Psychobiologie

Sommige mensen moeten hard lachen bij het zien van een filmpje waarin iemand met zijn fiets over de kop gaat, terwijl anderen schrikken of te hulp schieten. Dezelfde input, maar totaal verschillende reacties. Wat gebeurt er allemaal in je hersenen in zo'n situatie?Waar gaat Psychobiologie over? 

Als student Psychobiologie bestudeer je de werking van het brein op alle niveaus: van molecuul tot de menselijke geest. Je leert hoe het zenuwstelsel en de hersenen zijn opgebouwd, hoe neuronen werken en wat de relatie is tussen het brein en menselijk gedrag. Door neuro-imaging technieken als EEG en fMRI, die hersenactiviteit zichtbaar maken, moleculaire technieken en proefdiermodellen kan een psychobioloog de biologische achtergrond van psychologische processen onderzoeken. Aan de hand van biologische processen leer je normaal menselijk gedrag te verklaren en afwijkingen te herkennen. Je kunt op zoek gaan naar de mechanismes achter psychische stoornissen zoals autisme en schizofrenie en ziektes zoals Alzheimer of Parkinson.

Waarom Psychobiologie aan de UvA?

  • De bachelor Psychobiologie is uniek in Nederland. Er zijn meer universiteiten die een combinatie van psychologie en biologie aanbieden, maar Psychobiologie aan de UvA is de enige bachelor waarin je je helemaal focust op het menselijke brein en al haar eigenaardigheden.
  • Je krijgt colleges, werkgroepen en onderzoekspractica van docenten en onderzoekers met expertises in neurobiologie, psychologie, geneeskunde en sociale wetenschappen.

  • De opleiding werkt samen met onderzoeksinstituten als het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) en het Academisch Medisch Centrum (AMC). Dit biedt uitstekende mogelijkheden om het geleerde tijdens de bachelorstage in de praktijk te brengen.

Psychobiologie aan de UvA iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma met het profiel natuur en gezondheid met natuurkunde of natuur en techniek met biologie
  • Je vindt biologie een leuk vak
  • Je hebt belangstelling voor mensen en hun gedrag
  • Je werkt graag mee aan het verkennen van een nieuwe wetenschap
  • Je ziet onderzoek als een uitdaging

Als je graag mensen met psychische klachten wil behandelen, kies dan voor Psychologie of Geneeskunde, niet voor Psychobiologie.

Selectie en plaatsing Psychobiologie 2017-2018

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding, houd dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2018 en de selectieprocedure die wordt gehanteerd. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (donderdag 22 februari of dinsdag 27 februari 2018) en een toetsdag (zaterdag 17 maart 2018). 

Webinar

Bekijk de webinar over Psychobiologie met opleidingsdirecteur Sylvia Witteveen en student Katinka den Nijs.

Let op! De data van de selectie zijn van studiejaar 2017-2018.  Voor de data van 2018-2019 kijk hier.

Video wordt geladen..
Charlotte van Rooijen

Charlotte van Rooijen, student Psychobiologie

'Waarom gedraagt de ene persoon zich op een bepaalde manier en de ander niet?'

'Waarom denkt de ene persoon iets en de ander iets heel anders? En zijn deze verschillen te verklaren aan de hand van de biologie of ligt het aan omgevingsfactoren?' Lees het hele verhaal van Charlottte


Diploma
BSc Psychobiologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50014

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica