Biologie

Wat betekent klimaatverandering voor de planten en dieren in onze omgeving? Wat is het effect van de plasticsoep op de biodiversiteit in de oceanen? Welke moleculen gebruiken planten en insecten om met elkaar te communiceren? Kunnen we biotechnologie veilig inzetten voor duurzame voedselproductie? Ben jij geboeid door dit soort vragen en wil je leren hoe je dit kunt onderzoeken? Dan is de bachelor Biologie aan de UvA iets voor jou.Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Waar gaat Biologie over?

Biologie bestudeert het leven op aarde. Biologen vragen zich bijvoorbeeld af welke moleculen dit leven mogelijk maken. Of hoe dit op het niveau van een cel er uitziet. Maar ook wat microben betekenen voor de gezondheid van de mens, op welke wijze ecosystemen zich ontwikkelen en of het mogelijk is om evolutie waar te nemen.​

Waarom Biologie aan de UvA?

 • Zelf onderzoek doen
  Biologie studeren aan de UvA houdt in dat je zelf veel onderzoek doet in het laboratorium en het veld. Daarbij maak je gebruik van moderne facilteiten op het Science Park.
   
 • Opgedane kennis direct toepassen
  Je gaat vanaf het eerste jaar zelf aan de slag met actueel onderzoek en relevante maatschappelijke vraagstukken. Doordat elk semester wordt afgesloten met een onderzoeksproject, wordt het belang van de theorie duidelijk. Je leert ook de opgedane kennis direct toe te passen.
   
 • Eerst brede kennis opdoen, daarna kiezen welke richting je interessant vindt
  Aan de UvA ontwikkel je eerst een brede biologische basiskennis. Daarna kies je vakken in de richting die jou het meest aanspreekt: Ecologie en Evolutie, Zoetwater en Mariene Biologie of Moleculaire Levenswetenschappen.
   
 • Praktijkgericht en kleinschalig
  De opleiding is praktijkgericht en kleinschalig. Daardoor leer je je medestudenten snel kennen. Contact met docenten is zeer direct.
   
 • Samenwerking met bedrijven
  TIjdens de opleiding maak je al kennis met het werkveld in de vorm van stage-opdrachten  en gastcolleges. De opleiding werkt hiervoor samen met bedrijven en organisaties zoals Micropia, Waternet en SeedValley. 
Microscopiepracticum

Microscopiepracticum. Foto: Jorn van Eck

Biologie iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma in de profielen natuur en gezondheid met natuurkunde of natuur en techniek met biologie.
 • Je bent nieuwsgierig naar de werking van levende systemen.
 • Je wilt bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen zoals de gevolgen voor de biodiversiteit vande opwarming van de aarde, het wereldvoedselprobleem of duurzame energie.
 • Je kunt zowel zelfstandig als samenwerken.

Voorlichtingsdagen Biologie

Verwante opleidingen


Diploma
BSc Biologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56860

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica