Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

International and European Law

Schakelprogramma

Wil je na een niet-juridisch universitair diploma (minimaal bachelor) de master International and European Law volgen aan de UvA? Dan kan dit in bepaalde gevallen via een schakelprogramma. Let op: na afronding van het gevolgde schakelprogramma en het daaropvolgende masterprogramma heeft het masterdiploma géén civiel effect.

Biedt toegang tot:

International and European Law: track European Union Law *
International and European Law: track European Competition Law and Regulation*
International and European Law: track Public International Law**
International and European Law: track International Trade and Investment Law**

* Dit schakelprogramma biedt wo-afgestudeerden (minimaal bachelor) en studenten die vergevorderd zijn in hun universitaire bachelor de mogelijkheid de Europees rechtelijke tracks van de master International and European Law te volgen: European Union Law en European Competition Law and Regulation.

**Het schakelprogramma biedt geen directe toegang tot de mastertracks Public International Law en International Trade and Investment Law. Mocht je geïnteresseerd zijn in een van deze twee tracks, dan kun je door het schakelprogramma uit te breiden tot 60 EC je alsnog voor de selectieprocedure van deze tracks aanmelden. Dit doe je dan op basis van de grond dat je minimaal 60 EC aan rechtenvakken hebt behaald binnen een afgerond programma. Zie voor meer informatie de toelatingspagina’s van de tracks Public International Law en International Trade and Investment Law.

NB: Vanwege curriculumwijzigingen in de bachelors van de faculteit (vanaf academisch jaar 2023-2024) zijn er de komende jaren een aantal wijzigingen in de schakelprogramma’s. Je kunt hier een overzicht van de opbouw van de schakelprogramma’s (pdf) voor de komende jaren downloaden.

Programma en inschrijving
 • Inhoud en opbouw schakeltraject

  De vakken van het eerste deel van het schakeltraject (in 2023-2024 24 EC en vanaf 2024-2025 30 EC) zijn voor alle schakeltrajecten dezelfde. Dit generieke deel start in blok 1 van het eerste semester en loopt door tot en met blok 4 (eerste blok van het tweede semester). Daarnaast bestaat het schakeltraject uit een masterspecifiek deel van 30 EC (in studiejaar 2023-2024, en 24 EC vanaf 2024-2025). Dit bestaat uit verplichte vakken en soms uit vrije keuze, al dan niet met aanbevolen keuzevakken. Bij voltijd studeren kan het totale schakeltraject (van minimaal 54 EC en maximaal 60 EC) binnen één studiejaar worden afgerond, behalve bij de master Privaatrecht.

  Bekijk de opbouw van de schakelprogramma’s voor studiejaar 2023-2024 in de pdf die je hierboven kunt downloaden.

 • Wijzigingen schakelprogramma per 2023-2024

  Het is niet mogelijk om in februari met een schakelprogramma te starten. De inleidende vakken in het programma worden alleen in het eerste semester (vanaf september) aangeboden en de verdiepende vakken voornamelijk in het tweede semester (vanaf februari), waardoor een start in februari leidt tot een niet studeerbaar programma.

  De wijzigingen in de schakelprogramma’s vind je in de pdf die je hierboven kunt downloaden. Hieronder een beknopt overzicht van de wijzigingen in de verplichte delen per programma in 2023-2024:

  • Generiek: de vakken uit het generieke deel (geldend voor alle schakelprogramma’s) worden iets aangepast.
   • Inleiding tot het recht: naamswijziging naar Grondslagen van het recht
   • Aansprakelijkheidsrecht: geen wijziging
   • Europees recht: hier komt het vak Internationaal en Europees recht voor in de plaats
   • Constitutioneel recht: hier komt het vak Staats- en bestuursrecht voor in de plaats
  • International and European Law – European Union Law:
   • Internationaal publiekrecht en Fundamentele rechten zijn niet meer verplicht
  • International and European Law – European Competition Law and Regulation:
   • Internationaal publiekrecht en Fundamentele rechten zijn niet meer verplicht
  • International and European Law – Public International Law:
   • Internationaal publiekrecht en Fundamentele rechten zijn niet meer verplicht
   • Het schakelprogramma biedt geen directe toegang tot de mastertracks Public International Law en International Trade and Investment Law. Mocht je geïnteresseerd zijn in een van deze twee tracks, dan kun je door het schakelprogramma uit te breiden tot 60 EC je alsnog voor de selectieprocedure van deze tracks aanmelden. Dit doe je dan op basis van de grond dat je minimaal 60 EC aan rechtenvakken hebt behaald binnen een afgerond programma.
  • International and European Law – International Trade and Investment Law:
   • Internationaal publiekrecht en Fundamentele rechten zijn niet meer verplicht
   • Het schakelprogramma biedt geen directe toegang tot de mastertracks Public International Law en International Trade and Investment Law. Mocht je geïnteresseerd zijn in een van deze twee tracks, dan kun je door het schakelprogramma uit te breiden tot 60 EC je alsnog voor de selectieprocedure van deze tracks aanmelden. Dit doe je dan op basis van de grond dat je minimaal 60 EC aan rechtenvakken hebt behaald binnen een afgerond programma.

  Heb je vragen over de wijzigingen in het studieprogramma ten opzichte van jouw schakeltraject, neem dan contact op met de studieadviseurs.

 • Studeerbaarheid schakeltraject

  Een schakeltraject is niet hetzelfde als een gewoon bachelor- of masterprogramma. Het is een selectie van vakken die ook onderdeel uitmaken van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Daardoor is een perfecte studeerbaarheid niet altijd gegarandeerd. Soms kunnen hoorcolleges van bepaalde vakken samenvallen en in een uitzonderlijk geval kan dit zelfs het geval zijn met tentamens. Je moet dan voor een van de vakken uitwijken naar de herkansing. Houd hier rekening mee; van schakelstudenten wordt behoorlijk wat zelfredzaamheid verwacht.

 • Inschrijven voor het schakelprogramma

  Inschrijving en aanmelding

  • Je kan tot uiterlijk 1 juni via Studielink een inschrijfverzoek doen voor de opleiding: Bachelor Rechtsgeleerdheid – Schakelprogramma. Vervolgens kies je in Studielink voor het ‘WO schakelprogramma’.
  • Vul ook het Intakeformulier schakelprogramma's FdR in. In het intakeformulier wordt onder andere gevraagd welke vakken je gaat volgen.  Let op: je vult het formulier in voor het gehele academische jaar. Oftewel, geef in één keer alle vakken door die je dit jaar gaat volgen. Hierop volgend wordt het door jou te betalen bedrag berekend. Weet je nu al dat je het schakelprogramma niet in 1 jaar afrondt, geef dan alleen de vakken aan die je dit jaar gaat volgen. Zodra jij je herinschrijft, zullen we contact met je opnemen over de vakken die je gaat volgen in het tweede jaar, zodat we dan opnieuw je collegegeld kunnen berekenen.
  • Zodra je het intakeformulier hebt ingevuld en je toelaatbaar bent bevonden, geeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid de toestemming voor je inschrijving als schakelstudent door aan de centrale studentenadministratie van de UvA. Je krijgt hierover bericht.
  • Meld je aan voor de vakken! Je hebt je nog niet aangemeld voor vakken door het invullen van het intakeformulier. Dit moet je zelf nog doen. Kijk eerst goed wanneer je je moet aanmelden (dit is een vaste periode in het jaar) en hoe de vakaanmelding werkt.

  Kosten

  In studiejaar 2023-2024 betaal je een vergoeding van € 38,56 per EC met een maximum van € 2314,-. In studiejaar 2024-2025 betaal je een vergoeding van €42,17 per EC met een maximum van €2530,-. Dit komt overeen met de maximumbijdrage die universiteiten voor een schakeltraject mogen vragen.

  Binnen het schakelprogramma mag je tot maximaal 60 EC, en maximaal 2 jaar, tegen dit gereduceerde tarief studeren.

  Aan het eind van het betreffende studiejaar vindt géén restitutie plaats van niet gevolgde en/of niet behaalde vakken.

  Ben je UvA-student?

  Betaal je al collegegeld (wat gelijk aan of hoger is dan jouw schakelvergoeding) aan de UvA, dan zijn er geen extra kosten verbonden aan het volgen van de schakelvakken.

  Studeer je aan een andere universiteit?

  Volg je een opleiding bij een andere instelling waarvoor het wettelijk collegegeld geldt? Dan kun je met een Bewijs Betaald Collegegeld betalen.

  In beide gevallen moet je ook rekening houden met kosten voor het studiemateriaal (boeken en readers).

 • Toelating tot de master

  Als je je universitaire bachelor- of masterdiploma hebt gehaald en alle vakken van het schakeltraject met succes hebt afgerond, kun je worden toegelaten tot de masteropleiding. Voor de Engelstalige masters is een zekere Engelse taalvaardigheid vereist. Meer informatie vind je hierover op de website van de master zelfHet beste is om in september met een master te beginnen; bij sommige masters kan je ook per 1 februari instromen.

  Naar het aanbod en de toelatingseisen van de rechtenmasters

Vragen

Als je vragen hebt over schakelprogramma's, neem dan contact op met de onderwijsbalie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid via (020) 525 3440.

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Wo-vooropleiding
Start
September
Locatie
Roeterseilandcampus