Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Studeer Wiskunde én Natuurkunde!

In de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde volg je twee bacheloropleidingen tegelijk. Dit is een aangepast programma, waarbij de wiskundevakken gegeven worden door de opleiding Wiskunde en de natuurkundevakken door de opleiding Natuur- en Sterrenkunde.

 • Het programma

  Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde bestaat uit kernvakken van de opleiding Wiskunde en van de opleiding Natuur- en Sterrenkunde. Je volgt met andere dubbele bachelorstudenten tegelijkertijd wiskunde- en natuurkundevakken. De vakken zijn zo op elkaar afgestemd, dat je nooit overlappende colleges of tentamens hebt.

  Een gewone bachelorstudie van drie jaar bestaat uit 180 studiepunten (EC), terwijl het programma van de dubbele bachelor uit circa 230 EC bestaat. Het grootste deel van de vakken is theoretisch van aard. Daarnaast volg je ook vakken waarin je onderzoekend bezig bent, zoals in practica en projecten en het gecombineerde afstudeerproject.

  Het programma is zo gemaakt dat het in drie jaar te volgen is, maar je moet binnen vier jaar afgestudeerd zijn om beide diploma's te mogen ontvangen. Als je het dubbele bachelorprogramma succesvol afgerond hebt, ontvang je twee bachelordiploma’s: die van Wiskunde en die van Natuur- en Sterrenkunde.

  Het eerste semester

  In je eerste semester volg je de volgende vakken:

  • Analyse op de lijn 
  • Basiswiskunde
  • Lineaire Algebra
  • Speciale relativiteitstheorie/ klassieke mechanica 1
  • Natuurkunde en Sterrenkunde practicum 1A
  • Sterrenkunde 1
  • Stochastiek 1
  • Trillingen, golven en optica A
  • Computeralgebra / LaTeX
  • Academische vaardigheden en tutoraat Wis- en Natuurkunde

  Studieprogramma en digitale studiegids

  Bekijk de precieze inhoud van alle vakken in de digitale studiegids en een schematisch overzicht van de studie in het studieprogramma.

  Digitale studiegids

  Studieprogramma

  Studiebegeleiding en -advies

  Na het eerste semester krijg je een studieadvies. Als je studieresultaten tegenvallen, kun je het advies krijgen je te concentreren op een enkele bachelor. Aan het einde van je eerste jaar moet je minimaal 72 EC hebben gehaald om het dubbele bachelorprogramma verder te mogen volgen. In latere jaren kun je zelf nog beslissen om van dubbele bacheloropleiding te switchen naar een enkele bachelor. 

 • Is een dubbele bachelor iets voor jou?

  Door het volgen van de dubbele bachelor ben je in de unieke gelegenheid om de geleerde wiskundige technieken toe te passen in de natuurkunde. 

  • Bovengemiddeld goede studenten
   Het programma is studeerbaar maar uitdagend. Daarom is dit programma alleen geschikt voor bovengemiddeld goede studenten. Een richtlijn is:
   • een eindcijfer op je examenlijst voor wiskunde en natuurkunde van 8 of hoger
   • een gemiddeld eindcijfer op je examenlijst van
    tenminste een 7
  • Theoretische inslag
   Hoge cijfers zeggen niet alles. Naast je hoge cijfers vind jij wiskunde en natuurkunde leuk en uitdagend en wil jij je daarom verder in verdiepen in beide vakgebieden. De dubbele bachelor omvat de theoretische basis van zowel wiskunde als natuurkunde. Het hebben van een theoretische inslag is daarom een vereiste.
  • Ambitieuze studiehouding
   Studiehouding en discipline tellen ook mee. In plaats van vijf vakken word je geacht zeven of meer vakken per semester te halen. Een ambitieuze studiehouding is daarvoor noodzakelijk.
 • Aanmelding

  Meld je in Studielink aan voor zowel de UvA-bachelor Wiskunde als de bachelor Natuur- en Sterrenkunde. Daarnaast moet je ook het aanmeldformulier invullen, een motivatiebrief (450 á 550 woorden) en je cijferlijst opsturen. Doe dit uiterlijk 1 mei!

  Let op! Heb je je cijferlijst nog niet, meld je toch alvast aan en stuur je lijst op een later tijdstip naar dubbele-bachelor-wisnat@uva.nl.

  Aanmeldformulier dubbele bachelor

  UvA Matching

  Je krijgt vervolgens een bevestiging van je aanmelding via de UvA, waarin je ook wordt geïnformeerd over UvA Matching. Deze activiteit is onderdeel van de inschrijfprocedure en wordt aangeboden door alle opleidingen. Via onderstaande link vind je bij stap 5 meer informatie over UvA Matching. Als je je hebt aangemeld voor de dubbele bachelor, kun je kiezen of je deel neemt aan de UvA Matching van Wiskunde of van Natuur- en Sterrenkunde. Je kunt ook aan allebei deelnemen als je dat wilt.

  UvA Matching Wiskunde

  UvA Matching Natuurkunde

  Verplicht toelatingsgesprek

  Om te bepalen of je geschikt bent voor het dubbele bachelorprogramma Wiskunde en Natuurkunde heb je een toelatingsgesprek. Naast je cijferlijst komen tijdens dit gesprek aspecten als studiehouding, discipline en motivatie aan de orde. Het toelatingsgesprek is een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure.

Studenten vertellen

Sliem el Ela
Foto: Sliem el Ela

Sliem el Ela

‘Je moet jezelf een hele andere gedachtegang aanleren en veel preciezer leren denken bij de wiskundevakken. Sinds ik dat onder de knie heb kan ik er zelfs problemen uit andere vakgebieden en mijn eigen leven mee oplossen.’ Lees meer

Tijn de Vos
Foto: Monique Kooijmans

Tijn de Vos

‘Het interessante van de combinatie natuurkunde en wiskunde in een bachelor is dat je natuurkunde beter begrijpt door wiskunde en andersom. Je krijgt zo een veel completer beeld van hoe dingen werken.’ Lees meer

 • Arbeidsmarkt

  Na je master kun je er voor kiezen verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek. Je solliciteert dan naar een promotieplaats aan een onderzoekinstituut. Je doet vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift. Een dubbele bachelor biedt een uitstekende voorbereiding op een dergelijke wetenschappelijke carrière. Ook voor functies bij de overheid, industrie of bedrijfsleven heb je met twee bachelordiploma’s vanzelfsprekend een streepje voor.

Meer informatie

Met specifieke vragen kun je altijd terecht bij de studieadviseur Iris Hettelingh.

Neem contact met haar op

Student voor een dag (Meelopen)

Wil je een keer met een dubbele bachelorstudent meelopen en ervaren hoe het is om aan de UvA te studeren? Mail dan naar meelopen-science@uva.nl