Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Sofie Dubbeldam heeft de Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs 2019 gewonnen voor haar masterscriptie over het schilderij Honden in Landschap van Adriaen Cornelisz Beeldemaker. Het Rijksmuseum reikt de prijs sinds 2013 uit voor het beste afstudeerwerk van de UvA-master Conservering en restauratie van cultureel erfgoed.
Sofie Dubbeldam wint Migelien Gerritzen Prijs

Het schilderij, onderdeel van de collectie van het Dordrechts museum, had een zeer bijzondere vorm van verval, een witte waas op het verfoppervlak, waardoor het werk slecht leesbaar was. Met een veelheid aan technieken achterhaalt Dubbeldam in haar scriptie An investigation into whitened paint areas on a painting by Adriaen Cornelisz Beeldemaker, Dogs in a Landscape dat het opvallende licht een grote rol speelt in hoe wij het werk 'zien'. De jury koos unaniem de scriptie van Dubbeldam vanwege het verdiepende onderzoek naar de zogenaamde objectbiografie met daarin nadrukkelijke aandacht voor eerdere behandelingen van het schilderij.

De andere twee genomineerden waren Jan Mathijs van Daal met een onderzoek naar de wijze waarop menselijke huid op mummie-portretten werd weergegeven, en Julie Wagner met een onderzoek naar het verval van de lakvernis op een Japanse keramische schaal. De jury van de prijs bestond dit jaar uit Maarten van Bommel (hoogleraar Natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed), Bart Ankersmit (senior onderzoeker Rijksdienst voor het cultureel erfgoed) en Robert van Langh (hoofd Conservation & Science Rijksmuseum en Chair NICAS).

Migelien Gerritzen Prijs
De genomineerden: Julie Wagner, Jan Mathijs van Daal en Sofie Dubbeldam (foto: Bob Bronshoff)

Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs

De Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs  wordt sinds 2013 uitgereikt aan studenten Conservering en restauratie van de Universiteit van Amsterdam. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van € 1.000, waarvan de helft direct wordt toegekend en de andere helft kan worden verzilverd nadat het onderzoek is gepubliceerd in een erkend vakblad voor conservering en restauratie. 

De prijs is geïnitieerd door het Rijksmuseum en is ter nagedachtenis aan Migelien Gerritzen. Zij liet bij haar overlijden haar vermogen na aan het door haar opgerichte Migelien Gerritzen Fonds/Rijksmuseum Fonds, waarmee onder andere de opleiding van jonge restauratoren en onderzoekers mogelijk wordt gemaakt.

Conservering en restauratie aan de UvA

De Universiteit van Amsterdam biedt als enige Nederlandse universiteit een opleiding tot restaurator die voldoet aan de Europese normering. Het traject start met een tweejarige master Conservation and Restoration of Cultural Heritage: een interdisciplinaire opleiding gericht op studenten met een passie voor cultureel erfgoed die theorie en praktijk willen combineren. Het programma kent negen specialisaties en een track Technical Art History. Na afronding van de master kunnen studenten via een tweejarig Advanced Professional Programme de opleiding tot restaurator voltooien.