Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Religiewetenschap

Minor

In de minor Religiewetenschappen maak je kennis met de geschiedenis en de hedendaagse vormen van de grote religieuze tradities, maar ook van alternatieve vormen van spiritualiteit en levensbeschouwing. Je gebruikt verschillende methodologieën om zowel historische teksten als hedendaagse rituelen – van de islamitische Hadj tot heidense zonnerituelen – te onderzoeken. Dat doe je door middel van een case study van een religieuze gemeenschap of fenomeen dat jou interesseert.

Wat je ook studeert – (kunst)geschiedenis, filosofie, sociologie of zelfs wiskunde – kennis van religie is een aanvulling en een verdieping op jouw profiel als wetenschapper. Om hedendaagse gebeurtenissen te duiden is het daarnaast belangrijk om te begrijpen wat mensen geloven en wat dat betekent. Kortom: de minor Religiewetenschappen is voor iedereen.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

In het tweede semester kies je tot 12 EC uit de vakken die in het studieschema vermeld staan. Je kiest hier uit een 12 EC-keuzepakket:

 • Islam + Hindoeïsme/Boeddhisme (12 EC), of
 • Religie en spiritualiteit in Nederland 1: concepten en theorieën + Religie en spiritualiteit in Nederland 2: geleefde religie (12 EC)
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Jodendom
  Blok 1
  6
 • Christendom
  Blok 2
  6
 • Grote vragen Religiewetenschappen 1: analyse van teksten
  Blok 3
  6
 • Gebonden keuze
  Blok 4
  Blok 5
  12

  Je kiest hier uit een 12 EC-keuzepakket: -Islam + Hindoeïsme/Boeddhisme (12 EC), OF: -Religie en spiritualiteit in Nederland 1: concepten en theorieën + Religie en spiritualiteit in Nederland 2: geleefde religie (12 EC)

UvA Studiegids: Minor Religiewetenschap
Minor Religiewetenschap

Voorbereiding op een master

De minor Religiewetenschap is met name interessant voor studenten met belangstelling voor de wisselwerking tussen religie, cultuur en samenleving. Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Religiewetenschap een goede voorbereiding zijn op het eenjarige Engelstalige masterprogramma Spirituality and Religion en de tweejarige onderzoeksmaster Theology and Religious Studies. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse behaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmeldperiode voor een minor in studiejaar 2024-2025 start op dinsdag 14 mei om 8.00 uur en sluit op maandag 17 juni om 13.00 uur.

Feiten & cijfers
Studielast
30 EC,
Voertaal
Nederlands
Start
September
Locatie
Universiteitskwartier