Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Schakelprogramma

Psychologie

Heb je de basis- en trackspecifieke eisen voor de Psychologie-mastertrack van jouw voorkeur bekeken en twijfel je of je aan alle eisen voldoet? Dan is het handig meer te weten over de mogelijkheid van een schakelprogramma.

Wat is een schakelprogramma?

Als je niet aan alle selectievereisten voldoet voor de master Psychology of Gezondheidszorgpsychologie, ben je mogelijk wel toelaatbaar tot een schakelprogramma. Wil je weten of een schakelprogramma voor jou een optie is? Meld je dan aan voor de mastertrack van jouw keuze. De toelatingscommissie beslist dan of je direct toelaatbaar bent tot de selectie voor de mastertrack. Zo niet, dan kijkt de toelatingscommissie of het mogelijk is om een schakelprogramma te volgen om toelaatbaar te worden. In een schakelprogramma volg je een aantal vakken waardoor je toelaatbaar wordt tot de selectie voor de mastertrack van je keuze. Let op: niet voor elke toelatingseis is een schakelprogrammavak beschikbaar.

Voorwaarden

Een schakelprogramma is alleen mogelijk als

  1. je voor maximaal 60 EC aan vakken moet volgen om te gaan voldoen aan de toelatingseisen.
    Let op:
    - Voor de tracks Klinische Psychologie, Klinische Forensische Psychologie en Klinische Neuropsychologie van de master Gezondheidszorgpsychologie geldt een maximum van 12 EC aan vakken in een schakelprogramma en je hebt een Nederlandse bachelor Psychologie of UvA bachelor Psychobiologie nodig om daarvoor in aanmerking te komen.
    - Voor de Research Master Psychology wordt geen schakelprogramma aangeboden.
  2. de benodigde vakken binnen maximaal 1 academisch jaar geroosterd en behaald kunnen worden bij een haalbare studiebelasting (o.a. maximaal 30 EC per semester), en
  3. je niet visumplichtig bent.

Vervolgens moet je het gehele schakelprogramma binnen 1 academisch jaar (september-augustus) succesvol afronden om in aanmerking te komen voor de selectie voor de track van jouw keuze. Voor sommige tracks kunnen er aanvullende restricties gelden.

Voor het daarop aansluitende academisch jaar garanderen we dat je met het succesvol afgeronde schakelprogramma in aanmerking komt voor de selectie voor de track van jouw keuze. Als je je later aanmeldt, kan het zijn dat toelatingseisen zijn veranderd.

Toelaatbaar betekent niet: geselecteerd

Een schakelprogramma volgen maakt je toelaatbaar tot de selectie van de mastertrack. Toelaatbaar zijn betekent niet automatisch dat je bent toegelaten tot de mastertrack. Je zult je moeten aanmelden voor de selectie van de mastertrack. De selectiecommissie selecteert de studenten uit alle aanmelders die voldoen aan de toelatingseisen

Doe je aanmelding op tijd!

Wanneer je denkt een schakelprogramma nodig te hebben, wees dan vroeg met je aanmelding, zodat je snel kunt horen welke onderdelen je moet volgen. Je kunt je aanmelden van 1 juni tot 15 november 2022. Soms bestaat je schakelprogramma uit een beperkt aantal vakken (of zelfs maar één) en is/zijn deze in het voorjaar te volgen. In dat geval ben je zelfs nog toelaatbaar tot de selectie voor de start van de mastertrack in het volgende collegejaar.

Als je je aanmelding voor 15 november 2022 indient in Studielink en MyInfo, krijg je voor de kerstvakantie van ons bericht of je een premaster kan volgen per februari 2023.

Als je je later aanmeldt, kies dan voor de instroomronde van september in Studielink. De aanmelddeadline is dan 1 maart. Je krijgt vervolgens medio mei bericht. Mocht je dan een schakelprogramma geadviseerd krijgen, dan kun je daar in het volgende collegejaar mee beginnen.

Inschrijvingsvorm en kosten

De beste inschrijfvorm kun je bespreken met de collega’s van de Onderwijsbalie Psychologie / Education desk Psychology na het ontvangen van een schakeladvies. Veel hangt af van je persoonlijke situatie; onze collega’s kunnen advies op maat geven.

De kosten van een schakelprogramma zijn sterk afhankelijk van het aantal EC (studiepunten) dat je moet halen. Daarover valt dus pas meer te zeggen als je weet waar je schakelprogramma uit bestaat en dat hoor je na de aanmelding voor de mastertrack.

Hbo-diploma

Een hbo-bachelordiploma staat niet gelijk aan de universitaire bachelor en is derhalve niet voldoende om door te stromen naar een universitaire master Psychologie. Ook een schakelprogramma is met een hbo-bachelor niet mogelijk. De reden hiervoor is dat voor de master niet alleen inhoudelijke kennis van de psychologie nodig is, maar ook kennis/vaardigheden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijk redeneren, wetenschappelijk schrijven, etc., het schakelprogramma zou daarmee te groot worden (namelijk meer dan 60 EC).

Feiten & cijfers
Toelatingseisen Wo-vooropleiding
Start Februari, september