Psychobiologie

Sommige mensen moeten hard lachen bij het zien van een filmpje op Youtube van iemand die met de fiets over de kop gaat, terwijl anderen weten hoe bijzonder pijnlijk dat is en zij laten dus een heel andere reactie zien. Hetzelfde gezien, totaal verschillende uitkomst. Er gebeurt nogal wat in de hersenen tussen het moment van de input en de output. Dat is juist wat centraal staat binnen de opleiding Psychobiologie: het bestuderen en onderzoeken van verschillende biologische processen in onze hersenen. Je leert normaal menselijk gedrag te verklaren en afwijkingen te herkennen. Je gaat op zoek naar de mechanismes achter psychische stoornissen zoals autisme en schizofrenie en ziektes zoals Alzheimer of Parkinson.Video wordt geladen..

Waarom Psychobiologie aan de UvA?

De bachelor Psychobiologie bied je een uitgebreid programma waarin je de werking van het brein bestudeert op alle niveaus, van molecuul tot de menselijke geest. De theorie, werkgroepen en de onderzoekspractica worden gegeven door docenten en onderzoekers met verschillende expertises, zoals neurobiologie, psychologie, geneeskunde en maatschappij – en gedragswetenschappen. Daarnaast biedt de samenwerking met onderzoeksinstituten als het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) uitstekende mogelijkheden om het geleerde tijdens de bachelorstage in de praktijk te brengen. Er zijn weliswaar meer universiteiten die een combinatie van psychologie en biologie aanbieden, maar de opleiding Psychobiologie aan de UvA is uniek door de focus op het menselijke brein en al haar eigenaardigheden.

Webinar

Als je nog meer wilt weten over de opleiding kun je de webinar van Psychobiologie terugkijken, waarin de opleidingsdirecteur en een student vertellen over de opleiding en hun ervaringen.

Psychobiologie iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma met het profiel natuur en gezondheid met natuurkunde of natuur en techniek met biologie
  • Je vindt biologie een leuk vak
  • Je hebt belangstelling voor mensen en hun gedrag
  • Je werkt graag mee aan het verkennen van een nieuwe wetenschap
  • Je ziet onderzoek als een uitdaging

Als je graag mensen met psychische klachten wil behandelen, kies dan voor Psychologie of Geneeskunde, niet voor Psychobiologie.

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Psychobiologie aan de UvA is een numerus-fixusopleiding. Dat betekent dat het aantal opleidingsplaatsen beperkt is en 250 plaatsen worden toegekend met een selectieprocedure. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (donderdag 22 februari of dinsdag 27 februari 2018) en een toetsdag (zaterdag 17 maart 2018). 

Je moet uiterlijk 15 januari een verzoek tot inschrijving voor de opleiding doen in Studielink om deel te kunnen nemen aan de selectie. 

Charlotte van Rooijen

Charlotte van Rooijen, student Psychobiologie

'Waarom gedraagt de ene persoon zich op een bepaalde manier en de ander niet?'

'Waarom denkt de ene persoon iets en de ander iets heel anders? En zijn deze verschillen te verklaren aan de hand van de biologie of ligt het aan omgevingsfactoren?' Lees het hele verhaal van Charlottte


Diploma
BSc Psychobiologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50014

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica