaire.

Een ander relevant en actueel vraagstuk betreft de positie van de rechter. Bijvoorbeeld de vraag of de rechter in zaken als Urgenda niet te veel op de stoel van de wetgever gaat zitten. Daarnaast worden door bestuursorganen steeds vaker hoge bestuurlijke boetes opgelegd in plaats van door onafhankelijke rechters. Worden de rechten van burgers zo wel voldoende gewaarborgd? En hoe zit het met Europa: is er niet een constitutionele grens aan wat het Europese Hof van Justitie aan lidstaten als Nederland kan opleggen?

Bezoek en volg ook onze LinkedIn-pagina als je op de hoogte wilt blijven van actuele berichten die betrekking hebben op het Staats- en bestuursrecht.

Ontdek het honoursprogramma

Wil je meer uitdaging en academische verdieping? Dan is het honoursprogramma Academic Excellence Track iets voor jou!

Diploma Publiekrecht

Staats- en bestuursrecht is een traject van de geaccrediteerde masteropleiding Publiekrecht. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Publiekrecht en de titel Master of Laws (LLM).

Civiel effect

Beschik je over een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau), dan voldoe je bij afronding van (de verschillende trajecten binnen) het masterprogramma Publiekrecht in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.