Bachelor Scheikunde

Kunnen we schone technologieën ontwikkelen die goed zijn voor het klimaat? Is het bijvoorbeeld mogelijk om niet-natuurlijk chlorofyl te maken? Welk materiaal is hard en flexibel tegelijk? In maatschappelijke thema’s als duurzame energie, klimaatverandering en voedseltekorten is chemische kennis onmisbaar. In de bacheloropleiding Scheikunde in Amsterdam gebruik je moderne technieken en theorieën om de structuur en eigenschappen van moleculen en grotere biochemische systemen in levende cellen te begrijpen. Je leert nieuwe moleculen ontwerpen en in het laboratorium produceren, maar ook computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen en voorspellen. Met deze kennis kun je bestaande processen en materialen verbeteren. Je krijgt college van toponderzoekers in de volle breedte van de chemie en werkt mee aan vooruitstrevend onderzoek.Video wordt geladen..

Waarom Scheikunde in Amsterdam?

De bacheloropleiding Scheikunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam(UvA). Door onze krachten te bundelen bieden wij een opleiding die alle expertisegebieden binnen de scheikunde dekt. Hierdoor krijg je een goed beeld van de diversiteit/mogelijkheden van scheikunde. Door het grote aanbod van vakken is er veel keuze, zowel in de breedte als in de diepte. Amsterdam biedt hiermee de breedste scheikundeopleiding van Nederland.

Excellent onderzoek                                       

Uniek in Amsterdam is dat op élk expertisegebied binnen scheikunde innovatief onderzoek gedaan wordt, van fundamenteel fysische chemie tot toegepaste biochemie. Zo ben je vanaf het begin van je opleiding op de hoogte van alle recente ontwikkelingen binnen de chemie, zoals bijvoorbeeld moleculaire machines en supramoleculaire katalyse.

Topdocenten

Je krijgt college van bekende topdocenten, zoals Jan van Maarseveen (UvA docent van het jaar 2012) en Bas de Bruin (UvA docent van het jaar 2015).

Goed contact

De afstand tussen studenten en docenten is klein. Je stapt gemakkelijk bij een docent binnen met een vraag over de stof. Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo soepel mogelijk te laten verlopen, word je in het eerste jaar begeleid door een ouderejaars student. Bovendien zijn de groepen, waarin je werkt klein en hecht.

Veel keuzemogelijkheden

Je hebt veel ruimte om je opleiding in te richten zoals jij dat wilt en dat past bij jouw interesses en ambities. Tijdens het tweede en derde jaar krijg je de ruimte om zelf vakken te kiezen, dat kunnen losse vakken zijn of een minor. Je kunt je kennis verdiepen met vakken bij Scheikunde of verbreden bij andere opleidingen.

Zelfstandig onderzoek

Al in je eerste jaar doe je zelf onderzoek en werk je in een groepje aan een  zelfgekozen project. In het tweede jaar heb je twee keer een project periode. Eén ervan besteed je aan een onderzoeksproject bij een onderzoeksgroep van de UvA of VU en bij de andere heb je keuze uit een onderzoeksproject, innovatieproject of een snuffelstage als leraar op een middelbare school. Het derde jaar sluit je af met je bachelorproject; je voert drie maanden zelfstandig onderzoek uit, dat je afrondt met een afstudeerverslag. Je kunt kiezen voor een onderzoeksgroep bij de UvA of VU, ook zijn er goede contacten met het AMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het FOM Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF). Ook het buitenland behoort tot de mogelijkheden.

Moleculaire masteropleidingen

Met een bachelordiploma Scheikunde uit Amsterdam ben je uitstekend opgeleid voor alle moleculaire masteropleidingen in Nederland en daarbuiten, bijvoorbeeld de master Molecular Sciences aan de UvA en de master Drug Discovery and Safety aan de VU. Ook een technische master, zoals Chemical Engineering behoort tot de mogelijkheden. 

Scheikunde iets voor jou?

Wil jij verklaringen vinden voor het onbekende, bijdragen aan het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem, voedseltekorten en de opslag van groene energie en nieuwe materialen ontwikkelen, dan is Scheikunde misschien wat voor jou

Daarnaast heb je:         

  • Een vwo diploma, met de volgende profielen:
    • Natuur en techniek
    • Natuur en gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
    • Economie en maatschappij met  wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
    • Cultuur en maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
  • Aanleg om creatief te denken en verbanden te leggen

Wij kijken er naar uit om kennis met je te maken op een Bachelordag of tijdens het mee lopen met een student!

Nicole Oudhof - student Scheikunde

Nicole Oudhof, student Scheikunde

'Als bachelor student, heb ik bijgedragen aan een echt wetenschappelijk onderzoek. Hoe gaaf is dat?'

Lees het hele verhaal van Nicole


Diploma
BSc Scheikunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
55012

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica