Informatica

Iedereen komt dagelijks in aanraking met informatica: wanneer je naar Netflix kijkt, in- en uitcheckt in het OV en je smartphone gebruikt. Ontwikkelingen binnen informatica gaan razendsnel.Waar gaat Informatica over?

Informatica gaat over alle onderdelen en toepassingen van de computer, van software tot hardware. Als je Informatica studeert, leer je de uitgebreide mogelijkheden kennen én ontwikkelen. Je programmeert software, ontwerpt databases en bestudeert hoe alle onderdelen optimaal met elkaar kunnen communiceren. 

Waarom Informatica aan de UvA?

De bachelor is een uitstekende mix van theoretische basiskennis en praktische toepassingen. Daarbij krijg je bij Informatica aan de UvA een bredere theoretische basiskennis dan bij andere informaticabachelors in Nederland.

 

De afstand tussen studenten en docenten is klein; je stapt gemakkelijk met vragen naar een docent.

 

Op het Science Park zijn belangrijke instituten gevestigd zoals het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het nationale supercomputercentrum SURFsara, NLnet Labs en het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef).

 

Je krijgt toegang tot grensverleggende technologieën zoals het ‘Lisa cluster’. Dit parallel computersysteem behoort tot de krachtigste computers waar Nederlandse wetenschappers mee werken.

 

Informaticaonderzoek aan de UvA is van topkwaliteit. De UvA is een van de twee Nederlandse universiteiten in de top 100 van de QS World Rankings binnen informatica.

computerpracticum

Informatica iets voor jou?

Misschien wel als je jezelf herkent in het volgende profiel:

  • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde B.
  • Je wilt precies weten hoe een computer en de toepassingen ervan in elkaar zitten (speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig).
  • Je kunt creatieve oplossingen bedenken voor problemen.
  • Je vindt het spannend om in het snelst ontwikkelende vakgebied aan de slag te gaan.
  • Je vindt het leuk om met anderen samen te werken.
  • Je hebt meer dan een voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen.

Verschil Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige intelligentie

Weet jij nog niet of je Informatica, Informatiekunde of Kunstmatige intelligentie wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

 

Vergelijking bacheloropleidingen Informatiewetenschappen
Baran Erdogan

Baran Erdogan, student Informatica

'Wij hebben Flashy Trump ontworpen, een soort offline multiplayer van de app Flappy Bird.'

'Erg tof om te zien dat iets wat best wel lastig lijkt uiteindelijk bijna perfect blijkt te werken in de praktijk.' Lees het hele verhaal van Baran.


Diploma
BSc Informatica
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56978

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica