Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Schakelprogramma

International and European Law

Dit schakelprogramma biedt wo-afgestudeerden (minimaal bachelor) en studenten die vergevorderd zijn in hun universitaire bachelor de mogelijkheid de Engelstalige tracks van de master International and European Law te volgen. Let op: deze schakelroute biedt géén civiel effect (d.w.z. geen toelating tot de aansluitende opleidingen voor de togaberoepen rechter, advocaat en officier van justitie).

Biedt toegang tot:

* Let op: de tracks Public International Law en International Trade and Investment Law zijn selectief. Hou er rekening mee dat na afronding van het schakelprogramma International and European Law, er een selectieprocedure geldt voor deze tracks bij aanmelding voor de master International and European Law. Voor de tracks European Union Law en European Competition Law en Regulation geldt geen selectieprocedure.

Het studieprogramma

Houd er rekening mee dat het schakeltraject niet altijd binnen één studiejaar kan worden voltooid vanwege te volle onderwijsblokken, of de verplichte volgorde van vakken. Ben je nog met een universitaire opleiding bezig? Dan kun je de schakelvakken alvast als bijvakstudent volgen. 

Veelgestelde vragen

 • Wijzigingen schakelprogramma per 2021-2022

  Het is niet mogelijk om in februari met een schakelprogramma te starten. De inleidende vakken in het programma worden alleen in het eerste semester (vanaf september) aangeboden en de verdiepende vakken voornamelijk in het tweede semester (vanaf februari), waardoor een start in februari leidt tot een onstudeerbaar programma.

  Voor het schakelprogramma naar de master International and European Law zijn de vakken Fundamentele rechten en Rechtswetenschappelijk onderzoek met ingang van studiejaar 2021-2022 verplicht.

 • Inhoud en opbouw schakeltraject

  De vakken van het eerste deel van het schakeltraject (27 EC) zijn voor alle schakeltrajecten dezelfde. Dit generieke deel start in blok 1 van het eerste semester en loopt door tot en met blok 4 (eerste blok van het tweede semester). Vanaf blok 3 van het eerste semester start het masterspecifieke deel van het schakeltraject van 27 tot 33 EC. Bij sommige masters bevat dit een keuzeruimte. Bij voltijd studeren kan het totale schakeltraject (van maximaal 54 EC) binnen één studiejaar worden afgerond, behalve bij de master Privaatrecht.

  Je vindt de opbouw van de schakelprogramma’s in de Studiegids.

 • Studeerbaarheid schakeltraject

  Een schakeltraject is niet hetzelfde als een gewoon bachelor- of masterprogramma. Het is een selectie van vakken die ook onderdeel uitmaken van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Daardoor is een perfecte studeerbaarheid niet altijd gegarandeerd. Soms kunnen hoorcolleges van bepaalde vakken samenvallen en in een uitzonderlijk geval kan dit zelfs het geval zijn met tentamens. Je moet dan voor een van de vakken uitwijken naar de herkansing. Houd hier rekening mee; van schakelstudenten wordt behoorlijk wat zelfredzaamheid verwacht.

 • Schakelen als bijvakstudent of na afronding van een niet-juridische wo-opleiding

  Als je een bachelor- of masteropleiding volgt aan een universiteit, dan kun je je als bijvakstudent bij de rechtenfaculteit van de UvA inschrijven en op die manier de schakelvakken volgen. De behaalde schakelvakken kun je bij sommige universitaire opleidingen (deels) als minor opvoeren in de keuzeruimte. Hierover besluit de examencommissie van je eigen opleiding. Kun je je niet (meer) als bijvakstudent inschrijven, maar beschik je wel over een universitair diploma (minimaal bachelor), dan schrijf je je in voor het schakelprogramma via Studielink. Je schrijft je dan in als regulier student.

 • Inschrijven voor het schakelprogramma na een niet-juridische wo-opleiding

  oor wie

  • Je bent niet meer als reguliere student ingeschreven aan een universiteit
  • Je hebt een universitair bachelor-, master- of doctoraaldiploma

  Kosten 

  In studiejaar 2021-2022 betaal je een vergoeding van € 18,06 per EC met een maximum van € 1084,-. In studiejaar 2022-2023 betaal je een vergoeding van € 36,81 per EC met een maximum van € 2209,-. Dit komt overeen met de maximumbijdrage die universiteiten voor een schakeltraject mogen vragen.

  Binnen het schakelprogramma mag je tot maximaal 60 EC, en maximaal twee jaar, tegen dit gereduceerde tarief studeren.

  Inschrijving en aanmelding

  • Je kan tot uiterlijk 1 juni via Studielink een inschrijfverzoek doen voor de opleiding: Bachelor Rechtsgeleerdheid – Schakelprogramma.
  • Vul ook het 'Intakeformulier schakelprogramma's FdR' in. Let op: je vult het formulier in voor het gehele academische jaar. Je geeft dus in één keer alle vakken door die je dit jaar gaat volgen tijdens het schakelprogramma. Hierop volgend wordt het door jou te betalen bedrag berekend. Weet je nu al dat je het schakelprogramma niet in één jaar afrondt, geef dan in het formulier alleen de vakken aan die je dit jaar gaat volgen. Zodra jij je herinschrijft zullen we contact met je opnemen over de vakken die je gaat volgen in het tweede jaar zodat we dan opnieuw je collegegeld kunnen berekenen.
  • Als alles in orde is bevonden, geeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid  de toestemming voor je inschrijving als schakelstudent door aan de centrale studentenadministratie van de UvA.
  • Meld je zelf aan voor de vakken! Kijk eerst goed wanneer je je moet aanmelden en hoe de vakaanmelding werkt.
  • Aan het eind van het betreffende studiejaar vindt géén restitutie plaats van niet gevolgde en/of niet behaalde vakken.
 • Toelating tot de master

  Als je je universitaire bachelor- of masterdiploma hebt gehaald en alle vakken van het schakeltraject met succes hebt afgerond, kun je worden toegelaten tot de masteropleiding. Voor de Engelstalige masters is een zekere Engelse taalvaardigheid vereist. Meer informatie vind je hierover op de website van de master zelfHet beste is om in september met een master te beginnen; bij sommige masters kan je ook per 1 februari instromen.

  Aanbod en toelatingseisen rechtenmasters

Vragen

Als je vragen hebt over schakelprogramma's, neem dan contact op met de onderwijsbalie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid via (020) 525 3440.

Feiten & cijfers
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 54 EC, 11 maanden
Voertaal Nederlands
Toelatingseisen Wo-vooropleiding
Start September
Locatie Roeterseilandcampus