Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Onderzoek wordt bij de UvA uitgevoerd binnen onderzoeksinstituten en onderzoekscentra. Met andere universiteiten werken we samen in onderzoeksscholen.

Binnen elke faculteit van de UvA is het onderzoek ondergebracht in een of meer onderzoeksinstituten die ieder worden geleid door een onderzoeksdirecteur. Rond bepaalde thema's werken onderzoeksinstituten en onderzoekers van de UvA, vaak interdisciplinair, met elkaar samen in onderzoekscentra.

Onderzoeksinstituten

Bij elke faculteit van de UvA is het onderzoek georganiseerd in een of meer onderzoeksinstituten. In totaal zijn het er 26, waaronder bekende instituten zoals de Amsterdam School of Communication Research en het Instituut voor Informatierecht. De onderzoeksdirecteur van ieder instituut is verantwoordelijk voor de kwaliteit en relevantie van het onderzoek en voor de strategische koers van het instituut.

Onderzoekscentra

Onderzoekscentra zijn, vaak interdisciplinaire, samenwerkingsverbanden van onderzoekers en onderzoeksinstituten die zijn opgezet rond een bepaald onderzoeksthema. De UvA kent circa 30 van deze onderzoekscentra. Thema's zijn bijvoorbeeld Brain and Cognition, Urban Studies, Tax Law, Neuroscience en Sustainable Development Studies.

Nationale onderzoeksscholen

Op landelijk niveau werken onderzoeksinstituten van verschillende universiteiten met elkaar samen in onderzoeksscholen. Deze scholen verzorgen kwalitatief hoogwaardige en hooggewaardeerde promotieopleidingen. De UvA neemt deel aan een groot aantal van deze nationale onderzoeksscholen en is de penvoerder van de volgende onderzoeksscholen:

Instituten in het buitenland

Ook is de UvA betrokken bij een aantal Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). De instituten bieden cursussen en stages voor studenten en faciliteiten voor wetenschappelijk personeel en studenten die tijdelijk onderzoek doen in het buitenland. Nederland kent meerdere wetenschappelijke instituten in het buitenland. De UvA beheert het instituut in Athene.