Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)
Vergelijk

Studieprogramma

Programmastructuur

Het uitgangspunt van deze master is de complexe en samengestelde rechtsorde. Voor 30 EC volg je verplichte vakken die het fundament vormen. Daarnaast kun je voor 18 EC kiezen uit diverse keuzevakken die aansluiten bij de expertisegebieden van de docenten. De verbinding met de praktijk is door de hele master aanwezig, bijvoorbeeld door onderwijs van gastdocenten of door het uitvoeren van opdrachten uit de praktijk. Tot slot wordt het programma afgesloten met een scriptie van 12 EC.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Democratie en rechtsstraat
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Politieke grondrechten
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Burger en overheid in rechtsvergelijkend perspectief
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Staats- en bestuursrecht in een samengestelde rechtsorde
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Staats- en bestuursrecht in de praktijk
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Gebonden keuze
  4—5
  18
 • Gebonden keuze
  1—6
 • Scriptie Publiekrecht: Staats- en Bestuursrecht
  1—6
  12
UvA Studiegids: Staats- en bestuursrecht

De informatie op de website geldt voor het huidige studiejaar en kan voor het volgende jaar wijzigen. Vanaf mei is de informatie voor volgend studiejaar op deze pagina te vinden.

Staats- en bestuursrecht en de actualiteit

Het staats- en bestuursrecht anticipeert continu op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. In de media verschijnen iedere dag vraagstukken die om antwoorden vanuit het staats- en bestuursrecht vragen. Denk bijvoorbeeld aan de avondklok of de mondkapjesplicht, maar ook aan de stikstofproblematiek, het reguleren van AIRBNB, of aan de kinderopvangtoeslagenaffaire.

Een ander relevant en actueel vraagstuk betreft de positie van de rechter. Bijvoorbeeld de vraag of de rechter in zaken als Urgenda niet te veel op de stoel van de wetgever gaat zitten. Daarnaast worden door bestuursorganen steeds vaker hoge bestuurlijke boetes opgelegd in plaats van door onafhankelijke rechters. Worden de rechten van burgers zo wel voldoende gewaarborgd? En hoe zit het met Europa: is er niet een constitutionele grens aan wat het Europese Hof van Justitie aan lidstaten als Nederland kan opleggen?

Bezoek en volg ook onze LinkedIn-pagina als je op de hoogte wilt blijven van actuele berichten die betrekking hebben op het Staats- en bestuursrecht.

Ontdek het honoursprogramma

Wil je meer uitdaging en academische verdieping? Dan is het honoursprogramma Academic Excellence Track iets voor jou!

Deeltijd

Het is ook mogelijk om de master Staats- en bestuursrecht in deeltijd te volgen; de opleiding duurt dan twee jaar. De meeste vakken worden echter niet ’s avonds aangeboden. Neem voor meer informatie contact op met de Onderwijsbalie.

Diploma Publiekrecht

Staats- en bestuursrecht is een traject van de geaccrediteerde masteropleiding Publiekrecht. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Publiekrecht en de titel Master of Laws (LLM).

Civiel effect

Beschik je over een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau), dan voldoe je bij afronding van (de verschillende trajecten binnen) het masterprogramma Publiekrecht in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.