Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bekijk of deze studie echt bij je past via de video en FAQ's.
Is deze opleiding iets voor jou?

Bekijk het in de video.

FAQ Bachelorvoorlichting voor het studiejaar 2023-2024
  • Waarom ACTA of Amsterdam?

    ACTA heeft wereldfaam doordat het een van de grootste tandheelkunde opleidings- en onderzoeksinstituten van Europa is, en er bekende onderzoekers les geven. Wij zijn in Nederland de enige zelfstandige faculteit Tandheelkunde. De opleiding zelf is veelzijdig en jij en jouw leerproces staan hierin centraal.

    Amsterdam is de hoofdstad van Nederland met alles wat de grote stad je kan bieden. Er valt altijd wel weer wat te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Het vinden van woonruimte is een uitdaging, maar daar staat wel een zee van andere mogelijkheden tegenover. Welke mogelijkheden jou over de streep trekken is natuurlijk persoonlijk. Wil je meer weten over hoe het is om tandheelkunde te studeren bij ACTA? Zowel tijdens de open dagen van de VU als de online open dagen van de UvA kun je in gesprek met ACTA- studenten om hier verder naar te vragen.

    Of kijk voor meer informatie op onze website: Waarom bij ACTA?

  • Hoeveel aanmeldingen zijn er per jaar?

    Kijk hiervoor op onze website: Wat zijn de kansen om een plaatsingsbewijs te krijgen?

    Voor 2024-2025 zijn er 128 plaatsen beschikbaar: 70 UvA-plaatsen en 58 VU-plaatsen. Omdat het vaststellen van de selectieprocedure voor het studiejaar 2025-2026 nog loopt kan hierover nog geen info worden gegeven.

    Op de Veelgestelde vragen-pagina van de ACTA-website vind je een overzicht van de afgelopen jaren. Kijk hiervoor onder de vraag "Wat zijn de kansen om een plaatsingsbewijs te krijgen?"

  • Wat is het verschil tussen de UvA en de VU?

    Wat betreft de selectieprocedure is er geen enkel verschil. ACTA is nu eenmaal een samenwerkingsverband tussen de faculteit Tandheelkunde VU Amsterdam en de faculteit Tandheelkunde UvA. Je moet dan ook voor één van deze universiteiten kiezen bij Studielink. Ook als het je lukt om een plek te krijgen, is er geen enkel verschil in het bij ACTA te volgen onderwijs- en examenprogramma. Wel zijn er verschillen als je gebruik wilt maken van centrale universitaire diensten en/of regelingen. Zo ga je als UvA-student (ACTA) naar een UvA- studentendecaan/centrale studentenadministratie en als VU-student (ACTA) naar de VU- studentendecaan/centrale studentenadministratie.

  • Wat is het verschil tussen route A en route B?

    Selectieroute A omvat de kandidaten die nog geen volledig vwo-diploma hebben, maar wel aannemelijk kunnen maken uiterlijk 15 juli 2024 aan de (nadere) vooropleidingseisen voor de studie Tandheelkunde te kunnen voldoen. Kandidaten die eerder begonnen zijn met een hbo- of wo-opleiding, of bezig zijn met een colloquium doctum, vallen nooit onder route A. Selectieroute B omvat alle overige kandidaten die uiterlijk 15 juli 2024 aan de vooropleidingseisen voor de studie Tandheelkunde kunnen voldoen. ACTA selecteert 70% van de studenten via route A. De overige 30% selecteren we via route B. De procedure van beide routes is gelijk en heeft één ronde. Kijk voor meer informatie op onze website: Selectieroute.

  • Hoe zien de toetsen eruit tijdens de toetsdag?

    De inhoud van de toetsdag van de huidige selectieprocedure voor het studiejaar 2024-2025 is te vinden op onze website: Toetsdag. Er wordt een biomedische toets afgenomen.

     

  • Wat zet je in de motivatiebrief?

    In ieder geval jouw onderbouwing van de keuze voor de studie Tandheelkunde en dat bij ACTA te willen doen. Mocht je meer aantoonbare motivatie hebben voor de studie, voeg dit dan ook toe. De motivatiebrief voor de studie Tandheelkunde voeg je toe aan je persoonlijk dossier. Kijk hiervoor op onze website voor informatie over de huidige procedure voor het studiejaar 2024-2025: Persoonlijk dossier.

  • Hoeveel vrije tijd heb ik?

    Er wordt van je verwacht dat je 40 uur per week beschikbaar bent voor de theoretische vakken en het practicum. Soms heb je ‘gaten in je rooster’, maar die zijn met name bedoeld voor zelfstudie. Per studiejaar kan dit verschillen.

  • Wat als ik mijn vwo-diploma toch niet haal?

    Als je er niet in slaagt je diploma te halen, kun je bij de betreffende universiteit het verzoek doen om de aanmelding voor de selectie ongedaan te maken. Voor alle kandidaten die gezakt zijn, geldt dat hun eventuele plaatsingsbewijs voor ACTA voor het desbetreffende studiejaar vervalt. Dit kan ook niet worden overgeheveld naar een volgend studiejaar. Kijk voor meer informatie op onze website: Aanmelden.