Kunstmatige intelligentie

Zelfsturende auto’s, spraak- en woordherkenning op je telefoon en filmsuggesties in Netflix: dit zijn een paar voorbeelden van toegepaste kunstmatige intelligentie (ook wel artificiële intelligentie of AI). Steeds vaker worden computers ingezet voor het ondersteunen van mensen, bij het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is. In de interdisciplinaire bachelor Kunstmatige intelligentie leer je vanuit verschillende standpunten intelligentie te analyseren en creëren. Menselijke intelligentie is een belangrijke inspiratiebron in de opleiding. Je volgt daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Daarnaast leer je programmeren en krijg je wiskunde en informaticavakken zodat je ‘slimme’ en innovatieve systemen kunt begrijpen en bouwen.Video wordt geladen..

Waarom Kunstmatige intelligentie aan de UvA?

Brede opzet

De bachelor Kunstmatige intelligentie aan de UvA is breed van opzet. Je kunt je verdiepen in maar liefst vijf richtingen: Taal en spraak, Kennistechnologie, Cognitieve psychologie. Robotica, en Logica.

Interdisciplinair

Kunstmatige intelligentie is een interdisciplinaire studie en valt onder drie faculteiten (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Faculteit der Geesteswetenschappen). Je krijgt dus les van docenten uit allerlei verschillende vakgebieden.

Recent onderzoek

De meeste docenten van de opleiding nemen deel aan nationale en internationale samenwerkingsprojecten op hun onderzoeksgebied. Hierdoor kom je, vooral later in de opleiding, in aanraking met het meest recente onderzoek.

Toekomstperspectieven

Kunstmatige intelligentie is een vakgebied dat volop in ontwikkeling is en de kans op een innovatieve baan is groot. De UvA heeft zeer uitgebreide contacten met het bedrijfsleven. Deze maken het perspectief op stages en een baan nog beter!

Is kunstmatige intelligentie iets voor jou?

Als jij regelmatig mogelijkheden ziet waar alledaagse taken op een intelligentie manier efficiënter gemaakt kunnen worden en daarnaast het leuk vindt om met computers te werken, dan is de opleiding Kunstmatige intelligentie misschien wel voor jou. Speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is overigens niet nodig, die kennis leer je in deze opleiding. Heb je daarnaast:

  • een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde A of B
  • interesse in taal en filosofie
  • aanleg voor logica en wiskunde
  • belangstelling voor hoe gedrag en het brein met elkaar samenhangen
  • affiniteit met programmeren
  • interesse in het automatiseren van taken waarvoor intelligentie nodig is
  • een ruim voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je de Engelstalige vakliteratuur kunt lezen en college kunt volgen van internationale docenten

...dan ontmoeten we je graag bij een Bachelordag, of kom een keer meelopen! 

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Met ingang van het studiejaar 2018-2019 heeft de UvA voor de bachelor Kunstmatige intelligentie een numerus fixus ingesteld om de kwaliteit van de opleiding te garanderen. Er zijn 170 plaatsen beschikbaar. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding moet je mee doen aan een selectieprocedure. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (17 of 24 februari) en een toetsdag (17 maart).

Houd er rekening mee dat de inschrijfdeadline vervroegd is naar 15 januari.

Ozzy Ulger

Ozzy Ulger, student Kunstmatige intellgentie

‘Als je wiskunde leuk vindt, van uitdagingen houdt en het interessant vindt om dingen op te lossen, dan is Kunstmatige intelligentie de studie voor jou.’

Lees het hele verhaal van Ozzy


Diploma
BSc Kunstmatige intelligentie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56981

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica