Bachelor Scheikunde

Hoe kan de efficiëntie van zonnecellen worden vergroot? Kunnen we CO2 omzetten naar bruikbare grondstoffen? Is het mogelijk betaalbare bio-plastics te maken die 'gewone' plastics kunnen vervangen? In maatschappelijke thema’s als duurzame energie, klimaatverandering en voedseltekorten is chemische kennis onmisbaar.Waar gaat Scheikunde over?

Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. In de bacheloropleiding gebruik je moderne technieken en theorieën om de structuur en eigenschappen van moleculen en grotere biochemische systemen in levende cellen te begrijpen. Je leert nieuwe moleculen ontwerpen en in het laboratorium produceren, maar ook computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen en voorspellen. Met deze kennis kun je bestaande processen en materialen verbeteren. Je krijgt college van toponderzoekers in de volle breedte van de chemie en werkt mee aan vooruitstrevend onderzoek.

Waarom Scheikunde in Amsterdam?

De bacheloropleiding Scheikunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je volgt colleges en practica op beide locaties. Door onze krachten te bundelen bieden wij een opleiding die alle expertisegebieden binnen de scheikunde dekt. Zo krijg je een goed beeld van de diversiteit en mogelijkheden van scheikunde. Door het grote aanbod van vakken is er veel keuze, zowel in de breedte als in de diepte. Amsterdam biedt hiermee een zeer veelzijdige scheikundeopleiding.

 • In Amsterdam wordt in élk expertisegebied innovatief onderzoek gedaan. Hierdoor ben je vanaf het begin van je opleiding op de hoogte van alle recente ontwikkelingen binnen de chemie, zoals moleculaire machines en supramoleculaire katalyse.
 • Je hebt veel ruimte om je opleiding in te richten zoals jij dat wilt. Tijdens het tweede en derde jaar krijg je veel ruimte om zelf vakken te kiezen. Je kunt je kennis verdiepen met vakken bij Scheikunde of verbreden bij andere opleidingen.
 • De afstand tussen studenten en docenten is klein, waardoor je gemakkelijk even bij een docent binnenstapt als je een vraag hebt over de stof. In het eerste jaar word je begeleid door een ouderejaarsstudent, zodat de overgang naar de universiteit zo soepel mogelijk verloopt. De groepen waarin je werkt zijn klein en hecht.
 • Je leert veel over het (zelfstandig) uitvoeren van onderzoek. Al in je eerste jaar werk je in een groepje aan een zelfgekozen project. In het tweede jaar zijn er twee projectperiodes: één bij een onderzoeksgroep aan de UvA of VU en één waarbij je zelf kiest tussen een onderzoeksproject, een innovatieproject gericht op het bedrijfsleven of een korte stage als leraar. Je sluit de bachelor af met een zelfstandig onderzoek bij een van onze onderzoeksgroepen, het AMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) of in het bedrijfsleven. Je kunt je onderzoek ook in het buitenland uitvoeren.
 • Je wordt uitstekend opgeleid voor alle moleculaire masteropleidingen in Nederland en daarbuiten. Ook een technische master behoort tot de mogelijkheden.

Scheikunde iets voor jou?

Wil jij weten wat de bouwstenen van leven zijn, hoe je met licht moleculen en hun eigenschappen zichtbaar kunt maken en wat chemie met gezondheid te maken heeft? Wil jij later deze kennis toepassen op het ontwikkelen van nieuwe materialen en duurzame oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem, voedseltekorten of de opslag van groene energie, dan is Scheikunde misschien wat voor jou

Daarnaast heb je:         

 • Een vwo-diploma, met de volgende profielen:
  • Natuur en techniek
  • Natuur en gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
  • Economie en maatschappij met  wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
  • Cultuur en maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
 • Aanleg om creatief te denken en verbanden te leggen

Wij kijken er naar uit om kennis met je te maken op een Bachelordag of tijdens het mee lopen met een student!

Nicole Oudhof - student Scheikunde

Nicole Oudhof, student Scheikunde

'Als bachelorstudent, heb ik bijgedragen aan een echt wetenschappelijk onderzoek. Hoe gaaf is dat?'

Lees het hele verhaal van Nicole


Diploma
BSc Scheikunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
55012

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica