Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)
Vergelijk

Studieprogramma

Programmastructuur

Het uitgangspunt van deze master is de complexe en samengestelde rechtsorde. Voor 30 EC volg je verplichte vakken die het fundament vormen. Hieronder valt ook het vak Staats- en bestuursrechtcarrousel. Dit vak stelt je in staat om binnen de master Staats- en bestuursrecht eigen accenten te leggen en om de academische en onderzoeksvaardigheden te verbeteren. Daarnaast kun je voor 18 EC kiezen uit diverse keuzevakken die aansluiten bij de expertisegebieden van de docenten. De verbinding met de praktijk is door de hele master aanwezig, bijvoorbeeld door onderwijs van gastdocenten of door het uitvoeren van opdrachten uit de praktijk. Tot slot wordt het programma afgesloten met een scriptie van 12 EC.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Democratie en rechtsstaat
  Blok 1
  6
 • Staats- en bestuursrecht in een samengestelde rechtsorde
  Blok 1
  6
 • Burger en overheid
  Blok 2
  6
 • Staats- en bestuursrecht carroussel
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  6
 • Staats- en bestuursrecht in de praktijk
  Blok 5
  6
 • Gebonden keuze
  Blok 2
  Blok 4
  18
 • Gebonden keuze
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
 • Scriptie Publiekrecht: Staats- en Bestuursrecht
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  12
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Staats- en bestuursrecht

De informatie op de website geldt voor het huidige studiejaar en kan voor het volgende jaar wijzigen. Vanaf mei is de informatie voor het volgende studiejaar op deze pagina te vinden.

Ontdek het honoursprogramma

Wil je meer uitdaging en academische verdieping? Dan is het honoursprogramma Academic Excellence Track iets voor jou!

 • Staats- en bestuursrecht en de actualiteit

  Het staats- en bestuursrecht anticipeert continu op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. In de media verschijnen elke dag vraagstukken die om antwoorden vanuit het staats- en bestuursrecht vragen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderopvangtoeslagaffaire, maar ook aan de stikstofproblematiek, het uitsluiten van studenten van de energietoeslag of de opvang van asielzoekers.

  Een ander relevant en actueel vraagstuk betreft de positie van de rechter. Bijvoorbeeld de vraag of de rechter in zaken als Urgenda niet te veel op de stoel van de wetgever gaat zitten of het voorstel om constitutionele toetsing mogelijk te maken. Daarnaast worden door bestuursorganen steeds vaker hoge bestuurlijke boetes opgelegd in plaats van door onafhankelijke rechters. Worden de rechten van burgers zo wel voldoende gewaarborgd? En hoe zit het met Europa: is er niet een constitutionele grens aan wat het Europese Hof van Justitie aan lidstaten als Nederland kan opleggen?

   

 • Diploma Publiekrecht

  Staats- en bestuursrecht is een traject van de geaccrediteerde masteropleiding Publiekrecht. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Publiekrecht en de titel Master of Laws (LLM).

 • Civiel effect

  Beschik je over een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau), dan voldoe je bij afronding van (de verschillende trajecten binnen) het masterprogramma Publiekrecht in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.

Veelgestelde vragen
 • Wat is de Amsterdam Law Practice?

  De Amsterdam Law Practice is een uniek ervaringsonderwijsprogramma voor alle juridische masterstudenten. In de Amsterdam Law Practice leer je door te reflecteren op wie je bent als jurist en hoe je in de toekomst wilt bijdragen aan de maatschappij. Je past je academische kennis van het recht en je geleerde vaardigheden toe door in de huid van een jurist te kruipen in echte of nagebootste zaken.

  Om een masterdiploma aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te behalen, dien je ten minste één ALP-vak van 6 ECTS te volgen en maximaal 12 ECTS. Deze ALP-vakken kun je volgen in de vorm van clinics, waarbij je meewerkt aan echte zaken, of in simulaties of law Labs, waar de praktijk wordt nagebootst. Er bestaat ook de mogelijkheid om een stage in te brengen.

  De Amsterdam Law Practice won in 2022 een Nederlandse Hogeronderwijspremie voor vernieuwend onderwijs.

 • Kan ik deze master ook in deeltijd volgen?

  Het is ook mogelijk om deze master in deeltijd te volgen. De opleiding duurt dan 2 jaar. De meeste vakken worden echter niet ’s avonds aangeboden. Neem voor meer informatie contact op met de onderwijsbalie FdR via (020) 525 3440.

 • Wat is een track?

  Staats- en bestuursrecht is een track van de master Publiekrecht, een andere track binnen deze master is Strafrecht. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Publiekrecht en de titel Master of Laws (LLM).