Biologie

Ben jij geïnteresseerd in hoe planten en dieren zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld aan de opwarming van de aarde? Voel je je betrokken bij de toekomst van onze planeet en wil je graag bijdragen aan thema’s als natuurbehoud, voedselvoorziening en ecologisch waterbeheer? In al deze gevallen is de bacheloropleiding Biologie wat voor jou. In de opleiding maak je uitgebreid kennis met verschillende kanten van de biologie, zoals ecologie, waterbiologie en moleculaire biologie. Je leert de werking van een biologisch systeem op meerdere niveaus te onderzoeken, van interacties tussen moleculen tot complete ecosystemen. Naast de colleges, practica en zelfstudie, ga je regelmatig op veldwerk en je onderzoekt je bevindingen. Nieuwsgierig? Kom eens kijken bij de bachelor Biologie aan de UvA.Waarom Biologie aan de UvA?

 • De bachelor Biologie aan de UvA is een opleiding met een sterk samenhangend en intensief studieprogramma. De opleiding is in 2016 door de NVAO geheraccrediteerd met de beoordeling ‘goed’. Dit geeft aan dat de opleiding systematisch uitsteekt boven de basiskwaliteit die van een bacheloropleiding verwacht mag worden. Studenten waarderen onder andere de variatie in werkvormen - veel practica, werkcolleges en veldwerk -, het directe contact met de docenten en de goede sfeer.
 • Je kunt je in de loop van de studie specialiseren in onderwerpen rond ecologie en evolutie, in de richting van moleculaire levenswetenschappen, of in de zoetwater en mariene biologie. In al deze richtingen zijn er mogelijkheden voor een aansluitende masteropleiding en er zijn goede carrièreperspectieven.
 • Het onderzoek aan de UvA in deze richtingen is internationaal toonaangevend, waardoor je les krijgt van experts en waardoor er veel mogelijkheden zijn voor vervolgstudie.
 • Al aan het eind van je eerste jaar zet je zelf een onderzoek op, en leer je hoe je de resultaten kunt analyseren en daarover kunt rapporteren.  
 • De vakken met veldwerk zijn gekoppeld aan practicumvakken, bijvoorbeeld een genetische lab-analyse van het verzamelde materiaal. Zo ga je in het tweede jaar in het vak Ecosysteemdynamica op veldwerk naar Frankijk en verzamel je daar materiaal wat je in een practicum op het Science Park analyseert.
 • De opleiding is gevestigd in het faculteitsgebouw op het Science Park, waar zeer goede voorzieningen voor studenten zijn. De studie maakt ook gebruik van diverse mogelijkheden in en rond Amsterdam, zoals ecologisch onderzoek in de ernstig vervuilde Volgermeerpolder, bezoek van zaadveredelingsbedrijven uit de ‘Seed Valley’ in Noord-Holland en onderzoek in samenwerking met het waterschap rond Amsterdam.
Microscopiepracticum

Microscopiepracticum

Biologie iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma in de profielen natuur en gezondheid met natuurkunde of natuur en techniek met biologie.
 • Je bent nieuwsgierig naar de werking van levende systemen.
 • Je vindt biologie een leuk vak.
 • Je bent onderzoekend ingesteld.
 • Je kunt zowel zelfstandig werken als samenwerken.
Eveline Bosman

Eveline Bosman, student Biologie

'Als je biologie wilt gaan studeren is het belangrijk dat je vooral niet snel vies van dingen bent.' 

'Tijdens de opleiding kom je niet alleen slakken tegen, maar je moet ook regelmatig dieren ontleden, je gaat op zoek naar andere insecten of je staat tijdens veldwerk tot halverwege je benen in de modder.' Lees het hele verhaal van Eveline.


Diploma
BSc Biologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56860

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica